Sneaker van algen en plastic soep

Shao sneakers zijn gemaakt van algen en gerecycled oceaanplastic. Drieduizend vissers uit 52 havens helpen de PER-flessen te verzamelen.

De nieuwe sneakers ‘Shao’ zijn gemaakt van het materiaal van vijf PET-flessen die uit de Middellandse Zee zijn gevist. In die zee is nog niet zo erg gesteld met de plastic soep als op sommige andere plekken en toch kan het Spaanse bedrijf Ecoalf zijn productielijn aan de gang houden met dit plasticafval als grondstof.

Drieduizend vissers

Aanvoer van materiaal is er dus voldoende. Inmiddels zijn drieduizend vissers uit 52 havens bij het project betrokken. Het opgeviste plastic wordt gerecycled en tot een draad gesponnen voor de zwarte bovenschoen. De witte zool is gemaakt van biopolymeer uit een algensoort die overvloedig aanwezig is in meren en rivieren. Het verwijderen van die alg maakt het mogelijk dat het water weer circuleert en helder wordt, wat planten en dieren helpt. De marketingredenering is dat je met de aankoop van dit product de wereld schoner maakt. Vanaf september zijn de Shao-sneakers van Ecoalf te koop.