EO

Nieuwe cortenstalen radartoren Maasvlakte II

26 juni 2018 om 18:04 uur

Transport van de nieuwe radartoren van het Havenbedrijf Rotterdam dwars door Rotterdam naar Maasvlakte II. De zeventig meter hoge toren wordt in drie stukken over de Maas vervoerd (Foto: Ries van Wendel de Joode)

Hollandia Infra is gestart met de opbouw van de nieuwe radartoren op Maasvlakte II. De toren is in drie kant-en-klare delen vanaf de Hollandia yard in Krimpen naar de uiterste punt van Maasvlakte II vervoerd. Het bijzondere transport voer dinsdag 12 juni dwars door Rotterdam.


Het onderste deel van de toren is inmiddels op een fundering van zes schroefpalen van 40 meter in de buitenste zeedijk geplaatst, net onder het maaiveld met elkaar verbonden door een stalen funderingsframe waarop de toren wordt gemonteerd. Dit is gedaan om stijfheid van de 70 meter hoge toren te kunnen waarborgen zodat de toren bij harde wind niet kan uitwijken en de radarinstallatie, die zich bovenop de toren bevindt, daardoor onder alle omstandigheden zeer nauwkeurige radarbeelden kan weergeven die tot 50 km verderop kunnen worden opgevangen. Plaatsing in de zeedijk is een complexe operatie omdat de zeewering niet mag verzwakken. Voor het indraaien van de funderingspalen zijn daarom eerst damwanden aangebracht om het dijklichaam te steunen.

 

Planning

Zodra het onderste deel van de toren is geïnstalleerd, kunnen vanaf medio juli het midden- en bovendeel worden opgebouwd en als laatst de radarinstallatie die bovenop de toren komt. De nieuwe radartoren zal in oktober officieel in gebruik genomen worden door Havenbedrijf Rotterdam middels een feestelijke opening.

 

Cortenstaal

De radartoren is uitgevoerd in cortenstaal. Dit is een weervast en voorgeroest staal dat naast een karakteristiek uiterlijk vooral een functioneel karakter heeft. Het roest aan de buitenzijde sluit namelijk de onderliggende staallaag af van zuurstof waardoor de toren onderhoudsvrij is. Daarnaast is dit materiaal 100 procent recyclebaar. Het ontwerp kent een getordeerde ovale vorm. Hierdoor ontstaat een dubbelgekromde staalconstructie waarmee Hollandia Infra, samen met architect Syb van Breda invulling geeft aan de architectonische wensen van het Rotterdams Havenbedrijf om zowel een duurzame als esthetische toren te bouwen voor Maasvlakte II. Daarmee blijft dit haven- en industriegebied ook aantrekkelijk voor recreanten.

 

Oude radartoren

De nieuwe radartoren vervangt de oude betonnen geel-zwart gestreepte toren uit 1974 die aan het einde van zijn levensduur is gekomen. Het radarsignaal van deze toren reikt niet ver genoeg meer omdat hij inmiddels ook te ver van de buitenste zeedijk af staat. Nadat de nieuwe toren in gebruik is genomen, zal de oude toren worden gesloopt.

 

Gerelateerd nieuws

Corendon zet Boeing 747 in de tuin

Corendon zet een Boeing 747 in zijn tuin

Rond Schiphol is momenteel een bizarre mega-operatie aan de gang. De eerste Boeing 747 van KLM wordt in de tuin geplaatst van het Corendon Village Hotel in Badhoevedorp. Om de 12 kilometer vanaf het vliegveld te…

 Twaalfhonderd kilometer op één acculading in Australië

Dwars door Australië op drie accu's vol zon

Twaalfhonderd kilometer moeten zonnewagens in de Cruiser-klasse van de Bridgestone World Solar Challenge komend najaar in één ruk zien af te leggen. Deze nieuwe regel, waardoor teams tussen de start in Darwin en de…

Tu/D team presenteert zonneboot voor op open zee

Zeewaardige zonneboot vliegt over de golven

Het TU Delft Solar Boat Team gaat een zonneboot ontwikkelen voor op open zee. Het wordt een trimaran, een boot met drie rompen, die de oceaan volledig op zonne-energie gaat bedwingen.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

Meer agendapunten »