EO

Brexit? Dat is voor andere bedrijven

10 september 2018 om 15:40 uur

Ondernemers die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk (VK) treffen beduidend vaker voorbereidingen op de Brexit dan een jaar geleden. Toch onderneemt bijna de helft (46%) nog steeds helemaal niets. En de diensten die de overheid aanbiedt lijkt het gros ook niet te kennen.


Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar Public in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het onderzoek vond plaats in juni 2018 als vervolg van de eerste meting in het najaar van 2017.Er is onderzoek gedaan naar bedrijven die zaken doen met het VK, Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk en burgers in Nederland. Het advies aan de Nederlandse regering en EU: zorg snel voor duidelijkheid/ zorg dat de zaken kunnen doorgaan. Bedrijven zijn bovendien ook verdeeld over een harde of juist welwillende houding in de Brexitonderhandelingen.

 

Geen voorstelling

Gevraagd naar het waarom van het ‘niet voorbereiden' stelt men dat men zich nog geen voorstelling van de impact kan maken, er vertrouwen in heeft dat de gevolgen niet fundamenteel zullen zijn of dat er alternatieven zijn. Menigeen geeft verder aan dat men vertrouwen heeft in de belangenbehartiging door de EU en Nederland. Bedrijven die zich voorbereiden -ook al is dat maar een beetje -doen dat door het nieuws te volgen, maar ook door nadrukkelijker dan voorheen zakelijke contacten en juristen te raadplegen en gericht op zoek te gaan naar alternatieven.

 

Brexit Impact Scan

Bijna één op de vijf ondernemers (18%) is zich nu actief aan het voorbereiden op de Brexit, tegen 10% in 2017. Een ruime meerderheid (78%) denkt echter wel dat het uiteindelijk met de gevolgen van de Brexit voor het eigen bedrijf mee zal vallen. Voor de Nederlandse economie als geheel voorziet 66% van de ondernemers weer wel een negatieve impact. De Brexit Impact Scan - hoewel toch al 10.000 keer ingevuld - en Brexit Voucher van de overheid zijn bij de grote meerderheid niet bekend, laat staan gebruikt. Dat kan te maken hebben met het feit dat lang niet alle ondervraagden namens hun bedrijf hiermee persoonlijk te maken hebben gehad.

 

 

Gerelateerd nieuws

Ontwerpstudie voor cirkelversneller van 100 kilometer op Cern gereed

Ontwerpstudie voor cirkelversneller van 100 kilometer op Cern gereed

De ontwerpstudie voor een nieuwe cirkelvormige, ondergrondse deeltjesversneller van 100 kilometer omtrek bij Cern in Genève is gepubliceerd. De superversneller moet de opvolger worden van de huidige LHC-versneller op…

Autonome Ford brengt de boodschappen thuis

Autonome Ford brengt de boodschappen thuis

Ford gaat samen met de grootste superstore-onderneming ter wereld Walmart een thuisbezorgdienst ontwikkelen waarbij uiteindelijk autonoom rijdende auto’s ingezet kunnen worden.

Mini-documentaire over 30 jaar open internet (video)

CWI viert 30 jaar open internet met mini-documentaire (video)

Op zaterdag 17 november om 14.28 uur is het exact dertig jaar geleden dat Nederland als eerste land in Europa werd aangesloten op het Internet. Systeembeheerder Piet Beertema van het Centrum Wiskunde & Informatica …

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

22 januari 2019

Carcinogene stoffen

Tijdens deze cursus worden methoden besproken waarmee vastgesteld kan worden of een stof carcinogene...

22 januari 2019, Vianen

Certified Machinery Safety Expert (CMSE) met TUV certificaat

22, 23. 29 en 30 januari 2019

Meer agendapunten »