EO

Betere zonvoorspellingen helpen netbeheerders

13 september 2018 om 12:14 uur

Meting van de zonnestraling op weerstation de Veenkampen. De straling op een bewolkte dag is af en toe hoger dan op een wolkeloze dag

Steeds meer mensen hebben zonnepanelen op hun dak liggen. De netwerken waar al die opgewekte energie op terechtkomt, zijn daar eigenlijk helemaal niet voor ontworpen. Beheerders pogen de netwerken ‘slim’ te maken, om beter te kunnen anticiperen op de pieken en dalen in de stroomtoevoer. Maar nog slimmer is het als je precies weet wat er aan zonne-energie aan gaat komen.


Het project Every ray counts van netwerkbedrijf Alliander en de universiteit in Wageningen (WUR) wil daarvoor zorgen. "Nu is de verwachting nog voornamelijk gebaseerd op wat er op dit moment wordt opgewekt en wat je op basis van historische gegevens dan mag verwachten voor de rest van de dag. Er komt nog weinig meteorologische info bij kijken", legt projectleider Chiel van Heerwaarden van leerstoelgroep Meteorologie en Luchtkwaliteit uit.


"Door proactief te reageren op basis van meteorologische kennis over wat er over een paar uur aankomt, krijg je betere informatie. Over de pieken en dalen die gaan komen. Wolken en wolkvorming zijn daarbij essentieel. De opbrengst van zonnepanelen hangt niet alleen af van hoe krachtig de zon schijnt, maar vooral ook van hoe bewolkt het is."


Daarbij kunnen wolken niet alleen zorgen voor een dipje in de energieproductie, maar ook voor overproductie. "Dat komt doordat de wolk een deel van het opvallend zonlicht naar het zonnepaneel weerkaatst. De opbrengst wordt daardoor hoger dan bij onbewolkt weer." Dat effect wordt tot nu toe niet meegenomen in de modellen die zonne-energie voorspellen.

 

Veenkampen

Masterstudente Esther Peerlings is bezig die relatie tussen zoninstraling en wolken te doorgronden. Zij analyseert daartoe de fluctuaties in zonnestraling op minuutschaal van WUR-weerstation Veenkampen. Koppeling van die data aan gegevens van Alliander moet leiden tot een beter begrip van de effecten van bepaalde weertypes op het net. Daarnaast kunnen de zonvoorspellingen zelf een stuk nauwkeuriger.
"Samen met het KNMI kijken we hoe we met de data uit Harmonie, het gebruikte weermodel voor Nederland, tot betere zonne-energievoorspellingen kunnen komen", legt Van Heerwaarden uit. Op de langere termijn staan zelfs weermodellen op de rol die individuele wolken kunnen voorspellen. "Maar dan zijn we wel een jaar of tien verder. Wat we nu wel gaan doen is wolken simuleren en kijken of dat betere voorspellingen van zonne-energie oplevert."
 

Gerelateerd nieuws

Onderhoud sluizen en bruggen voorspeld door continue metingen

Onderhoud sluizen en bruggen voorspeld door continue metingen

Bruggen en sluizen die langer meegaan, minder energie verbruiken en minder vaak gestremd zijn. Dat is het resultaat als je beter kunt voorspellen wanneer onderhoud precies nodig is. In het programma Vitale Assets laten…

De Larense Denker van Rodin in ere hersteld met 3D-techniek

De Larense Denker van Rodin in ere hersteld met 3D-techniek

In 2007 werd het bronzen beeld ‘De Denker’ van Rodin gestolen uit de beeldentuin van museum Singer Laren. Twee dagen later werd het zwaar beschadigd teruggevonden. Een jaar later benaderde het museum Tonny Beentjes,…

Nieuwe deeltjes ontdekken met behulp van zwarte gaten

Nieuwe deeltjes ontdekken met behulp van zwarte gaten

Sommige theorieën die verder gaan dan het Standaardmodel van de elementairedeeltjesfysica voorspellen dat er nieuwe, ultralichte deeltjes bestaan met veel kleinere massa’s dan die van de lichtste bekende deeltjes in…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

22 februari 2019, Neurenberg (De)

Embedded World 2019

Internationale beurs en conferentie over embedded technologies

26 februari 2019, D&F kantoor Breda

SIL & PL Specialist, machine safety met TÜV persoonscertificaat

Dé 6-daagse opleiding over functionele veiligheid!

Meer agendapunten »