EO

Studenten TU/Delft winnen James Dyson Award met malariaopspoorder Excelscope

05 september 2018 om 10:26 uur

Delftse studenten hebben de James Dyson Award gewonnen met de ontwikkeling van de Excelscope. Door gebruik te maken van de camera van een smartphone, een optische lens, een 3D-printer en een slim algoritme kunnen verpleegkundigen in overbevolkte ziekenhuizen hiermee geautomatiseerd malaria patiënten behandelen, zonder dat er een dure microscoop of een professional bij moet komen.


Bij de detectie van malaria wordt veelal gebruik gemaakt van handmatige microscopie. Dit is tijdrovend, duur, en vereist speciale expertise en training. Er zijn ook snelle diagnostische tests beschikbaar maar deze zijn in de praktijk erg onbetrouwbaar gebleken.


Het Delfste team ontwikkelde daarom een betaalbare microscoop door een goedkope smartphone te 'hacken' met een speciale lens zodat deze als betaalbare microscoop te gebruiken is. De studenten automatiseerden de analyse van een bloedmonster met een 3D-geprinte Excelscope. Hiermee is er een oplossing ontwikkeld die toegankelijker, nauwkeuriger en betrouwbaarder is, waardoor de werkdruk voor medische professionals wordt verminderd.


De Excelscope bestaat onder andere uit een smartphonelens om malariaparasieten in bloedmonsters op te sporen en een 3D geprint systeem om de microscopische handelingen uit te voeren. De achterkant van de telefoon is aangepast om het bloedmonster in te plaatsen. Door een algoritme wordt het bloedmonster automatisch geanalyseerd. Het ontwerp is niet afhankelijk van een elektriciteitsnet of mobiele diensten. In plaats daarvan bevat het een oplaadbare back-upbatterij en een SD-kaartsleuf voor fysieke gegevensverzameling en overdracht.

 

James Dyson Award

De internationale designprijs James Dyson Award is bedoeld om de volgende generatie ontwerpers aan te moedigen. De opdracht: ontwerp iets dat een probleem oplost, groot of klein, en waarbij je meer doet met minder.

 

Malaria

Malaria is een levensbedreigende ziekte die vooral voorkomt in tropische en subtropische landen. Jaarlijks worden er meer dan 212 miljoen gevallen van malaria gemeld. Vooral in ontwikkelingslanden ligt de mortaliteit hoog, door het gebrek aan goed opgeleid personeel en diagnosemateriaal. Doordat diagnoses niet beschikbaar zijn voor landelijke gebieden in ontwikkelingslanden slikken veel mensen het malaria medicijn zonder dat het voorgeschreven wordt door een dokter. Dit versneld echter de resistentie van malaria, waardoor landen als Uganda nu nog meer moeite hebben om malaria patiënten te genezen.

 

 

Gerelateerd nieuws

Neutrino-experiment ProtoDune ziet eerste deeltjessporen

Neutrino-experiment ProtoDune ziet eerste deeltjessporen

ProtoDune, een kubus gevuld met 565 kubieke meter vloeibaar argon die het prototype vormt voor een toekomstige reuzendetector voor neutrino’s in de VS, heeft zojuist op Cern in Genève zijn eerste deeltjessporen…

FotoEen robot als een fruitvliegje (video)

Een robot als een fruitvliegje (video)

Zijn prestaties zijn haast onnavolgbaar en toch is hij vrij eenvoudig te maken. De vleugels gaan 17 keer per seconde op en neer. Hiermee genereren ze de nodige lift waardoor hij in de lucht kan blijven. Met kleine…

NL studenten winnen wereldkampioenschap met hightech ligfiets

NL studenten winnen wereldkampioenschap met hightech ligfiets

Wielrenster Lieke de Cock heeft het wereldkampioenschap snelfietsen gewonnen door met 120 km/u door de Nevadawoestijn in Amerika te fietsen. Dit deed ze in een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

13 september 2018, Utrecht

Leiderschapsontwikkeling voor ingenieurs

Voor een succesvolle carrière in de techniek is het steeds belangrijker dat je, naast actuele kennis van...

18 september 2018, Breda

SIL & PL Specialist, machine safety met TÜV persoonscertificaat

Dé 6-daagse opleiding over functionele veiligheid! In deze praktijkgerichte training leren cursisten...

18 september 2018, Hardenberg

TIV

TIV houdt in 2018 haar twintigste editie in Hardenberg. Op 18, 19 en 20 september is de vakbeurs het...

Meer agendapunten »