EO

Is die helm echt nodig? (video)

03 september 2018 om 09:51 uur

Wordt het aangedreven en bestuurd? Check. Reden om ook hier Bugatti Chiron te laten figureren. Maar dan wel die van Lego. En het 1500 kg zware model – op ware grootte – rijdt nog ook. Dankzij een aandrijving met 2.304 Lego Power Functions-motortjes, 4,032 Lego Technic-tandwieltjes en 2,016 Lego Technic kruisassen. Met een theoretische 5,3 pk en een koppel van ongeveer 92 Nm levert dat een topsnelheid op van – iets – meer dan 20 km/u.


Ontwerper Aurelien Rouffiange en zijn team hadden net het 1:8 schaalmodel van de Chiron voltooid en begonnen te discussiëren over wat de ultieme uitdaging met Lego Technic zou zijn. Duidelijk: een zelfrijdend voertuig op ware grootte. Als je met Lego grote modellen ga je naar Kladno in Tsjechië. Daar worden alle complexe modellen ontwikkeld voor de Legoland-parken. Met een kernteam van 16 specialisten - met onder andere ontwerp-, mechanische en elektrische specialisten - heeft het uiteindelijk 13.438 manuren gekost om de auto te ontwikkelen en te bouwen.

bugOnder ander de achterspoiler is volledig functioneel. 

 

Volledig functioneel

Uit meer dan een miljoen Lego-componenten - en niets is verlijmd - is een auto gebouwd met een achterspoiler, een snelheidsmeter, voor- en achterlichten, afneembaar stuur en rempedaal, allemaal volledig functioneel. Voor de achterspoiler zijn Lego Power Functions en Pneumatics gebruikt. De snelheidsmeter is uit Lego Technics-componenten gebouwd. Om ook het uiterlijk zo veel mogelijk op de echte Chiron te laten lijken is een ‘skin' ontwikkeld, opgebouwd uit onderling verbonden speciaal ontwikkelde driehoekige segmenten gemaakt. Niet van Lego en wel echt Bugatti : de wielen en de Bugatti-emblemen.

attiIs die helm echt nodig? De topsnelheid ligt net boven de 20 km/u. 

 

Onder de indruk

Nuis bouwen één ding, maar rijden is iets anders. En wie kan je daar beter voor vragen dan een echte Bugatti-testrijder: Andy Wallace, die in het verleden meerdere overwinningen in de 24 uur van Le Mans en Daytona op zijn naam heeft geschreven. Op het Ehra Lessien-testcircuittest in Duitsland - waar ook de echte Chiron zijn eerste rondjes heeft gedraaid - stond uiteraard wel al vast dat de auto niet de 420 km/u van het origineel ging halen. Wallace genoot er niet minder om.


"Toen ik de Lego Chiron voor het eerst zag, was ik meteen onder de indruk van de nauwkeurigheid van het model en de minutieuze aandacht voor detail. Eigenlijk is het van een meter of twintig helemaal niet zo duidelijk dat je naar een Lego-auto kijkt. Het was een geweldige ervaring om met de Lego Chiron te rijden en ik heb er erg van genoten. Al die jaren geleden had ik me nooit kunnen voorstellen dat ik op een dag met een Lego-auto zou rijden!"


Lego heeft geen prijskaartje aan het 1:1 model gehangen. Maar de 1:8-bouwdoos kost pakweg 350 euro. En denk eraan: het is Sinterklaas of Kerstmis voor je het weet.

 

Gerelateerd nieuws

 Twaalfhonderd kilometer op één acculading in Australië

Dwars door Australië op drie accu's vol zon

Twaalfhonderd kilometer moeten zonnewagens in de Cruiser-klasse van de Bridgestone World Solar Challenge komend najaar in één ruk zien af te leggen. Deze nieuwe regel, waardoor teams tussen de start in Darwin en de…

Tu/D team presenteert zonneboot voor op open zee

Zeewaardige zonneboot vliegt over de golven

Het TU Delft Solar Boat Team gaat een zonneboot ontwikkelen voor op open zee. Het wordt een trimaran, een boot met drie rompen, die de oceaan volledig op zonne-energie gaat bedwingen.

Ontwerpstudie voor cirkelversneller van 100 kilometer op Cern gereed

Ontwerpstudie voor cirkelversneller van 100 kilometer op Cern gereed

De ontwerpstudie voor een nieuwe cirkelvormige, ondergrondse deeltjesversneller van 100 kilometer omtrek bij Cern in Genève is gepubliceerd. De superversneller moet de opvolger worden van de huidige LHC-versneller op…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

22 januari 2019

Carcinogene stoffen

Tijdens deze cursus worden methoden besproken waarmee vastgesteld kan worden of een stof carcinogene...

22 januari 2019, Vianen

Certified Machinery Safety Expert (CMSE) met TUV certificaat

22, 23. 29 en 30 januari 2019

Meer agendapunten »