Nieuwe origami-achtige drone vervormt om schokken te absorberen

Een nieuwe origami-achtige drone ontwikkeld door EPFL kan schokken absorberen zonder te breken, waarna de drone automatisch terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm. De drone is geïnspireerd op de vleugels van insecten en maakt gebruik van eigenschappen van zowel rigide als flexibele structuren.

De onderzoekers melden robotexperts in recente jaren zich hebben laten inspireren door origami om lichte en flexibele robots te ontwikkelen. Hierbij zijn twee soorten op origami geïnspireerde structuren ontwikkeld: 
rigide structuren die een maximale belasting kunnen weerstaan en breken indien deze wordt overschreden;
flexibele structuren die niet veel gewicht kunnen dragen. 

Hybride structuur

EPFL hebben de eigenschappen van deze structuren gecombineerd om een hybride variant te ontwikkelen die – afhankelijk van de situatie – rigide of flexibel kan zijn. Indien de drone door de lucht vliegt is de structuur rigide genoeg om zijn eigen gewicht te dragen en de stuwkracht an de propellers te weerstaan. Indien de drone echter in aanraking komt met iets, wordt de structuur flexibel om de schok te absorberen en de schade te minimaliseren. 
"Indien we een drone maken, kunnen we deze specifieke mechanische eigenschappen geven", aldus onderzoeker Stefano Mintchev. "Zo kunnen we onder andere bepalen op welk moment de structuur omschakelt van rigide naar flexibel."
Meer informatie over de drone is hier te vinden.