EO

Ongeluk met natronloog

03 juli 2018 om 13:22 uur

Een ingehuurde monteur raakt grotendeels blind na werkzaamheden aan een pomp met natronloog. Wie is er verantwoordelijk voor dit ongeluk: de opdrachtgever of de ingehuurde monteur?


Het bedrijf dat de monteur inhuurde houdt zich onder andere bezig met het ontlakken en reinigen van diverse metalen producten. Bij die processen maakt het bedrijf gebruik van gevaarlijke stoffen zoals natronloog en zoutzuur.

 

Ongeval

Het bedrijf had een doseerpomp besteld voor het doseren van onder meer chemische stoffen als natronloog. Na de levering heeft het bedrijf zelf een proefopstelling gemaakt met de pomp. De volgende dag was er een storing aan de pomp en werd een monteur ingehuurd. De monteur werd binnengelaten door een medewerker die er even bij bleef maar daarna verder ging met werkzaamheden op kantoor.

De monteur ging aan de slag met de doseerpomp. Hij droeg o.a. een bril met veiligheidsglas en had chemicaliën-handschoenen aan; ook droeg hij veiligheidsschoenen. Hij zag dat een van de persslangen waarmee de proefopstelling was gemaakt, was omgetrokken met een tiewrap en er een knik in deze slang zat. Hij heeft vervolgens met een schroevendraaiertje de tiewrap losgemaakt. Bij het losmaken van de tiewrap strekte de slang zich plotseling en schoot deze los. Uit de slang spoot natronloog die hij onder andere in zijn ogen kreeg. De bril met veiligheidsglas die hij droeg is door de kracht waarmee het natronloog uit de slang spoot van zijn gezicht geblazen. De monteur raakt aan zijn rechteroog volledig blind, aan zijn linkeroog gedeeltelijk.

 

Wie is er aansprakelijk?

Wat voors en tegens van beide kanten naar het oordeel van het hof:
Bedrijf:
  • Door zelf een proefopstelling te maken, heeft het bedrijf - dat kennelijk niet over de benodigde expertise beschikte - een gevaarlijke situatie gecreëerd.
  • Niemand van de technische dienst had de monteur geïnformeerd dat er bij de proefopstelling natronloog was gebruikt en dat er nog druk op de slangen kon staan.
  • Het bedrijf had veiligheidsmaatregelen moeten nemen, zoals de natronloog uit de slangen spoelen.


Monteur:

  • De monteur was er alleen om een inspectie te verrichten en een rapport op te maken. Hij heeft dus zonder duidelijke noodzaak de tiewrap losgemaakt.
  • Hij kon wel zien dat drukmeters ontbraken waardoor hij niet kon zien of en zo ja, hoeveel bar er op de slangen stond.
  • Hij heeft zich gerealiseerd dat de situatie gevaarlijk was en heeft voornamelijk een inschattingsfout gemaakt dat hij wel de knik uit de slang kon halen door de tiewrap los te maken.


Naar het oordeel van het hof dient de schade grotendeels voor rekening van het bedrijf te komen. De eigen schuld van de monteur was beperkt. Naar het oordeel van het hof moeten het bedrijf en ingehuurde monteur in de verhouding 90%-10% bijdragen in de schade van de monteur als gevolg van het ongeval.

 

Lees voor details de rechtszaak: https://www.uitspraken.nl/uitspraak/gerechtshof-s-hertogenbosch/civiel-recht/arbeidsrecht/hoger-beroep/ecli-nl-ghshe-2018-1097
 

 

Gerelateerd nieuws

Roest rust niet

Roest rust niet

Rust mag dan roesten, roest blijkt nooit te rusten. Het is een ongelofelijk actief materiaal, dat onder de moeilijkste omstandigheden altijd nog wel een gaatje ziet waar het door kan groeien. En dat ‘gaatje’ mag je…

Zo sterk als titanium, maar 4 à 5 keer zo licht

Zo sterk als titanium, maar 4 à 5 keer zo licht

Een metaal zo sterk als titanium, maar dan vier tot vijf keer zo licht. Dat resultaat hebben onderzoekers bereikt door materiaal te benaderen als een bouwwerk. Door alle imperfecties er op moleculair niveau uit de…

‘Combinatie werken en leren fors in de lift in techniek’

‘Combinatie werken en leren fors in de lift in techniek’

De grote vraag naar vakmensen zorgt ervoor dat steeds meer mbo-studenten kiezen voor een opleiding via een leerbaan (beroepsbegeleidende leerweg, bbl). Uit cijfers van DUO blijkt dat het aantal bbl-studenten dit…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

Meer agendapunten »