Kwart miljard om NL fotonica groot te maken (video)

Rijk, provincies, bedrijven en kennisinstellingen investeren de komende jaren 242 miljoen euro in de Nederlands fotonica-industrie.

De 25 bedrijven in ons land die zich momenteel bezighouden met licht-chips, moeten hiermee in 8 jaar tijd groeiden naar een gezamenlijke jaaromzet van 1 miljard. De nieuwe vereniging op het gebied van geïntegreerde optica Photon Delta verwacht bovendien dat dit 4000 banen oplevert. 

Afgelopen vrijdag bood branchevereniging PhotonicsNL een strategisch plan aan aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. René Penning de Vries, voorzitter van de Nederlandse Fotonica Agenda, zette daarbij op aansprekende wijze de kansen van fotonica uiteen. In onderstaande video vergelijkt hij de mogelijkheden die fotonica biedt met reeds veel gebruikte oplossingen die gebruik maken van geluid. Met fotonica kan alles nauwkeuriger. Kleiner. Of juist groter.

Kan je met geluid een echo maken van een foetus? Met licht kun je veel kleinere details waarnemen van het ongeboren kind (of ander weefsel dat zich in het lichaam bevindt). Kun je horen of een kristallen glas nog intact is door ertegen te tikken? Met fotonica kun je op die manier checken of een brug scheurtjes vertoont. Of een schip.Of een wolkenkrabber…

Bekijk de video met Penning de Vries:  

 

En hier een meer algemene video over geïntegreerde optica van PhotonicsNL: