EO

Delft test wisselwerking tussen Casimireffect en supergeleiding

23 juli 2018 om 08:08 uur

Het Casimireffect en supergeleiding zijn twee bekende kwantumverschijnselen. Los van elkaar zijn deze fenomenen grondig bestudeerd. Maar wat gebeurt er als je de twee effecten samenbrengt in één experiment? Onderzoekers van de TU Delft hebben dat voor het eerst gedaan. Ze hebben een microchip gemaakt waarop twee draden dicht bij elkaar zijn geplaatst, waardoor ze de Casimirkrachten kunnen meten die op deze draden inwerken op het moment dat ze supergeleidend worden.


In een nieuwe publicatie in Physical Review Letters introduceren onderzoekers van de TU Delft een nieuwe state-of-the-art sensor, waarmee ze voor het eerst de krachten tussen dicht bij elkaar gelegen supergeleiders kunnen meten. De sensor bestaat uit een microchip waarop twee draden vlak naast elkaar zijn geplaatst. De onderzoekers kunnen ze afkoelen tot cryogene temperaturen, waardoor ze supergeleidend worden. "In het midden van de draden zitten gaatjes die als optische resonator fungeren", legt groepsleider Simon Gröblacher uit. "Laserlicht van een bepaalde golflengte wordt daarin gevangen, en met dit licht kunnen we minieme verschuivingen tussen de twee draden meten. Dat betekent dat we bij elke temperatuur de krachten kunnen meten die op de draden worden uitgeoefend."

 

Casimir-zwaartekracht-effect?

Met de gevoeligheid van hun sensor zijn de onderzoekers ook in staat om bepaalde theorieën over kwantumzwaartekracht bij temperaturen dichtbij het absoluut nulpunt te onderzoeken. "Een van de onwaarschijnlijkere en controversiëlere kwantum zwaartekrachttheorieën voorspelde dat we een sterk Casimir-achtig effect zouden moeten zien, als gevolg van zwaartekrachtvelden die van de supergeleiders zouden afkaatsen", aldus Richard Norte, de eerste auteur van het artikel. "Deze theorie hebben we al kunnen ontkrachten, want met de huidige gevoeligheid van onze sensor hebben we een dergelijk effect niet kunnen meten." Als er dus al een ‘Casimir-zwaartekracht-effect' is, dan is het subtieler dan deze theorie voorspelde.

 

Hogetemperatuur-supergeleiders

De nieuwe microchip maakt de weg vrij voor verdere experimenten. De onderzoekers hopen in de nabije toekomst de gevoeligheid van hun microchipsensoren verder te kunnen verhogen, om mogelijk het Casimir-effect tussen hogetemperatuur-supergeleiders te onderzoeken. Hoe supergeleiding precies werkt in dit soort exotische materialen is een openstaande vraag, en Casimir-experimenten zouden kunnen helpen bij het ontdekken van de onderliggende natuurkunde.
 

Gerelateerd nieuws

Rotterdams bouwt test-snellaadplein voor slim laden elektrische voertuigen

Rotterdam bouwt test-snellaadplein voor slim laden elektrische voertuigen

Het consortium Flex EV heeft 1,9 miljoen euro subsidie ontvangen voor het realiseren van een innovatief snellaadplein aan de zuidkant van Rotterdam. Hier kunnen logistieke bedrijven hun elektrische voertuigen laden voor…

Team Delft wint Design Award Shell Eco-marathon

Team Delft wint Design Award Shell Eco-marathon

Het Eco-Runner Team Delft van TU Delft heeft met zijn zelfontwikkelde voertuig tijdens Shell Eco-marathon in Londen de derde plek weten te bemachtigen in de categorie Prototype. Het hyperzuinige, op waterstof rijdende…

Een waterstofsensor die werkt op kamertemperatuur

Een waterstofsensor die werkt op kamertemperatuur

Onderzoekers van de TU Delft hebben een waterstofsensor ontwikkeld die op kamertemperatuur werkt. De sensor is gemaakt van een dunne laag wolfraamtrioxide.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Nieuw IoT bord met software en TFT

Het nieuwe Arrow Aris Edge S3 bord maakt de ontwikkeling van batterijgevoede IoT-applicaties met een klein TFT-scherm...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

3 september 2018, Breda

Introductie NEN Veiligheidsladder®

Wilt u de veiligheid op de werkvloer vergroten? De NEN Veiligheidsladder® is een certificeerbare norm om...

4 september 2018, Breda

Performance Level & SISTEMA 2.0

Deze training begint bij de basis: de Machinerichtlijn en de link (via risicobeoordeling) naar...

Meer agendapunten »