Functionele 3D-geprinte schokdemper uit drie technieken

Covestro heeft een demonstratiemodel van een schokdemper gemaakt uit drie materialen en met drie manieren van 3D-printen. Dit complexe onderdeel markeert een mijlpaal op de weg van het maken van enkele stuks tot de integratie van verschillende functies en naar massaproductie.

Materialenfabrikant Covestro 3D-print al jaren op alle mogelijke productiewijzen op maat gemaakte polymeren. Op de beurs Fakuma 2018 in Friedrichshafen, zal het bedrijf het demonstratiemodel voor de schokdemper laten zien. Behalve een hoge graad van functionaliteit, is uniek aan deze schokdemper dat drie individuele onderdelen worden gemaakt met drie verschillende fabricageprocessen. De buitenste veer is een onderdeel van 40 x 7 centimeter van TPU-poeder (thermoplastisch polyurethaan). Hij is laag voor laag gevormd met de inzet van SLS (selective laser sintering) en valt op door zijn elasticiteit en hoge slijtvastheid. De stelschroef aan de binnenkant van de demper moet heel sterk en heel hard zijn. Daarom is de schroef gemaakt van filament van een robuust polycarbonaat via het proces FFF (fused filament fabrication). De luchtkamer is gemaakt van vloeibare polyurthaanhars. De methode ‘digital light processing’ heeft zichzelf bewezen voor zulke onderdelen met een filigrane structuur.

"Deze complexe structuur zou niet mogelijk zijn geweest met conventionele productieprocessen", zegt Lukas Breuers van Covestro. "Een andere nieuwe ontwikkeling is de combinatie van verschillende materialen met op specifieke, op maat gemaakte eigenschappen. Dit resulteert erin dat we onze mogelijkheden voor additieve productie hiermee sterk kunnen uitbreiden."