EO

Ongeluk met natronloog

03 juli 2018 om 13:22 uur

Een ingehuurde monteur raakt grotendeels blind na werkzaamheden aan een pomp met natronloog. Wie is er verantwoordelijk voor dit ongeluk: de opdrachtgever of de ingehuurde monteur?


Het bedrijf dat de monteur inhuurde houdt zich onder andere bezig met het ontlakken en reinigen van diverse metalen producten. Bij die processen maakt het bedrijf gebruik van gevaarlijke stoffen zoals natronloog en zoutzuur.

 

Ongeval

Het bedrijf had een doseerpomp besteld voor het doseren van onder meer chemische stoffen als natronloog. Na de levering heeft het bedrijf zelf een proefopstelling gemaakt met de pomp. De volgende dag was er een storing aan de pomp en werd een monteur ingehuurd. De monteur werd binnengelaten door een medewerker die er even bij bleef maar daarna verder ging met werkzaamheden op kantoor.

De monteur ging aan de slag met de doseerpomp. Hij droeg o.a. een bril met veiligheidsglas en had chemicaliën-handschoenen aan; ook droeg hij veiligheidsschoenen. Hij zag dat een van de persslangen waarmee de proefopstelling was gemaakt, was omgetrokken met een tiewrap en er een knik in deze slang zat. Hij heeft vervolgens met een schroevendraaiertje de tiewrap losgemaakt. Bij het losmaken van de tiewrap strekte de slang zich plotseling en schoot deze los. Uit de slang spoot natronloog die hij onder andere in zijn ogen kreeg. De bril met veiligheidsglas die hij droeg is door de kracht waarmee het natronloog uit de slang spoot van zijn gezicht geblazen. De monteur raakt aan zijn rechteroog volledig blind, aan zijn linkeroog gedeeltelijk.

 

Wie is er aansprakelijk?

Wat voors en tegens van beide kanten naar het oordeel van het hof:
Bedrijf:
  • Door zelf een proefopstelling te maken, heeft het bedrijf - dat kennelijk niet over de benodigde expertise beschikte - een gevaarlijke situatie gecreëerd.
  • Niemand van de technische dienst had de monteur geïnformeerd dat er bij de proefopstelling natronloog was gebruikt en dat er nog druk op de slangen kon staan.
  • Het bedrijf had veiligheidsmaatregelen moeten nemen, zoals de natronloog uit de slangen spoelen.


Monteur:

  • De monteur was er alleen om een inspectie te verrichten en een rapport op te maken. Hij heeft dus zonder duidelijke noodzaak de tiewrap losgemaakt.
  • Hij kon wel zien dat drukmeters ontbraken waardoor hij niet kon zien of en zo ja, hoeveel bar er op de slangen stond.
  • Hij heeft zich gerealiseerd dat de situatie gevaarlijk was en heeft voornamelijk een inschattingsfout gemaakt dat hij wel de knik uit de slang kon halen door de tiewrap los te maken.


Naar het oordeel van het hof dient de schade grotendeels voor rekening van het bedrijf te komen. De eigen schuld van de monteur was beperkt. Naar het oordeel van het hof moeten het bedrijf en ingehuurde monteur in de verhouding 90%-10% bijdragen in de schade van de monteur als gevolg van het ongeval.

 

Lees voor details de rechtszaak: https://www.uitspraken.nl/uitspraak/gerechtshof-s-hertogenbosch/civiel-recht/arbeidsrecht/hoger-beroep/ecli-nl-ghshe-2018-1097
 

 

Gerelateerd nieuws

Telebotica: op afstand voelen wat je robot doet

Telebotica: op afstand voelen wat je robot doet

Robots kunnen niet alleen op eigen houtje werken, maar ook fungeren als de handen en ogen van een menselijke operator. Met de nieuwste generatie telebotica voel je het zelfs als je ergens tegenaan stoot. Ook als je zelf…

Bordeelhoudster spant kort geding aan tegen seksrobot

Kort geding tegen een seksrobot

De komst van slimme robots zal op diverse manieren de rechtspraktijk beïnvloeden. Hoe om te gaan met kunstmatige entiteiten die zelflerend en zelfhandelend optreden waarbij geen menselijke actor bepalend is? Op het…

Ruud Koornstra op de WoTS: “De energietransitie gaat ons geld opleveren”

Ruud Koornstra op de WoTS: “De energietransitie gaat ons geld opleveren”

Meteen op de eerste dag van de vakbeurs World of Technology and Science (2 t/m 5 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht), om 10 uur ’s morgens, spreekt nationale energiecommissaris Ruud Koornstra over de kansen van een…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
NIEUW! Pilz Veiligheidslaserscanner PSENscan

Met de tweedimensionale veiligheidslaserscanner van Pilz, de PSENscan, beveiligt u gevarenzones optimaal.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 november 2018, Breda

2-daagse training CE-engineering en fabrikantschap

De Europese CE-richtlijnen gaan uit van het simpele scenario dat bij een verhandeld en/of in gebruik...

20 november 2018, Veldhoven

EMC-ESD Event 2018

Dit event kent in 2018 een nieuw concept. De kleinere bijeenkomsten worden samengevoegd tot een volwassen...

21 november 2018, Tiel

Nationale Cobotdag

Wat zijn de voordelen van cobots en welke repeterende taken kan je met ze automatiseren?

Meer agendapunten »