EO

Nieuwe methode helpt robots objecten op te pakken in ongestructureerde omgevingen (video)

02 juli 2018 om 11:13 uur

Het oppakken van een object is voor een mens een koud kunstje, maar voor robots al snel een grote uitdaging. Met name als objecten in een drukke of dynamische omgeving staan kunnen robots moeite hebben objecten correct te identificeren en op te pakken. Een nieuwe aanpak ontwikkeld door de Australische Queensland University of Technology biedt uitkomst.


In de nieuwe aanpak scannen robots hun omgeving en brengen deze pixel voor pixel in kaart. Vervolgens analyseert de computer voor elke pixel hoe groot de kans is dat de robot het object op deze plek kan oppakken. Zo kunnen robots real-time bepalen hoe een onbekend object in een drukke en/of dynamische het best kan worden opgepakt.

 

Pixel voor pixel beoordelen

De methode is ontwikkeld door Douglas Morrison, Jürgen Leitner, en Peter Corke van de Science and Engineering faculteit van de Queensland University of Technology. Morrison: "Bij de Generative Grasping Convolutional Neural Network aanpak wordt in één keer een dieptebeeld gemaakt van wat zich voor de robot bevindt. Daardoor hoeft de robot niet allerlei verschillende mogelijke oppakmanieren te analyseren, wat lange rekentijden voorkomt."

 

Het aanpak blijkt  relatief succesvol. "In onze praktijktesten hebben we een succesratio van 83% gerealiseerd met niet eerder getoonde objecten met een conflictueuze geometrie en 88% op een reeks huishoudelijke objecten die gedurende de oppakpoging werden verplaatst. Met het oppakken van objecten in een dynamische omgeving hebben we een nauwkeurigheid van 81% behaald", aldus Morrison.

 

Beperkingen van huidige technieken

Leitner geeft aan dat de nieuwe aanpak verschillende beperkingen van huidige deep learning-gebaseerde oppaktechnieken voor robots kan overwinnen. "In bijvoorbeeld de Amazon Picking Challenge, die in 2017 door ons team werd gewonnen, keek onze robot CartMan in een bak vol objecten, bepaalde de beste positie om een object op te pakken en probeerde vervolgens blind het object op te pakken. Met behulp van deze nieuwe methode kunnen we beelden van de objecten die een robot kan zien in ongeveer 20 milliseconden verwerken, wat de robot in staat stelt zijn beslissing over de beste methode om een object op te pakken kan updaten en deze handeling doelmatiger uit te voeren. Dit is met name van belang in drukke omgevingen."

 

Kansen voor industriële automatisering

Leitner verwacht dat de ontwikkeling kansen biedt voor industriële automatisering. "Dit onderzoek stelt ons in staat robotsystemen niet alleen in gestructureerde omgevingen te gebruiken waar de volledig fabriek is gebouwd rond robots. Het geeft ons de mogelijkheid objecten op te pakken in ongestructureerde omgevingen, waarin dingen niet perfect gepland en geordend zijn en robots zich moeten aanpassen aan veranderingen. Dit biedt voordelen voor de industrie - van magazijnen voor webwinkels en sorteren tot het plukken van fruit. Het kan ook worden toegepast in woningen, naarmate intelligentere robots worden ontwikkeld die niet alleen de vloer zuigen of dweilen maar ook objecten kunnen oppakken en opbergen."

 

Gerelateerd nieuws

Pulsvisserij verboden: nu moeten er nieuwe technieken worden bedacht

Pulsvisserij verboden: nu moeten er nieuwe technieken worden bedacht

Minister Carola Schouten heeft 15 miljoen euro gereserveerd voor innovatie en de ontwikkeling van alternatieven voor Nederlandse vissers die getroffen worden door het verbod op pulsvissen. Zinvol, denk Tammo Bult,…

Onderhoud sluizen en bruggen voorspeld door continue metingen

Onderhoud sluizen en bruggen voorspeld door continue metingen

Bruggen en sluizen die langer meegaan, minder energie verbruiken en minder vaak gestremd zijn. Dat is het resultaat als je beter kunt voorspellen wanneer onderhoud precies nodig is. In het programma Vitale Assets laten…

Finalisten Prins Friso Ingenieursprijs bekend

Finalisten Prins Friso Ingenieursprijs bekend

De drie kanshebbers voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2019 zijn bekend. Vanaf vandaag kan worden gestemd. Op 18 maart wordt, tijdens de Dag van de Ingenieur bij ASML, door een vakjury en publieksstemming bepaald wie de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

Meer agendapunten »