Bedrijf verdacht van fraude met veiligheidscertificaten

De recherche van de Inspectie SZW heeft op 11 september een bedrijf en een woning in Rotterdam strafrechtelijk doorzocht en daar administratie en gegevensdragers in beslag genomen. Het bedrijf en haar eigenaar worden ervan verdacht te frauderen met vorkheftruckcertificaten, certificaten voor de steigerbouw en VCA-certificaten.

De recherche SZW verdenkt het bedrijf en haar eigenaar ervan valse certificaten op te maken. Deze worden vermoedelijk tegen betaling verstrekt aan personen die hiervoor geen examen hoeven af te leggen. Na afronding van het strafrechtelijk onderzoek wordt beslist of de verdachten verder worden vervolgd.

Veiligheid werkomgeving in gevaar

Valse certificaten kunnen leiden tot gevaarlijke situaties op de werkvloer. Wanneer personen een valselijk opgemaakt certificaat kopen en waarschijnlijk ook geen cursus of opleiding hiervoor hebben gevolgd, komt de veiligheid op hun werkomgeving in gevaar. De certificaten zijn juist bedoeld om de veiligheid op de werkplek en het veilig werken te waarborgen. Bijvoorbeeld in de steigerbouw is certificering van groot belang. Het goed en veilig neerzetten van een steiger bij bouwwerken is gespecialiseerd werk. Het kan levens redden. In Nederland zijn er een handvol opleidingsscholen en enkele bureaus die examens afnemen. Sinds 2017 is er een verplichte registratie van steigerbouwers die een certificaat hebben.