EO

De AirFish 8 vliegt als een vogel boven het water (video)

11 september 2018 om 08:04 uur

Zwanen en andere grote vogels vliegen graag vlak boven het water. Dat geeft hun namelijk extra liftkracht. Dit 'ground effect' kun je ook gebruiken om met een vliegtuigje vlak over het water te scheren. Vooral als dat erop is gemaakt om de zee te gebruiken als start- en landingsbaan.


In de Tweede Wereldoorlog vlogen bommenwerpers laag boven de grond terug als ze nog maar weinig brandstof hadden: het ground effect vergrootte de kans om de thuishaven te halen. En ook na WO II is, vooral in Rus- en Duitsland, het nodige geëxperimenteerd met Wing-In-Ground vliegtuigen, oftewel WIGs.


Furore hebben ze tot nu toe niet gemaakt. Er kleven dan ook wel nadelen aan. De vliegtuigjes hebben het moeilijk bij sterkte wind en hoge golven, en doordat ze afhankelijk zijn van het ground effect, kunnen ze niet ineens scherp opstijgen als zich een obstakel aandient. Bovendien is het bereik beperkt.


Tegelijk bieden ze wel kansen voor passagiersvervoer op grote, rustige wateren. Een WIG is namelijk sneller en zuiniger dan een schip (ook dan een draagvleugelboot) en ze zijn relatief makkelijk te besturen.


Een mooie composiet WIG wordt gemaakt door de Singaporese firma Wigetworks. De Airfish biedt plaats aan acht personen en twee bemanningsleden, haalt topsnelheden van 195 kilometer per uur en heeft een bereik van 550 kilometer. Het nieuwste model, de AirFish 8 (AF8), heeft een van footprint 17 x 15 meter en een payload van 1000 kilo. De V8 automotor draait op gewone benzine (loodvrij) en het geheel voldoet aan de richtlijnen van de International Maritime Organization (IMO).


Bekijk hier de video:

 

Gerelateerd nieuws

Grootste kraan ter wereld voor hefplatform Voltaire

Grootste kraan ter wereld voor hefplatform Voltaire

Huisman heeft een order ontvangen voor het design, de engineering, de bouw en levering van de hoofdkraan op het nieuwste wind- turbineinstallatieschip van Jan De Nul, de Voltaire. De kraan heeft de capaciteit om de…

Botsende zwarte gaten spotten met Heisenbergs onzekerheid

Botsende zwarte gaten spotten met Heisenbergs onzekerheid

Werner Heisenberg, een van de pioniers van de kwantumtheorie in de jaren ’20 van de vorige eeuw zou er vermoedelijk versteld van staan. Uitgerekend het legendarische onzekerheidsprincipe dat hij ooit formuleerde, wordt…

Kas zonder gas

Kas zonder gas

Tuinbouw onder glas verbruikt veel fossiele energie. Met de spiksplinternieuwe kas All Electric in Bleiswijk wil de Wageningse universiteit (WUR) laten zien dat het ook anders kan.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 april 2019, Vianen

Masterclass Machineveiligheid ( 4-dagen)

23,24,30 april en 1mei 2019

6 mei 2019, Leuven

Vezelversterkte kunststof composieten

In deze cursus krijg je handvatten voor het toepassen van kunststof composiet materialen in je eigen werk...

Meer agendapunten »