Menselijk brein kan eigen armen én cyborg-arm bedienen (video)

Het menselijk brein is prima in staat om naast de eigen armen ook een cyborg-arm te bedienen. Dat blijkt uit onderzoek aan het Hiroshi Ishiguro Laboratorium in Japan. Dit maakt het mogelijk om vieze of gevaarlijke klusjes aan de nep-arm over te laten. En natuurlijk om de hulp van een cyborg-handje in te roepen als je met twee handen net even tekort schiet.

Je kent het wel: je wilt een lamp aan het plafond ophangen en komt een hand tekort om de lamp, de schroef, en de schroeftol vast te houden. Natuurlijk kan je je geliefde vragen om bij je op de stoel te klimmen en de lamp vast te houden, maar als die er nu even niet is? Of als je werk hebt waarbij dit probleem zich dagelijks meermalen voordoet?

Gedachtenkracht

De in Japan geteste cyborg-arm laat zich bedienen met gedachten. De gebruiker heeft een elektrodencap op het hoofd die de hersengolven meet. Dit kan tamelijk precies: wanneer de mens zich een actie voorstelt, geven de neurale circuits in bepaalde bewegingsgebieden elektrische signalen af die door de elektrodes worden opgevangen. Gedachten aan verschillende acties veroorzaken verschillende signalen. Een algoritme kan de bedoeling van de gebruiker ontcijferen en de arm aansturen. Voor de gebruiker lijkt het of hij de arm rechtstreeks aanstuurt, met zijn gedachten.

In de tests werd 15 gebruikers gevraagd om met hun echte armen een bal op een bord te balanceren. De software mat de hersensignalen. Vervolgens werd gevraagd om zich voor te stellen dat ze met de cyborg-arm een fles oppakten. De software mat weer. Tot slot werd gevraagd om beide taken tegelijk uit te voeren: bal balanceren met de echte armen en fles oppakken met de cyborg-arm. In de meeste gevallen lukte dit.

Beter in multi-tasken

Nadat meerdere tests waren uitgevoerd, bleek het multi-tasken ongeveer driekwart van de tijd te lukken. Opvallend was dat het steeds dezelfde mensen waren bij wie het wel en niet lukte. Volgens hoofdauteur Shuichi Nishio hangt de slagingskans dan ook af van de natuurlijke vermogen van de gebruiker om te multitasken. Daarbij viel hem op dat de proefpersonen na verloop van tijd beter werden in multi-tasken, ook zonder cyborg-arm.