28 juni 2018 om 08:17 uur
Voor de kust van Den Haag, net buiten de haven van Scheveningen, komt een proeftuin waar bedrijven hun innovaties kunnen testen. Denk onder meer aan boeien en sensoren voor het meten van wind, stroming en golven en bewegingen van schepen. Met de aanwezigheid van een netwerk, servers en computers wordt data real time naar de wal gestuurd en verwerkt.
De uitzonderlijke omgevingsfactoren van water, wind en stroming maken dit ‘slimste stukje Noordzee' uniek in de wereld. Het testgebied van 10 x 10 zeemijl is een initiatief van gemeente Den Haag, KPN, TU Delft, TNO, Sailing Innovation Centre, Svašek Hydraulics en het Watersportverbond.
De komende decennia zal de Noordzee steeds meer geëxploiteerd worden. De digitale infrastructuur op zee, of ‘internet op zee', zal hier een belangrijke rol hebben. Datavergaring, transmissie en ontsluiting en coördinatie vanaf de kust vormen een grote uitdaging.
TNO zal onderzoek doen naar ICT en communicatiesystemen die het watersporten veiliger maakt. Bijvoorbeeld het plaatsen van geavanceerde scan- en softwaretechnologie in een drone, die het wateroppervlak en/of kustgebied kan controleren op drenkelingen. Met ‘digital imaging' wordt de data vanuit de drone verwerkt en live verstuurd naar het coördinatiepunt.
Het totale project heeft een looptijd van 4 jaar en kost 4,3 miljoen euro. De Europese Unie draagt 1,7 miljoen euro bij. Voor startups en mkb-ers komt er een stimuleringsregeling van 375.000 euro. De regeling wordt na de zomer van 2018 opengesteld.
Gerelateerd nieuws
Netwerkbedrijf Alliander daagt ondernemers, uitvinders en vernieuwers uit om oplossingen te bedenken om de elektriciteitsvraag tijdens zonuren te verhogen. Op zonnige momenten wekken zonnepanelen inmiddels veel meer…
Zoals angstige passagiers vaak worden gerustgesteld, kunnen commerciële vliegtuigen gemakkelijk blijven vliegen, zelfs als een van de motoren stopt met werken. Maar voor quadcopters is het uitvallen van een motor een…
Virussen vermenigvuldigen zich via een proces dat bestaat uit zelfassemblage, rijping van virusdeeltjes en na infectie het vrijlaten van genetisch materiaal in een gastheercel. Nieuw technieken uit de natuurkunde helpen…
Techvertorials
Focus op
Machineveiligheid, systemen en componenten
creating sustainable solutions
Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen
Partner in aandrijf- en opspantechniek
Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet
Agenda
2 februari 2021, online
Er is een transitie naar nieuwe technologie maar wat is de roadmap?
9 februari 2021, online
Hoe kun je als voedselverwerkend bedrijf bacterievorming en besmetting voorkomen? En hoe kun je als...