EO

Is die helm echt nodig? (video)

03 september 2018 om 09:51 uur

Wordt het aangedreven en bestuurd? Check. Reden om ook hier Bugatti Chiron te laten figureren. Maar dan wel die van Lego. En het 1500 kg zware model – op ware grootte – rijdt nog ook. Dankzij een aandrijving met 2.304 Lego Power Functions-motortjes, 4,032 Lego Technic-tandwieltjes en 2,016 Lego Technic kruisassen. Met een theoretische 5,3 pk en een koppel van ongeveer 92 Nm levert dat een topsnelheid op van – iets – meer dan 20 km/u.


Ontwerper Aurelien Rouffiange en zijn team hadden net het 1:8 schaalmodel van de Chiron voltooid en begonnen te discussiëren over wat de ultieme uitdaging met Lego Technic zou zijn. Duidelijk: een zelfrijdend voertuig op ware grootte. Als je met Lego grote modellen ga je naar Kladno in Tsjechië. Daar worden alle complexe modellen ontwikkeld voor de Legoland-parken. Met een kernteam van 16 specialisten - met onder andere ontwerp-, mechanische en elektrische specialisten - heeft het uiteindelijk 13.438 manuren gekost om de auto te ontwikkelen en te bouwen.

bugOnder ander de achterspoiler is volledig functioneel. 

 

Volledig functioneel

Uit meer dan een miljoen Lego-componenten - en niets is verlijmd - is een auto gebouwd met een achterspoiler, een snelheidsmeter, voor- en achterlichten, afneembaar stuur en rempedaal, allemaal volledig functioneel. Voor de achterspoiler zijn Lego Power Functions en Pneumatics gebruikt. De snelheidsmeter is uit Lego Technics-componenten gebouwd. Om ook het uiterlijk zo veel mogelijk op de echte Chiron te laten lijken is een ‘skin' ontwikkeld, opgebouwd uit onderling verbonden speciaal ontwikkelde driehoekige segmenten gemaakt. Niet van Lego en wel echt Bugatti : de wielen en de Bugatti-emblemen.

attiIs die helm echt nodig? De topsnelheid ligt net boven de 20 km/u. 

 

Onder de indruk

Nuis bouwen één ding, maar rijden is iets anders. En wie kan je daar beter voor vragen dan een echte Bugatti-testrijder: Andy Wallace, die in het verleden meerdere overwinningen in de 24 uur van Le Mans en Daytona op zijn naam heeft geschreven. Op het Ehra Lessien-testcircuittest in Duitsland - waar ook de echte Chiron zijn eerste rondjes heeft gedraaid - stond uiteraard wel al vast dat de auto niet de 420 km/u van het origineel ging halen. Wallace genoot er niet minder om.


"Toen ik de Lego Chiron voor het eerst zag, was ik meteen onder de indruk van de nauwkeurigheid van het model en de minutieuze aandacht voor detail. Eigenlijk is het van een meter of twintig helemaal niet zo duidelijk dat je naar een Lego-auto kijkt. Het was een geweldige ervaring om met de Lego Chiron te rijden en ik heb er erg van genoten. Al die jaren geleden had ik me nooit kunnen voorstellen dat ik op een dag met een Lego-auto zou rijden!"


Lego heeft geen prijskaartje aan het 1:1 model gehangen. Maar de 1:8-bouwdoos kost pakweg 350 euro. En denk eraan: het is Sinterklaas of Kerstmis voor je het weet.

 

Gerelateerd nieuws

Wiebe Wakker bereikt Uluru per elektrische auto

Wiebe Wakker bereikt Uluru per elektrische auto

962 dagen is hij nu al onderweg naar Sydney met zijn elektrische auto. Wiebe Wakker, een 31-jarige Haarlemmer, begon in maart 2016 in Nederland aan zijn elektrische-mobiliteit-avontuur dat hem ruim 80.000 kilometer…

Een tweede maan boven Chengdu

Chengdu vervangt straatverlichting door kunstmaan

Het bestuur van de Chinese stad Chengdu wil de straten ’s nachts gaan verlichten met een kunstmaan. Daartoe moet een satelliet met spiegelende, beweegbare panelen de ruimte in worden gebracht, die het zonlicht naar de…

Ocean Grazer kan duurzame energie opslaan voor de lange termijn

Ocean Grazer slaat energie uit golven op voor de lange termijn

De universiteit in Groningen en het bedrijf Ocean Grazer werken samen aan de Ocean Grazer: een systeem om energie op zee te oogsten en op te slaan.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
NIEUW! Pilz Veiligheidslaserscanner PSENscan

Met de tweedimensionale veiligheidslaserscanner van Pilz, de PSENscan, beveiligt u gevarenzones optimaal.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

13 november 2018, München

Electronica 2018

Inside tomorrow

13 november 2018, ‘s-Hertogenbosch

Week van de Oppervlaktetechnologie

De Week van de Oppervlaktetechnologie vindt dit jaar plaats van 13 tot en met 15 november 2018 in de...

14 november 2018

Precisiebeurs 2018

Op de Precisiebeurs tref je kennis om op het hoogste niveau en volgens de hoogste kwaliteitseisen te...

Meer agendapunten »