Onzichtbaar voor de sonar

Onderzoekers hebben een manier gevonden dingen onzichtbaar te maken voor radar. Ze vangen de geluidsgolven op en zetten ze door.

De meeste natuurlijke materialen hebben een chaotische atoomstructuur die zowel geluids- als elektromagnetische golven beïnvloedt. De golven kaatsen heen en weer en verstrooien, waarbij hun energie volgens een complex interferentiepatroon afneemt. Dit is bijvoorbeeld de reden dat de positiebepaling van mobiele telefoons binnen vaak slecht werkt.

Het team van onderzoekers van de TU’s in Lausanne, Wenen, en Kreta plaatsen piepkleine microfoontjes als akoestische elementen op strategische plekken, waardoor de golven zich met constante amplitude kunnen voortzetten, wat zich ook op hun weg bevindt. De microfoontjes kunnen de opgevangen golven versterkten, verzwakken, of in fase verschuiven. Daarmee compenseren ze de verstoring die ontstaat in de botsing met materie, waardoor de golf aan de andere kant van het materiaal ongewijzigd kan worden voortgezet.

Ze hebben hun systeem getest in een buis van 3,5 meter lang, waarin ze allerlei obstakels plaatsten en het werkt prima. De methode om geluid actief te manipuleren is vergelijkbaar met de geluidsonderdrukking van sommige koptelefoons.

Bronbestand EPFL