Nieuwe ronde Veni-onderzoek

Het activeren van stikstof om er kleurstoffen en moleculaire schakelaars van te maken; de opslag van informatie in individuele atomen; de kwantummechanische versies van sferen; en de robuustheid van zachte materialen. Dat zijn 4 van de 154 onderzoeksvoorstellen die een Veni-financiering hebben gekregen.

Met de financiering van maximaal 250.000 euro kunnen de laureaten gedurende drie jaar hun eigen onderzoekideeën verder ontwikkelen.

De Veni wordt jaarlijks door NWO toegekend. In totaal dienden in deze Veni-ronde 1115 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksvoorstel in voor financiering. Met deze Veni-ronde is een totaalbedrag van 38,4 miljoen euro gemoeid.

Interessante onderzoeken:

Kwantumsferen

Francesca Arici, Radboud Universiteit
Sferen zijn wiskundige vormen met veel symmetrie die perfectie uitstralen. Door deze op een bepaalde manier aan elkaar vast te plakken ontstaan nieuwe ruimten, die wiskundig hoogst interessant zijn. Dit project onderzoekt kwantummechanische versies van dergelijke constructies om de gereedschappen van algebraïsche topologie beschikbaar te maken voor kwantumtheorie.

Stabiliteit en structuur in oneindig-dimensionale ruimtes

Rob Eggermont, TU Eindhoven
Het wordt steeds belangrijker om datastructuren te analyseren waarin het aantal variabelen zeer groot is. Eggermont gaat zulke structuren onderzoeken om aan te tonen dat hun analyse niet steeds complexer wordt, zelfs als het aantal variabelen stijgt.

Moleculaire sensoren voor de studie van zachte materialen

Georgy Filonenko, TU Delft
De robuustheid van zachte materialen hangt af van hoe hun componenten bewegen en met elkaar omgaan. We zullen nieuwe moleculaire sensoren ontwikkelen om dergelijke bewegingen en interacties te visualiseren als leidraad voor rationeel ontwerp van zachte materie.

Lie algebra’s en periodieke ruimten in homotopietheorie

Gijs Heuts, Universiteit Utrecht
Homotopietheorie gaat over vervormingen tussen meetkundige objecten, ‘ruimten’ genoemd. Zo’n ruimte kan worden gesplitst in delen horende bij verschillende frequenties, zoals een prisma een lichtstraal breekt in kleuren. Dit onderzoek gebruikt nieuwe algebraïsche modellen om deze monochromatische delen te begrijpen en ze vervolgens weer samen te voegen.

Computers aan meer werk zetten

Sung-Shik Jongmans, Open Universiteit
Moderne computerhardware kan meerdere berekeningen gelijktijdig verwerken. Echter, moderne computersoftware is vaak gelimiteerd tot één berekening tegelijk. Om de resulterende processoronderbenutting te verlichten, ontwikkelt de onderzoeker innovatieve programmeer- en testtechnieken die het coördineren van gelijktijdige berekeningen versimpelen.

Van stikstofgas naar relevante producten

Andrew Jupp, UvA
78% van de lucht bestaat uit het niet-reactieve stikstof. Dit onderzoek zal het afvangen en activeren van stikstof bestuderen om een reeks van interessante en industrieel relevante producten te genereren, zoals kleurstoffen en moleculaire schakelaars.

Geheugen in één atoom

Brian Kiraly, Radboud Universiteit
Geheugen is een kritisch onderdeel van de hedendaagse computertechnologie. Ook al worden geheugenchips kleiner, beter en sneller, toch komt de limiet hiervan in zicht. Dit voorstel onderzoekt de fundamenten van een baanbrekende technologie om informatie op te slaan in individuele atomen.

Ultrasnel licht schijnen op ultrakleine chips

Peter Kraus, Advanced Research Center for Nanolithography (ARCNL)
De ontwikkeling van snellere computerchips vereist de nanofabricage van halfgeleiderschakelingen. Een belangrijk element hierin zijn ‘fotoresists’: chemische verbindingen die door middel van licht, kleine structuren op een halfgeleider verankeren. Dit project zal onderzoeken welke processen er zich afspelen in de fotoresists, en hiermee bijdragen om hun prestaties te verbeteren.

Geverifieerde programmeertaal interactie

Robbert Krebbers, TU Delft
Softwaresystemen bestaan uit vele componenten die geschreven zijn in verschillende programmeertalen. De correctheid van een softwaresysteem is afhankelijk van correcte interactie tussen deze componenten. Dit project gaat wiskundige methoden ontwikkelen om de correctheid van interactie tussen software componenten te verifiëren.

Roosters en dichtstbijzijnde punten zoeken

Thijs Laarhoven, TU Eindhoven
Roosters, herhalende configuraties van punten, kunnen gebruikt worden om prachtige symmetrische structuren te beschrijven, en ze liggen aan de basis van veilige digitale communicatie in het aankomende tijdperk van de kwantumcomputer. Dit onderzoek bestudeert de wonderbaarlijke wisselwerking tussen roosters en slimme methodes om dichtstbijzijnde punten te vinden.

Polymere monolaag elektronica

Mengmeng Li, TU Eindhoven
Halfgeleidende polymeren zijn goedkoop en eenvoudig te maken en zijn veelbelovend voor de volgende generatie elektronica. Het ontwikkelen van hun functionele moleculaire monolagen maakt bestudering van ladingstransport en bottom-up plastic elektronica mogelijk.

