Boyan Slat presenteert Pac-Man: oceaanplastic-monster voortgestuwd door wind en golven (video)

Boyan Slat wil de oceaan schoonmaken met een gigantische Pac-Man die wordt voortgestuwd door wind en golven. Doordat de u-vormige ‘mond’ boven het water uitsteekt terwijl het plastic over het algemeen juist net onder het oppervlakte drijft, haalt de mond het plastic vanzelf in en drijft het bij elkaar.

The Ocean Cleanup onthulde het nieuwste ontwerp van het oceaanschoonmaaksysteem eind vorige week. Slat spreekt van ‘het definitieve ontwerp’ en is al begonnen met de bouw. Hij hoopt Pac-Man nog deze zomer te water te kunnen laten.

Volgens het vorige ontwerp zou de installatie worden verankerd aan de zeebodem. Vier dagen na de presentatie kwam het team echter tot de choquerende ontdekking dat de krachten van wind en golven – die relatief zo klein dat ze in de meeste ‘zee-ontwerpen’ buiten beschouwing kunnen worden gelaten – voor de oceaanschoonmaak wel van belang zijn. Het plastic zou op verschillende manieren aan de verkeerde kant van de mond terecht kunnen komen, of deze zelfs inhalen.

"Het knappe van probleemoplossers is echter dat ze manieren zien om een nadeel om te buigen naar een voordeel", aldus Slat. In dit geval is dat gedaan door het idee van verankering los te laten, zodat Pac-Man zijn plastic prooi nu inhaalt doordat hij wordt voortgestuwd door dezelfde wind en golven die hem in het geval van verankering juist zouden dwarsbomen.

De installatie bestaat uit een u-vormige drijver met daaronder een scherm dat in het midden 3 meter diep steekt en aan de uiteinden minder. Het midden ondervindt daardoor meer weerstand, zodat de u-vorm in stand blijft en de opening zich altijd naar de lijzijde richt. Lijnen zorgen dat de u niet kan omklappen bij plotselinge veranderingen in windrichting.

Het scherm moet ervoor zorgen dat het plastic niet onder de mond door kan spoelen. Tegelijk ontstaat een neerwaartse stroming, waardoor de vissen er wel gemakkelijk onderdoor kunnen. Volgens Slat wordt het plastic niet in deze stroming meegezogen: "Dit heeft te maken met de dichtheid van de plastic en de diepte waarop het drijft. De neerwaartse stroming is niet sterk genoeg om plastic naar beneden de duwen, maar wel genoeg om vissen zich bewust te laten worden van een naderend object en zo koers te laten wijzigen om zo het scherm te ontwijken." 

Eens in de zoveel tijd moet er een schip naar Pac-Man toe om het vergaarde plastic op te vissen en aan wal te brengen.