EO

Verminderen blootstelling gevaarlijke stoffen

03 september 2018 om 11:27 uur

Inspectie SZW richt zich op verminderen blootstelling gevaarlijke stoffen. Ze geeft daarbij prioriteit aan kankerverwekkende stoffen die een grote impact hebben, zoals chroom VI.


De oppervlaktebehandelende industrie werkt met stoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid, zoals chroom VI. Dit is een stof die grote gezondheidsschade kan toebrengen. Het wordt gebruikt als hulpstof bij bijvoorbeeld chromateringprocessen. Chroom VI kan ook vrijkomen bij andere processen, zoals bij lassen of schuren van chroomhoudende metalen. De Inspectie SZW controleert of werkgevers voldoende doen om blootstelling aan chroom VI te voorkomen.

Road to zero

Het motto hierbij luidt ‘road to zero’: zorgen dat de blootstelling aan deze stof zo laag is dat er geen gezondheidseffecten optreden. Bedrijven die met chroom VI werken moeten alternatieve processen kiezen of maatregelen nemen om de blootstelling zo laag mogelijk te houden. Inspecteurs controleren of bedrijven aan deze verplichting voldoen. Hierbij wordt niet alleen naar chroom VI gekeken, maar ook naar de overige risicovolle stoffen die binnen de bedrijven toegepast worden of vrijkomen.

Voorbereiden op een inspectie

In Nederland is het de verantwoordelijkheid van de werkgever dat iedere werknemer veilig en gezond kan werken. Werkgevers moeten weten welke risico's hun werknemers lopen en maatregelen treffen om de risico’s te verkleinen of te voorkomen. Onderstaande informatie kan daarbij behulpzaam zijn:
  • Met de zelfinspectietool gevaarlijke stoffen kunnen werkgevers zien welke verplichtingen uit de Arbowet van toepassing zijn voor het werken met gevaarlijke stoffen. Zij beoordelen hun bedrijf zoals een inspecteur van de Inspectie SZW dat zou doen:
o    Inventariseren: zijn alle gevaarlijke stoffen geïnventariseerd?
o    Beoordelen: zijn alle risico’s van gevaarlijke stoffen beoordeeld?
o    Maatregelen: zijn de juiste maatregelen genomen?
o    Borging: blijft alles goed gaan?
  • De Stoffencheck geeft informatie over het werken met bepaalde stoffen. De app is verkrijgbaar in de App store en Google Play Store. Zoek op Stoffencheck.
  • De VIB-check geeft inzicht in of een veiligheidsinformatieblad (VIB) voldoet aan de belangrijkste eisen uit de Europese verordeningen.
  • Meer informatie over werken met gevaarlijke stoffen: inspectieszw.nl/onderwerpen/themas/gevaarlijke-stoffen-en-straling

 

 

Ook de brancheorganisatie ION beschikt over informatie over werken met gevaarlijke stoffen in de branche.

 

Gerelateerd nieuws

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

TNO, Obeo en Altran gaan samenwerken aan oplossingen voor de complexiteit van high tech systemen. Het menselijk brein kan deze volgens hen namelijk eigenlijk niet meer overzien.

‘AI, platformen en ecosystemen motor achter innovatie wereldtop’

‘AI, platformen en ecosystemen motor achter innovatie wereldtop’

De top van de jaarlijkse lijst van de meest innovatieve bedrijven van Boston Consulting Group (BCG) ziet er voor het eerst anders uit. In het wereldwijde overzicht van 2500 grote innovation leaders staat Apple dit jaar…

Snufje metaal verbetert afvang van CO2

Snufje metaal verbetert afvang van CO2

Door een kleine dosis metaal zoals zink of nikkel werken materialen voor CO2-afvang uit rookgassen al bij tot 50 graden C lagere temperatuur dan normaal, ontdekten onderzoekers van het Nederlandse instituut voor…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 april 2019, Vianen

Masterclass Machineveiligheid ( 4-dagen)

23,24,30 april en 1mei 2019

6 mei 2019, Leuven

Vezelversterkte kunststof composieten

In deze cursus krijg je handvatten voor het toepassen van kunststof composiet materialen in je eigen werk...

Meer agendapunten »