Aanbevelingen voor perspectiefverbreding

Cynthia Liem MMus, TU Delft
Aanbevelingssystemen zijn noodzakelijk geworden om gebruikers wegwijs te maken in grote digitale collecties. Hedendaagse aanbevelingsalgoritmen focussen sterk op de herhaling van eerder waargenomen success, wat leidt tot ongewenste perspectiefvernauwing. In dit project worden daarom alternatieve aanbevelingsalgoritmen onderzocht die functioneren als curatoren, en geleidelijk toenemende digitale perspectiefverbreding in de collecties stimuleren.

De grote gevolgen van kleine fouten zichtbaar maken

Janne-Mieke Meijer, UvA
In elk kristal kunnen fouten in de kristalstructuur voorkomen. Zelfs de kleinste fouten kunnen veranderen hoe het gehele kristal zich gedraagt. Om kristallijne materialen te verbeteren gaat de onderzoeker slimme deeltjes en nieuwe microscopietechnieken combineren om op het kleinste niveau te ontrafelen hoe fouten vormen, bewegen en elkaar beïnvloeden.

Begrijpen van algoritmische prestatiehiaten

Tillmann Miltzow, Universiteit Utrecht
Veel algoritmische problemen, zoals het handelsreizigersprobleem, kunnen in de praktijk optimaal worden opgelost. Andere computationele problemen, zoals Motion Planning of Sensor Networks, kunnen zelfs voor kleine voorbeelden niet exact worden opgelost. We zullen deze prestatiekloof verklaren.

Lerende algoritmes voor grote 3D-beelden

Daniël Pelt, CWI
Het nauwkeurig analyseren van beelden is belangrijk in veel onderzoeksgebieden. Lerende algoritmes kunnen de analyse sterk verbeteren, maar werken niet goed voor grote driedimensionale (3D) beelden. In dit project zullen nieuwe lerende algoritmes voor grote 3D-beelden worden ontwikkeld.

Het nieuwste mysterie van astronomie: korte radioflitsen

Emily Petroff, UvA
Uit verweggelegen sterrenstelsels komen krachtige, korte radioflitsen (zogenaamd ‘FRBs’). In een milliseconde zenden deze flitsen meer stralingsenergie uit dan de zon in een dag, maar we begrijpen niet hoe. Dit project zal een grote groep flitsen bestuderen om uit te vinden wat hun bron is.

De topologie van haakgenererende verdelingen

Álvaro del Pino, Universiteit Utrecht
Veel natuurkundige systemen kunnen worden beschreven door een bewegend deeltje onderhevig aan bepaalde restricties. Wiskundig gezien worden deze restricties beschreven door een verdeling in de raakbundel van een variëteit. Het doel van dit project is om deze verdelingen te classificeren en hun globale eigenschappen te bestuderen met behulp van technieken uit de differentiaalmeetkunde en de differentiaaltopologie.

Hoe ik heb leren stoppen met zorgen maken en van onbetrouwbare hardware houden

Kaveh) Razavi, VU
Het toenemende aantal transistoren in computerhardware zorgt weliswaar voor betere prestaties, maar ook voor mindere hardware betrouwbaarheid. Hierdoor kunnen hackers systeembeveiliging omzeilen. Dit project onderzoekt het bouwen van veilige systemen, gebruikmakend van onbetrouwbare hardware.

Waar is de kwantummechanica gebleven?

Jelmer Renema, UTwente
Ondanks dat we ervan overtuigd zijn dat quantummechanica correct is, merken we in het dagelijks leven niets van de vreemde effecten die door die theorie voorspeld worden. Waarom is dit? In dit onderzoek gaan natuurkundigen met behulp van licht een theorie testen die een mogelijk antwoord op deze vraag geeft.

Het ruimteweer volgen met pulsars

Caterina Tiburzi, Astron
De zonnewind en uitbarstingen in de corona van de zon beïnvloeden het magnetisch veld van de aarde. Om deze interactie te bestuderen, gebruikt de onderzoeker waarnemingen van pulsars (dode sterren). Hiermee ontwikkelt zij een nieuwe manier om nuttige kennis van het ruimteweer te verkrijgen.

Beperkingen van kwantumgravitatie op het zichtbare universum

Irene Valenzuela, Universiteit Utrecht
Elk model dat ons universum beschrijft moet aan bepaalde beperkingen voldoen, om consistent te kunnen zijn met een beschrijving van gravitatie met kwantumtheorie. Het doel van dit project is om deze beperkingen te bewijzen in snaartheorie, en de gevolgen ervan voor de natuurkundige effecten die we observeren in deeltjesversnellers en kosmologie.

Het vinden van oplossingen voor diophantische vergelijkingen met behulp van moderne getaltheorie

Shuntaro Yamagishi, Universiteit Utrecht
Priemgetallen en de theorie van Diophantische vergelijkingen zijn onderwerpen die van belang zijn voor wiskundigen sinds de oude Grieken. De onderzoeker zal de getaltheorie gebruiken om deze onderwerpen te bestuderen met betrekking tot het vinden van oplossingen voor bepaalde vergelijkingen.