EO

Menselijk brein kan eigen armen én cyborg-arm bedienen (video)

14 augustus 2018 om 07:36 uur

Het menselijk brein is prima in staat om naast de eigen armen ook een cyborg-arm te bedienen. Dat blijkt uit onderzoek aan het Hiroshi Ishiguro Laboratorium in Japan. Dit maakt het mogelijk om vieze of gevaarlijke klusjes aan de nep-arm over te laten. En natuurlijk om de hulp van een cyborg-handje in te roepen als je met twee handen net even tekort schiet.


Je kent het wel: je wilt een lamp aan het plafond ophangen en komt een hand tekort om de lamp, de schroef, en de schroeftol vast te houden. Natuurlijk kan je je geliefde vragen om bij je op de stoel te klimmen en de lamp vast te houden, maar als die er nu even niet is? Of als je werk hebt waarbij dit probleem zich dagelijks meermalen voordoet?

 

Gedachtenkracht

De in Japan geteste cyborg-arm laat zich bedienen met gedachten. De gebruiker heeft een elektrodencap op het hoofd die de hersengolven meet. Dit kan tamelijk precies: wanneer de mens zich een actie voorstelt, geven de neurale circuits in bepaalde bewegingsgebieden elektrische signalen af die door de elektrodes worden opgevangen. Gedachten aan verschillende acties veroorzaken verschillende signalen. Een algoritme kan de bedoeling van de gebruiker ontcijferen en de arm aansturen. Voor de gebruiker lijkt het of hij de arm rechtstreeks aanstuurt, met zijn gedachten.


In de tests werd 15 gebruikers gevraagd om met hun echte armen een bal op een bord te balanceren. De software mat de hersensignalen. Vervolgens werd gevraagd om zich voor te stellen dat ze met de cyborg-arm een fles oppakten. De software mat weer. Tot slot werd gevraagd om beide taken tegelijk uit te voeren: bal balanceren met de echte armen en fles oppakken met de cyborg-arm. In de meeste gevallen lukte dit.

 

Beter in multi-tasken

Nadat meerdere tests waren uitgevoerd, bleek het multi-tasken ongeveer driekwart van de tijd te lukken. Opvallend was dat het steeds dezelfde mensen waren bij wie het wel en niet lukte. Volgens hoofdauteur Shuichi Nishio hangt de slagingskans dan ook af van de natuurlijke vermogen van de gebruiker om te multitasken. Daarbij viel hem op dat de proefpersonen na verloop van tijd beter werden in multi-tasken, ook zonder cyborg-arm.
 

Gerelateerd nieuws

1 miljoen voor Zuid-Hollandse hightech startups

1 miljoen voor Zuid-Hollandse hightech startups

De hightech sector in Zuid-Holland is met de meeste hightech maakbedrijven van Nederland een belangrijke sector voor de regio. Regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter investeert daarom 1 miljoen in het…

Van afvalwater naar raketbrandstof

Van afvalwater naar raketbrandstof

Er is een organisme dat tijdens zijn metabolisme raketbrandstof maakt: de anammoxbacterie. Hij doet dit met het enzym 'hydrazine synthase'. Laura van Niftrik van de Radboud Universiteit gaat dit principe te…

Fieldlab onderzoekt ‘logistiek van de toekomst’

Fieldlab onderzoekt ‘logistiek van de toekomst’

Het Fieldlab Advanced Manufacturing Logistics (AML) lanceerde deze week een real-life testomgeving om te experimenteren met Automated Guided Vehicles (AGV’s) en robots.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Groot bereik - wereldwijde toepassing - veilige gegevensoverdracht

Schmersal lanceert nieuw veiligheidslichtscherm met Bluetooth-interface Voor het eerst lanceert de Schmersal-groep een...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

26 juni 2019, Odense (DK)

Odense Investor Summit

Odense houdt 26 juni een Investor Summit voor de roboticasector.

26 juni 2019, Eindhoven

Fontys TEC Expo

Overzichtstentoonstelling van het werk van een internationale en interdisciplinaire groep studenten (50...

Meer agendapunten »