EO

Ongeluk met natronloog

03 juli 2018 om 13:22 uur

Een ingehuurde monteur raakt grotendeels blind na werkzaamheden aan een pomp met natronloog. Wie is er verantwoordelijk voor dit ongeluk: de opdrachtgever of de ingehuurde monteur?


Het bedrijf dat de monteur inhuurde houdt zich onder andere bezig met het ontlakken en reinigen van diverse metalen producten. Bij die processen maakt het bedrijf gebruik van gevaarlijke stoffen zoals natronloog en zoutzuur.

 

Ongeval

Het bedrijf had een doseerpomp besteld voor het doseren van onder meer chemische stoffen als natronloog. Na de levering heeft het bedrijf zelf een proefopstelling gemaakt met de pomp. De volgende dag was er een storing aan de pomp en werd een monteur ingehuurd. De monteur werd binnengelaten door een medewerker die er even bij bleef maar daarna verder ging met werkzaamheden op kantoor.

De monteur ging aan de slag met de doseerpomp. Hij droeg o.a. een bril met veiligheidsglas en had chemicaliën-handschoenen aan; ook droeg hij veiligheidsschoenen. Hij zag dat een van de persslangen waarmee de proefopstelling was gemaakt, was omgetrokken met een tiewrap en er een knik in deze slang zat. Hij heeft vervolgens met een schroevendraaiertje de tiewrap losgemaakt. Bij het losmaken van de tiewrap strekte de slang zich plotseling en schoot deze los. Uit de slang spoot natronloog die hij onder andere in zijn ogen kreeg. De bril met veiligheidsglas die hij droeg is door de kracht waarmee het natronloog uit de slang spoot van zijn gezicht geblazen. De monteur raakt aan zijn rechteroog volledig blind, aan zijn linkeroog gedeeltelijk.

 

Wie is er aansprakelijk?

Wat voors en tegens van beide kanten naar het oordeel van het hof:
Bedrijf:
  • Door zelf een proefopstelling te maken, heeft het bedrijf - dat kennelijk niet over de benodigde expertise beschikte - een gevaarlijke situatie gecreëerd.
  • Niemand van de technische dienst had de monteur geïnformeerd dat er bij de proefopstelling natronloog was gebruikt en dat er nog druk op de slangen kon staan.
  • Het bedrijf had veiligheidsmaatregelen moeten nemen, zoals de natronloog uit de slangen spoelen.


Monteur:

  • De monteur was er alleen om een inspectie te verrichten en een rapport op te maken. Hij heeft dus zonder duidelijke noodzaak de tiewrap losgemaakt.
  • Hij kon wel zien dat drukmeters ontbraken waardoor hij niet kon zien of en zo ja, hoeveel bar er op de slangen stond.
  • Hij heeft zich gerealiseerd dat de situatie gevaarlijk was en heeft voornamelijk een inschattingsfout gemaakt dat hij wel de knik uit de slang kon halen door de tiewrap los te maken.


Naar het oordeel van het hof dient de schade grotendeels voor rekening van het bedrijf te komen. De eigen schuld van de monteur was beperkt. Naar het oordeel van het hof moeten het bedrijf en ingehuurde monteur in de verhouding 90%-10% bijdragen in de schade van de monteur als gevolg van het ongeval.

 

Lees voor details de rechtszaak: https://www.uitspraken.nl/uitspraak/gerechtshof-s-hertogenbosch/civiel-recht/arbeidsrecht/hoger-beroep/ecli-nl-ghshe-2018-1097
 

 

Gerelateerd nieuws

Start-up ontwikkelt alternatief voor tandwielaandrijving

Start-up ontwikkelt alternatief voor tandwielaandrijving

De Delftse startup IMSystems heeft een alternatief ontwikkeld voor tandwielaandrijving. “Met het nieuwe transmissiesysteem Archimedes Drive wordt kracht efficiënter, compacter en goedkoper overgebracht. Dat zorgt…

Kwantiteit geen substituut voor kwaliteit bij fotonische kwantumcomputers

Kwantiteit geen substituut voor kwaliteit bij fotonische kwantumcomputers

Wereldwijd is een race gaande om als eerste de kracht van kwantumcomputers aan te tonen door er een wiskundig probleem mee door te rekenen. Het probleem moet zo worden gekozen dat het makkelijk is voor de kwantumcomputer…

Slangenhuid behulpzaam bij betere slip&grip machines

Slangenhuid behulpzaam bij verbetering slip&grip machines

Machines kunnen beter, efficiënter en stiller lopen als de makers bepaalde principes toepassen die de slang de afgelopen miljoenen jaren heeft geoptimaliseerd. En het mooie is: Hisham Abdel-Aal van de Drexel…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Nieuw IoT bord met software en TFT

Het nieuwe Arrow Aris Edge S3 bord maakt de ontwikkeling van batterijgevoede IoT-applicaties met een klein TFT-scherm...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 juni 2018, Arnhem

State of Fashion: Searching for the New Luxury

Tentoonstelling over mode, met aandacht voor technologie en snufjes

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

Meer agendapunten »