EO

Studenten TU/Delft winnen James Dyson Award met malariaopspoorder Excelscope

05 september 2018 om 10:26 uur

Delftse studenten hebben de James Dyson Award gewonnen met de ontwikkeling van de Excelscope. Door gebruik te maken van de camera van een smartphone, een optische lens, een 3D-printer en een slim algoritme kunnen verpleegkundigen in overbevolkte ziekenhuizen hiermee geautomatiseerd malaria patiënten behandelen, zonder dat er een dure microscoop of een professional bij moet komen.


Bij de detectie van malaria wordt veelal gebruik gemaakt van handmatige microscopie. Dit is tijdrovend, duur, en vereist speciale expertise en training. Er zijn ook snelle diagnostische tests beschikbaar maar deze zijn in de praktijk erg onbetrouwbaar gebleken.


Het Delfste team ontwikkelde daarom een betaalbare microscoop door een goedkope smartphone te 'hacken' met een speciale lens zodat deze als betaalbare microscoop te gebruiken is. De studenten automatiseerden de analyse van een bloedmonster met een 3D-geprinte Excelscope. Hiermee is er een oplossing ontwikkeld die toegankelijker, nauwkeuriger en betrouwbaarder is, waardoor de werkdruk voor medische professionals wordt verminderd.


De Excelscope bestaat onder andere uit een smartphonelens om malariaparasieten in bloedmonsters op te sporen en een 3D geprint systeem om de microscopische handelingen uit te voeren. De achterkant van de telefoon is aangepast om het bloedmonster in te plaatsen. Door een algoritme wordt het bloedmonster automatisch geanalyseerd. Het ontwerp is niet afhankelijk van een elektriciteitsnet of mobiele diensten. In plaats daarvan bevat het een oplaadbare back-upbatterij en een SD-kaartsleuf voor fysieke gegevensverzameling en overdracht.

 

James Dyson Award

De internationale designprijs James Dyson Award is bedoeld om de volgende generatie ontwerpers aan te moedigen. De opdracht: ontwerp iets dat een probleem oplost, groot of klein, en waarbij je meer doet met minder.

 

Malaria

Malaria is een levensbedreigende ziekte die vooral voorkomt in tropische en subtropische landen. Jaarlijks worden er meer dan 212 miljoen gevallen van malaria gemeld. Vooral in ontwikkelingslanden ligt de mortaliteit hoog, door het gebrek aan goed opgeleid personeel en diagnosemateriaal. Doordat diagnoses niet beschikbaar zijn voor landelijke gebieden in ontwikkelingslanden slikken veel mensen het malaria medicijn zonder dat het voorgeschreven wordt door een dokter. Dit versneld echter de resistentie van malaria, waardoor landen als Uganda nu nog meer moeite hebben om malaria patiënten te genezen.

 

 

Gerelateerd nieuws

Bedrijven en wetenschappers publiceren 1e aanzet voor een nationale AI-strategie

Bedrijven en wetenschappers publiceren 1e aanzet voor een nationale AI-strategie

Om te zorgen dat Nederland succesvol wordt in het toepassen van Artificial Intelligence (AI) publiceerde het publiek-private samenwerkingsverband AINED onlangs een eerste aanzet voor een Nederlandse AI-strategie. Het…

Botjes ter grootte van een cel inspecteren zelfstandig pijpleidingen

Micro-robots inspecteren zelfstandig pijpleidingen (video)

Nog even en dan kan de industrie robots ter grootte van een cel inzetten om olie-, gas-, en andere leidingen te inspecteren (waaronder de aderen in het menselijk lichaam). Dit dankzij een uitvinding aan het Massachusetts…

Ocean Grazer kan duurzame energie opslaan voor de lange termijn

Ocean Grazer slaat energie uit golven op voor de lange termijn

De universiteit in Groningen en het bedrijf Ocean Grazer werken samen aan de Ocean Grazer: een systeem om energie op zee te oogsten en op te slaan.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
NIEUW! Pilz Veiligheidslaserscanner PSENscan

Met de tweedimensionale veiligheidslaserscanner van Pilz, de PSENscan, beveiligt u gevarenzones optimaal.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

13 november 2018, München

Electronica 2018

Inside tomorrow

13 november 2018, ‘s-Hertogenbosch

Week van de Oppervlaktetechnologie

De Week van de Oppervlaktetechnologie vindt dit jaar plaats van 13 tot en met 15 november 2018 in de...

14 november 2018

Precisiebeurs 2018

Op de Precisiebeurs tref je kennis om op het hoogste niveau en volgens de hoogste kwaliteitseisen te...

Meer agendapunten »