EO

Studenten TU/Delft winnen James Dyson Award met malariaopspoorder Excelscope

05 september 2018 om 10:26 uur

Delftse studenten hebben de James Dyson Award gewonnen met de ontwikkeling van de Excelscope. Door gebruik te maken van de camera van een smartphone, een optische lens, een 3D-printer en een slim algoritme kunnen verpleegkundigen in overbevolkte ziekenhuizen hiermee geautomatiseerd malaria patiënten behandelen, zonder dat er een dure microscoop of een professional bij moet komen.


Bij de detectie van malaria wordt veelal gebruik gemaakt van handmatige microscopie. Dit is tijdrovend, duur, en vereist speciale expertise en training. Er zijn ook snelle diagnostische tests beschikbaar maar deze zijn in de praktijk erg onbetrouwbaar gebleken.


Het Delfste team ontwikkelde daarom een betaalbare microscoop door een goedkope smartphone te 'hacken' met een speciale lens zodat deze als betaalbare microscoop te gebruiken is. De studenten automatiseerden de analyse van een bloedmonster met een 3D-geprinte Excelscope. Hiermee is er een oplossing ontwikkeld die toegankelijker, nauwkeuriger en betrouwbaarder is, waardoor de werkdruk voor medische professionals wordt verminderd.


De Excelscope bestaat onder andere uit een smartphonelens om malariaparasieten in bloedmonsters op te sporen en een 3D geprint systeem om de microscopische handelingen uit te voeren. De achterkant van de telefoon is aangepast om het bloedmonster in te plaatsen. Door een algoritme wordt het bloedmonster automatisch geanalyseerd. Het ontwerp is niet afhankelijk van een elektriciteitsnet of mobiele diensten. In plaats daarvan bevat het een oplaadbare back-upbatterij en een SD-kaartsleuf voor fysieke gegevensverzameling en overdracht.

 

James Dyson Award

De internationale designprijs James Dyson Award is bedoeld om de volgende generatie ontwerpers aan te moedigen. De opdracht: ontwerp iets dat een probleem oplost, groot of klein, en waarbij je meer doet met minder.

 

Malaria

Malaria is een levensbedreigende ziekte die vooral voorkomt in tropische en subtropische landen. Jaarlijks worden er meer dan 212 miljoen gevallen van malaria gemeld. Vooral in ontwikkelingslanden ligt de mortaliteit hoog, door het gebrek aan goed opgeleid personeel en diagnosemateriaal. Doordat diagnoses niet beschikbaar zijn voor landelijke gebieden in ontwikkelingslanden slikken veel mensen het malaria medicijn zonder dat het voorgeschreven wordt door een dokter. Dit versneld echter de resistentie van malaria, waardoor landen als Uganda nu nog meer moeite hebben om malaria patiënten te genezen.

 

 

Gerelateerd nieuws

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

TNO, Obeo en Altran gaan samenwerken aan oplossingen voor de complexiteit van high tech systemen. Het menselijk brein kan deze volgens hen namelijk eigenlijk niet meer overzien.

Minder R&D-financiering door NL overheid en meer door Europa

Minder R&D-financiering door NL overheid en meer door Europa

Als Nederland zo doorgaat, raakt het verder achterop bij de ambitie om 2,5% van het bruto binnenlands product te besteden aan R&D. Dat stelt het Rathenau Instituut op basis van eigen onderzoek. ‘De directe…

‘Binnen 10 jaar kan iedereen elektrisch vliegen in de stad’

‘Binnen 10 jaar kan iedereen elektrisch vliegen in de stad’

Het Koninklijk NLR en Pal-V hebben een memorandum van overeenstemming ondertekend dat de gezamenlijke ambitie beschrijft om binnen 10 jaar een elektrisch aangedreven voertuig te realiseren waarmee men autonoom kan…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 april 2019, Vianen

Masterclass Machineveiligheid ( 4-dagen)

23,24,30 april en 1mei 2019

6 mei 2019, Leuven

Vezelversterkte kunststof composieten

In deze cursus krijg je handvatten voor het toepassen van kunststof composiet materialen in je eigen werk...

Meer agendapunten »