EO

ARC CBBC start met duurzame verf en katalysatoren

11 juli 2018 om 07:43 uur

Het Nederlandse onderzoekscentrum Chemical Building Block Consortium start met twee grote nieuwe onderzoekslijnen. Deze eerste twee zogenaamde flagships richten zich op verf op basis van onder meer plantenafval en op de ontwikkeling van een nieuwe generatie van katalysatoren, die chemische processen een stuk duurzamer moeten maken.


Binnen het Advanced Research Center Chemical Building Blocks Consortium (ARC CBBC) werkt een groep geselecteerde scheikundigen, fysici, ingenieurs en materiaalwetenschappers van bijna alle Nederlandse universiteiten intensief samen met drie chemische bedrijven, AkzoNobel, BASF en Shell. ARC CBBC richt zich op onderzoek naar de duurzame moleculen en materialen van de toekomst. De flagships van ARC CBBC zijn grote onderzoekslijnen waarin het consortium fundamenteel onderzoek doet dat op de langere termijn kan leiden tot geheel nieuwe toepassingen voor de chemische industrie.


ARC CBBC kiest nu voor onderzoek aan coatings - verf - op basis van afval van planten maar ook van schaaldieren. Daarmee zijn op termijn fossiele grondstoffen zoals aardolie te vervangen. Wetenschappelijk directeur van ARC CBBC Bert Weckhuysen licht de keuze toe: "De belangrijkste component van verf is het polymeernetwerk. Dat willen we nu gaan baseren op biologische moleculen zoals lignine en chitine in plaats van aardolie."

 

Bimetallische katalysatoren

Daarnaast gaat het consortium nieuwe katalysatoren ontwikkelen die bestaan uit twee metalen. Een katalysator is een materiaal dat chemische omzettingen mogelijk maakt en versnelt. Vaak zijn daarvoor zeer kostbare en schaarse edelmetalen nodig. "In bimetallische katalysatoren zitten naast een edelmetaal zoals palladium ook meer alledaagse metalen, zoals nikkel en ijzer. Zo hebben we minder schaarse grondstoffen nodig. Daarnaast zijn de goede eigenschappen van edelmetalen in bimetallische katalysatoren veel beter te benutten dan bij de monometallische varianten: een chemisch proces kan dan bijvoorbeeld bij lagere temperatuur plaatsvinden of selectiever verlopen. Dat levert directe besparingen in grondstoffen en energie op in een industriesector met een groot verbruik. Een van de reacties die we in de nieuwe onderzoekslijnen gaan bestuderen is de omzetting van koolstofdioxide."

 

Promotieplaatsen

Het afgelopen jaar hebben de deelnemers aan ARC CBBC samen intensief nagedacht over de te kiezen weg. Weckhuysen: "Onze 37 academische onderzoekers hebben hun ideeën uitgewerkt en gespiegeld aan de mogelijke toepassingen die de chemische industrie ervoor ziet. Dat heeft nu geleid tot deze twee eerste onderzoeksrichtingen met in totaal vijftien promotieplaatsen. Na de zomer hopen we een derde lijn te kunnen starten van nog eens zes promotieplaatsen."

 

Korte termijn

Naast de flagships heeft ARC CBBC een andere onderzoekslijn, waarin de onderzoekers uitgaan van de mogelijke toepassingen op wat kortere termijn door de industriële partners. Daar werken acht jonge onderzoekers.

 

Partners

Partners van ARC CBBC zijn AkzoNobel, BASF, Shell, NWO, het Ministerie van Economische Zaken, de Topsector Chemie en de universiteiten van Utrecht, Eindhoven en Groningen.
 

Gerelateerd nieuws

Pulsvisserij verboden: nu moeten er nieuwe technieken worden bedacht

Pulsvisserij verboden: nu moeten er nieuwe technieken worden bedacht

Minister Carola Schouten heeft 15 miljoen euro gereserveerd voor innovatie en de ontwikkeling van alternatieven voor Nederlandse vissers die getroffen worden door het verbod op pulsvissen. Zinvol, denk Tammo Bult,…

Onderhoud sluizen en bruggen voorspeld door continue metingen

Onderhoud sluizen en bruggen voorspeld door continue metingen

Bruggen en sluizen die langer meegaan, minder energie verbruiken en minder vaak gestremd zijn. Dat is het resultaat als je beter kunt voorspellen wanneer onderhoud precies nodig is. In het programma Vitale Assets laten…

Nieuwe deeltjes ontdekken met behulp van zwarte gaten

Nieuwe deeltjes ontdekken met behulp van zwarte gaten

Sommige theorieën die verder gaan dan het Standaardmodel van de elementairedeeltjesfysica voorspellen dat er nieuwe, ultralichte deeltjes bestaan met veel kleinere massa’s dan die van de lichtste bekende deeltjes in…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

Meer agendapunten »