Zonneauto van Nuon-team gaat met radar in de neus naar Zuid-Afrika (video)

Het Nuon Solar Team van de TU Delft presenteerde dinsdag Nuna9S, de nieuwe, intelligente zonneauto die in september deelneemt aan de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika. In Safaripark Beekse Bergen testte het team een speciaal ontwikkelde eigen radar waarmee de zonnewagen zich aan kan passen aan de verschillende omstandigheden waarmee hij in Zuid-Afrika te maken krijgt.

Wie Zuid-Afrika zegt, zegt immers niet alleen gebergte en valleien, grasland en woestijn, moderne snelwegen en stoffige, onverharde wegen, maar ook wilde dieren. Door al deze verschillende condities staat de Nuna9S voor grote uitdagingen. Om die het hoofd te bieden, werkten de studenten afgelopen maanden aan ‘s werelds slimste zonneauto, Nuna9S. Door een innovatieve radar past de auto zijn rijgedrag aan zijn omgeving aan om zo veilig en duurzaam mogelijk te rijden. Het herkennen van auto’s, motorrijders en hellingen is al uitgebreid getest. Ook kan Nuna9S door middel van routedata vooruitkijken naar heuvels op de route en haar vermogen en snelheid daarop aanpassen. Zo kan de auto zo energiezuinig mogelijk door de Zuid-Afrikaanse berglandschappen rijden.

Laatste check

Voordat de studenten hun radar inbouwen in de Nuna9S, is deze eerst getest op een ouder exemplaar. Als laatste check testten de studenten dinsdag in Safaripark Beekse Bergen hoe de radar reageert op dieren die ze in Zuid-Afrika kunnen tegenkomen. Na deze finale test kon dit laatste en belangrijkste onderdeel van Nuna9S worden ingebouwd in de auto.

Jan Terlouw plaatst radar

Jan Terlouw, ambassadeur van het team, bracht de radar symbolisch in de nieuwe auto aan en sprak enkele woorden over het belang van duurzaamheid, innovatie en ambities van jongere generaties. Terlouw is fervent pleitbezorger van een duurzame samenleving.

sasol

Foto: Jan Willem de Venster.

Sasol Solar Challenge

Het Nuon Solar Team van de TU Delft gaat 22 t/m 29 september 2018 meedoen aan de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika. Daarbij zal het team niet alleen laten zien hoe je zonder gebruik van fossiele brandstoffen kunt rijden, maar ook hoe auto’s zuiniger en veiliger kunnen worden. De race voert in acht dagen over een afstand van ruim 4.500 km van Pretoria naar Stellenbosch.

Eerder maakte TU Delft TV dit filmpje over de nieuwe auto: