Shell start netwerk van waterstofstations in Nederland

Shell maakt een begin met de aanleg van een netwerk van waterstoftankstations in Nederland. Het gaat in eerste instantie om vier Shell-stations: twee in de regio Amsterdam, één in Den Haag en één in Pesse (Drenthe). Het is de bedoeling dat er uiterlijk begin 2020 waterstof op deze stations verkrijgbaar is.

Shell wil een actieve rol spelen in de transitie van het Nederlandse energiesysteem en onderzoekt daartoe de mogelijkheden voor nieuwe activiteiten. "Elektrische mobiliteit – zowel waterstof-elektrisch als batterij-elektrisch – is hier een voorbeeld van", zegt Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland. "We werken al aan een netwerk van snellaadpunten in Nederland, en nu zijn we ook betrokken bij de aanleg van een netwerk van waterstofstations."

Geen uitstoot van CO2 of fijnstof

General Manager Waterstof Oliver Bishop: "Voordelen van waterstof-elektrisch rijden zijn het bereik en het feit dat er binnen vijf minuten een volle tank waterstof getankt kan worden. Het enige restproduct van rijden op waterstof is waterdamp uit de uitlaat. Dit draagt direct significant bij aan een betere luchtkwaliteit. En indien de waterstof uit duurzame energiebronnen zoals wind- of zonne-energie geproduceerd wordt, is het zelfs CO2-neutraal over de gehele keten."

Samenwerking en financiering

Het bedrijf maakt voor de uitrol van waterstofstations gebruik van de Demonstratieregeling Klimaattechnologieën en -innovaties in transport (DKTI Transport) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Voorts maken de stations deel uit van het waterstofproject H2Benelux, dat mede wordt gefinancierd door de Europese Unie. Bishop: "We zijn blij met de samenwerking met andere bedrijven en overheden. In Duitsland zie je hoe succesvol dit kan zijn. Hier werken bedrijven samen met de overheid aan een netwerk van vierhonderd waterstofstations tegen eind 2023, waarvan er 230 van Shell zullen zijn. En ook in het Verenigd Koninkrijk, Canada en Californië leiden succesvolle samenwerkingen tot de uitrol van netwerken van waterstofstations."