EO

Delft test wisselwerking tussen Casimireffect en supergeleiding

23 juli 2018 om 08:08 uur

Het Casimireffect en supergeleiding zijn twee bekende kwantumverschijnselen. Los van elkaar zijn deze fenomenen grondig bestudeerd. Maar wat gebeurt er als je de twee effecten samenbrengt in één experiment? Onderzoekers van de TU Delft hebben dat voor het eerst gedaan. Ze hebben een microchip gemaakt waarop twee draden dicht bij elkaar zijn geplaatst, waardoor ze de Casimirkrachten kunnen meten die op deze draden inwerken op het moment dat ze supergeleidend worden.


In een nieuwe publicatie in Physical Review Letters introduceren onderzoekers van de TU Delft een nieuwe state-of-the-art sensor, waarmee ze voor het eerst de krachten tussen dicht bij elkaar gelegen supergeleiders kunnen meten. De sensor bestaat uit een microchip waarop twee draden vlak naast elkaar zijn geplaatst. De onderzoekers kunnen ze afkoelen tot cryogene temperaturen, waardoor ze supergeleidend worden. "In het midden van de draden zitten gaatjes die als optische resonator fungeren", legt groepsleider Simon Gröblacher uit. "Laserlicht van een bepaalde golflengte wordt daarin gevangen, en met dit licht kunnen we minieme verschuivingen tussen de twee draden meten. Dat betekent dat we bij elke temperatuur de krachten kunnen meten die op de draden worden uitgeoefend."

 

Casimir-zwaartekracht-effect?

Met de gevoeligheid van hun sensor zijn de onderzoekers ook in staat om bepaalde theorieën over kwantumzwaartekracht bij temperaturen dichtbij het absoluut nulpunt te onderzoeken. "Een van de onwaarschijnlijkere en controversiëlere kwantum zwaartekrachttheorieën voorspelde dat we een sterk Casimir-achtig effect zouden moeten zien, als gevolg van zwaartekrachtvelden die van de supergeleiders zouden afkaatsen", aldus Richard Norte, de eerste auteur van het artikel. "Deze theorie hebben we al kunnen ontkrachten, want met de huidige gevoeligheid van onze sensor hebben we een dergelijk effect niet kunnen meten." Als er dus al een ‘Casimir-zwaartekracht-effect' is, dan is het subtieler dan deze theorie voorspelde.

 

Hogetemperatuur-supergeleiders

De nieuwe microchip maakt de weg vrij voor verdere experimenten. De onderzoekers hopen in de nabije toekomst de gevoeligheid van hun microchipsensoren verder te kunnen verhogen, om mogelijk het Casimir-effect tussen hogetemperatuur-supergeleiders te onderzoeken. Hoe supergeleiding precies werkt in dit soort exotische materialen is een openstaande vraag, en Casimir-experimenten zouden kunnen helpen bij het ontdekken van de onderliggende natuurkunde.
 

Gerelateerd nieuws

Vaart Roboat straks zelfstandig door in Amsterdam?

Vaart Roboat straks zelfstandig door in Amsterdam? (video)

Amsterdam doet onderzoek naar de mogelijkheid om schepen zelfstandig door de – drukke! – stad te laten varen. Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute) denkt dat de boten in elk geval…

Isolerend verschijnsel in supergeleider

Isolerend verschijnsel in supergeleider

De Leidse natuurkundige Milan Allan en zijn groep hebben een schijnbare paradox ontdekt in een materiaal met nul elektrische weerstand: opgesloten ladingen. De ontdekking kan een ontbrekend puzzelstukje zijn in een van…

Voedselveilig produceren is ook nog eens goedkoop

Voedselveilig produceren is ook nog eens goedkoop

Goedendag, kent u Ehec, Vtec, Etec, Eiec, Epec en Eaec al? Dit zijn de nieuwe sluipmoordenaars van de voedselindustrie. Opeens bolle verpakkingen? Onverklaarbare geurafwijkingen? De resistente bacterie is in the house.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Slim netwerken met Murrelektronik

Met de nieuwe Murrelektronik PROFINET managed switches, wordt het nu heel eenvoudig om te voldoen aan de PROFINET...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 oktober 2018, Eindhoven

Dutch Design Week

Tijdens DDW ontdek je het beste werk en de meest spraakmakende ideeën van mensen die eigenwijs en...

31 oktober 2018, Delft

Radarontwerptechniek

Radars vinden, behalve in de militaire en civiele luchtverkeersleiding, steeds vaker toepassing in nieuwe...

31 oktober 2018, Breda

2-daagse masterclass Process Safety voor Managers

Bij Process Safety gaat het om de veiligheid van het omgaan met gevaarlijke stoffen in procesinstallaties...

Meer agendapunten »