EO

Menselijk brein kan eigen armen én cyborg-arm bedienen (video)

14 augustus 2018 om 07:36 uur

Het menselijk brein is prima in staat om naast de eigen armen ook een cyborg-arm te bedienen. Dat blijkt uit onderzoek aan het Hiroshi Ishiguro Laboratorium in Japan. Dit maakt het mogelijk om vieze of gevaarlijke klusjes aan de nep-arm over te laten. En natuurlijk om de hulp van een cyborg-handje in te roepen als je met twee handen net even tekort schiet.


Je kent het wel: je wilt een lamp aan het plafond ophangen en komt een hand tekort om de lamp, de schroef, en de schroeftol vast te houden. Natuurlijk kan je je geliefde vragen om bij je op de stoel te klimmen en de lamp vast te houden, maar als die er nu even niet is? Of als je werk hebt waarbij dit probleem zich dagelijks meermalen voordoet?

 

Gedachtenkracht

De in Japan geteste cyborg-arm laat zich bedienen met gedachten. De gebruiker heeft een elektrodencap op het hoofd die de hersengolven meet. Dit kan tamelijk precies: wanneer de mens zich een actie voorstelt, geven de neurale circuits in bepaalde bewegingsgebieden elektrische signalen af die door de elektrodes worden opgevangen. Gedachten aan verschillende acties veroorzaken verschillende signalen. Een algoritme kan de bedoeling van de gebruiker ontcijferen en de arm aansturen. Voor de gebruiker lijkt het of hij de arm rechtstreeks aanstuurt, met zijn gedachten.


In de tests werd 15 gebruikers gevraagd om met hun echte armen een bal op een bord te balanceren. De software mat de hersensignalen. Vervolgens werd gevraagd om zich voor te stellen dat ze met de cyborg-arm een fles oppakten. De software mat weer. Tot slot werd gevraagd om beide taken tegelijk uit te voeren: bal balanceren met de echte armen en fles oppakken met de cyborg-arm. In de meeste gevallen lukte dit.

 

Beter in multi-tasken

Nadat meerdere tests waren uitgevoerd, bleek het multi-tasken ongeveer driekwart van de tijd te lukken. Opvallend was dat het steeds dezelfde mensen waren bij wie het wel en niet lukte. Volgens hoofdauteur Shuichi Nishio hangt de slagingskans dan ook af van de natuurlijke vermogen van de gebruiker om te multitasken. Daarbij viel hem op dat de proefpersonen na verloop van tijd beter werden in multi-tasken, ook zonder cyborg-arm.
 

Gerelateerd nieuws

Onderhoud sluizen en bruggen voorspeld door continue metingen

Onderhoud sluizen en bruggen voorspeld door continue metingen

Bruggen en sluizen die langer meegaan, minder energie verbruiken en minder vaak gestremd zijn. Dat is het resultaat als je beter kunt voorspellen wanneer onderhoud precies nodig is. In het programma Vitale Assets laten…

Veertien ideeën over menselijk kapitaal beloond

Veertien ideeën over menselijk kapitaal in de techniek beloond

Veertien ondernemers uit het technisch midden- en kleinbedrijf, die reageerden op de oproep MKB Idee, krijgen hulp bij het oplossen van belangrijke mkb-problemen op het gebied van menselijk kapitaal. Deze belemmeringen…

Sluismodules vergemakkelijken grootschalige renovatie

Sluismodules vergemakkelijken grootschalige renovatie

Een algoritme dat leidt tot lego-achtige modules om sluizen uit op te bouwen. Daarop is Tim Wilschut gepromoveerd aan de TU Eindhoven. De modules moeten het vervangen en renoveren van uiteindelijk alle 127 sluizen van…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

Meer agendapunten »