EO

Studenten TU/Delft winnen James Dyson Award met malariaopspoorder Excelscope

05 september 2018 om 10:26 uur

Delftse studenten hebben de James Dyson Award gewonnen met de ontwikkeling van de Excelscope. Door gebruik te maken van de camera van een smartphone, een optische lens, een 3D-printer en een slim algoritme kunnen verpleegkundigen in overbevolkte ziekenhuizen hiermee geautomatiseerd malaria patiënten behandelen, zonder dat er een dure microscoop of een professional bij moet komen.


Bij de detectie van malaria wordt veelal gebruik gemaakt van handmatige microscopie. Dit is tijdrovend, duur, en vereist speciale expertise en training. Er zijn ook snelle diagnostische tests beschikbaar maar deze zijn in de praktijk erg onbetrouwbaar gebleken.


Het Delfste team ontwikkelde daarom een betaalbare microscoop door een goedkope smartphone te 'hacken' met een speciale lens zodat deze als betaalbare microscoop te gebruiken is. De studenten automatiseerden de analyse van een bloedmonster met een 3D-geprinte Excelscope. Hiermee is er een oplossing ontwikkeld die toegankelijker, nauwkeuriger en betrouwbaarder is, waardoor de werkdruk voor medische professionals wordt verminderd.


De Excelscope bestaat onder andere uit een smartphonelens om malariaparasieten in bloedmonsters op te sporen en een 3D geprint systeem om de microscopische handelingen uit te voeren. De achterkant van de telefoon is aangepast om het bloedmonster in te plaatsen. Door een algoritme wordt het bloedmonster automatisch geanalyseerd. Het ontwerp is niet afhankelijk van een elektriciteitsnet of mobiele diensten. In plaats daarvan bevat het een oplaadbare back-upbatterij en een SD-kaartsleuf voor fysieke gegevensverzameling en overdracht.

 

James Dyson Award

De internationale designprijs James Dyson Award is bedoeld om de volgende generatie ontwerpers aan te moedigen. De opdracht: ontwerp iets dat een probleem oplost, groot of klein, en waarbij je meer doet met minder.

 

Malaria

Malaria is een levensbedreigende ziekte die vooral voorkomt in tropische en subtropische landen. Jaarlijks worden er meer dan 212 miljoen gevallen van malaria gemeld. Vooral in ontwikkelingslanden ligt de mortaliteit hoog, door het gebrek aan goed opgeleid personeel en diagnosemateriaal. Doordat diagnoses niet beschikbaar zijn voor landelijke gebieden in ontwikkelingslanden slikken veel mensen het malaria medicijn zonder dat het voorgeschreven wordt door een dokter. Dit versneld echter de resistentie van malaria, waardoor landen als Uganda nu nog meer moeite hebben om malaria patiënten te genezen.

 

 

Gerelateerd nieuws

100x sneller 3D-printen met licht

100x sneller 3D-printen met licht (video)

3D-printen met een vloeibare hars kan nu 100 keer sneller dan voorheen én de hars blijft niet meer aan zijn container kleven. De truc zit in 2 soorten licht in plaats van 1, en een remmer in de hars.

 Twaalfhonderd kilometer op één acculading in Australië

Dwars door Australië op drie accu's vol zon

Twaalfhonderd kilometer moeten zonnewagens in de Cruiser-klasse van de Bridgestone World Solar Challenge komend najaar in één ruk zien af te leggen. Deze nieuwe regel, waardoor teams tussen de start in Darwin en de…

Tu/D team presenteert zonneboot voor op open zee

Zeewaardige zonneboot vliegt over de golven

Het TU Delft Solar Boat Team gaat een zonneboot ontwikkelen voor op open zee. Het wordt een trimaran, een boot met drie rompen, die de oceaan volledig op zonne-energie gaat bedwingen.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

22 januari 2019

Carcinogene stoffen

Tijdens deze cursus worden methoden besproken waarmee vastgesteld kan worden of een stof carcinogene...

22 januari 2019, Vianen

Certified Machinery Safety Expert (CMSE) met TUV certificaat

22, 23. 29 en 30 januari 2019

Meer agendapunten »