EO

Boyan Slat presenteert Pac-Man: oceaanplastic-monster voortgestuwd door wind en golven (video)

24 juli 2018 om 16:35 uur

Boyan Slat wil de oceaan schoonmaken met een gigantische Pac-Man die wordt voortgestuwd door wind en golven. Doordat de u-vormige ‘mond’ boven het water uitsteekt terwijl het plastic over het algemeen juist net onder het oppervlakte drijft, haalt de mond het plastic vanzelf in en drijft het bij elkaar.


The Ocean Cleanup onthulde het nieuwste ontwerp van het oceaanschoonmaaksysteem eind vorige week. Slat spreekt van ‘het definitieve ontwerp' en is al begonnen met de bouw. Hij hoopt Pac-Man nog deze zomer te water te kunnen laten.


Volgens het vorige ontwerp zou de installatie worden verankerd aan de zeebodem. Vier dagen na de presentatie kwam het team echter tot de choquerende ontdekking dat de krachten van wind en golven - die relatief zo klein dat ze in de meeste ‘zee-ontwerpen' buiten beschouwing kunnen worden gelaten - voor de oceaanschoonmaak wel van belang zijn. Het plastic zou op verschillende manieren aan de verkeerde kant van de mond terecht kunnen komen, of deze zelfs inhalen.


"Het knappe van probleemoplossers is echter dat ze manieren zien om een nadeel om te buigen naar een voordeel", aldus Slat. In dit geval is dat gedaan door het idee van verankering los te laten, zodat Pac-Man zijn plastic prooi nu inhaalt doordat hij wordt voortgestuwd door dezelfde wind en golven die hem in het geval van verankering juist zouden dwarsbomen.


De installatie bestaat uit een u-vormige drijver met daaronder een scherm dat in het midden 3 meter diep steekt en aan de uiteinden minder. Het midden ondervindt daardoor meer weerstand, zodat de u-vorm in stand blijft en de opening zich altijd naar de lijzijde richt. Lijnen zorgen dat de u niet kan omklappen bij plotselinge veranderingen in windrichting.

 

Het scherm moet ervoor zorgen dat het plastic niet onder de mond door kan spoelen. Tegelijk ontstaat een neerwaartse stroming, waardoor de vissen er wel gemakkelijk onderdoor kunnen. Volgens Slat wordt het plastic niet in deze stroming meegezogen: "Dit heeft te maken met de dichtheid van de plastic en de diepte waarop het drijft. De neerwaartse stroming is niet sterk genoeg om plastic naar beneden de duwen, maar wel genoeg om vissen zich bewust te laten worden van een naderend object en zo koers te laten wijzigen om zo het scherm te ontwijken." 

 

Eens in de zoveel tijd moet er een schip naar Pac-Man toe om het vergaarde plastic op te vissen en aan wal te brengen. 

 

Reacties (3)

af en toe ben ik er trots op een Hollander te zijn.
Marcel, 27 juli 2018 11:30
Geweldig plan, maar hoe wordt voorkomen dat de uiteinden elkaar gaan raken en de U meer een O wordt?
Frits Zandvoort, 26 juli 2018 12:55
Vernuftig. Ik hoop dat het gauw in gebruik wordt genomen.
Richard, 26 juli 2018 10:58
 

Gerelateerd nieuws

Duitse architect ontwerpt kam om oceaan plasticvrij te maken

Duitse architect ontwerpt kam om oceaan plasticvrij te maken (video)

Pacific Garbage Screening (PGS) is een nieuwe oplossing om uiteindelijk tot schone oceanen te komen. De techniek functioneert zonder netten maar op basis van passieve sedimentatie (bezinking). Het zeeleven wordt niet…

Flexibele zonnecellen in de vangrail

Flexibele zonnecellen in de vangrail

Voor het eerst zijn er zonnecellen aangebracht op een vangrail. Het gaat om een stuk van 72 meter op een vangrail naast de provinciale weg N194 bij Heerhugowaard. Het is een proef met flexibele folie met zonnecellen.…

Rotterdams bouwt test-snellaadplein voor slim laden elektrische voertuigen

Rotterdam bouwt test-snellaadplein voor slim laden elektrische voertuigen

Het consortium Flex EV heeft 1,9 miljoen euro subsidie ontvangen voor het realiseren van een innovatief snellaadplein aan de zuidkant van Rotterdam. Hier kunnen logistieke bedrijven hun elektrische voertuigen laden voor…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Nieuw IoT bord met software en TFT

Het nieuwe Arrow Aris Edge S3 bord maakt de ontwikkeling van batterijgevoede IoT-applicaties met een klein TFT-scherm...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

3 september 2018, Breda

Introductie NEN Veiligheidsladder®

Wilt u de veiligheid op de werkvloer vergroten? De NEN Veiligheidsladder® is een certificeerbare norm om...

4 september 2018, Breda

Performance Level & SISTEMA 2.0

Deze training begint bij de basis: de Machinerichtlijn en de link (via risicobeoordeling) naar...

Meer agendapunten »