EO

Neutrino-experiment ProtoDune ziet eerste deeltjessporen

24 september 2018 om 08:14 uur

De field cage in de dual-phase ProtoDune-detector. Onderzoekers testen hoe de field cages presteren onder de hoge voltages die nodig zijn voor Dune. De field cage voor de definitieve dual-phase Dune-detector module zal werken onder ongeveer 600.000 volt, terwijl de single-phase Dune module ongeveer 180.000 volt zal halen.

ProtoDune, een kubus gevuld met 565 kubieke meter vloeibaar argon die het prototype vormt voor een toekomstige reuzendetector voor neutrino’s in de VS, heeft zojuist op Cern in Genève zijn eerste deeltjessporen vastgelegd. Aan het proefproject is twee jaar gebouwd, onder meer door het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef) in Nederland. Het vullen van het experiment met argon nam deze zomer acht weken in beslag.


Nikhef maakt deel uit van de internationale ProtoDune- en Dune-projecten. De Nederlandse inbreng ligt onder meer op het gebied van de snelle uitlezing van signalen uit de detector. Het Felix-systeem, dat is ontwikkeld voor de grote Atlas-deeltjesdetector bij de Large Hadron Collider (LHC) op Cern, maakt het ook voor ProtoDune mogelijk om grote hoeveelheden gegevens snel aan commercieel verkrijgbare computers aan te bieden.

 

Anderhalve kilometer onder de grond

In de ProtoDune-detector worden op ware grootte technieken getest waarmee de raadsels van neutrino's kunnen worden bestudeerd. Vanaf 2026 moeten deze technieken worden toegepast in het Deep Underground Neutrino Experiment-project (Dune), anderhalve kilometer ondergronds in South Dakota. Het is de bedoeling dat Dune uiteindelijk 90 keer groter zal zijn dan ProtoDune. De neutrino's voor het experiment zullen afkomstig zijn van de versneller van Fermilab bij Chicago; de deeltjes bewegen van daar 1300 kilometer dwars door de aarde naar de detector in South Dakota.


Neutrino's ontstaan bij kernprocessen en hebben nauwelijks interactie met andere materie. In het vloeibaar argon, dat tot 184 graden onder nul is gekoeld, raken ze heel af en toe een kern, waarbij geladen deeltjes ontstaan die lichtsporen in de vloeistof geven.


In het toekomstige Dune-experiment zal onder meer gekeken worden naar subtiele verschillen tussen neutrino's en hun antideeltjes, antineutrino's. Mogelijk werpt dat meer licht op de vraag waarom in het universum materie bestaat, en materie en anti-materie elkaar niet volledig hebben weggevaagd.

 

Race tegen de klok

De bouw van ProtoDune in Genève heeft ruim twee jaar geduurd en was een race tegen de klok. De komende maanden vindt met de testdetector een intensief meetprogramma plaats met deeltjesbundels gemaakt in het versnellercomplex van Cern die moeten gaan helpen om de respons van de detector voor verschillende deeltjes (en over een breed bereik van energieën) te bepalen. Medio november legt Cern het complex voor enkele jaren stil in verband met verbeteringen aan de LHC-versneller.

 

Gerelateerd nieuws

Met de vuilniswagen naar kantoor

Met de vuilniswagen naar kantoor

Scania heeft een elektrisch zelfrijdend conceptvoertuig voor de stad ontworpen dat ’s ochtends en ’s avonds forenzen heen en weer kan brengen, overdag goederen distribueert en ’s nachts afval ophaalt.

Het eerste bemande waterstofvliegtuig ter wereld komt uit Delft

Het eerste bemande waterstofvliegtuig ter wereld komt uit Delft

AeroDelft, een studententeam van de TU Delft, is bezig met het ontwikkelen van het eerste bemande vliegtuig ter wereld dat aangedreven wordt door vloeibaar waterstof. Op woensdag 24 april heeft het team het ontwerp…

Droge coating maakt batterijen milieuvriendelijker en goedkoper

Droge coating maakt batterijen milieuvriendelijker en goedkoper

Onderzoekers van het Fraunhofer Instituut voor Materiaal- en Beamtechnologie IWS in Dresden hebben een manier gevonden om de elektrodes van batterijen te coaten met een droge film, in plaats van met vloeibare…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Groot bereik - wereldwijde toepassing - veilige gegevensoverdracht

Schmersal lanceert nieuw veiligheidslichtscherm met Bluetooth-interface Voor het eerst lanceert de Schmersal-groep een...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 juni 2019, Den Bosch

Power Electronics 2019

Het doel van dit seminar is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te tonen op het gebied...

19 juni 2019, Vianen

Instrumentatie & Analyse event

Het Instrumentatie & Analyse event gaat over de nieuwste ontwikkelingen en uitdagende...

Meer agendapunten »