EO

Nieuwe cortenstalen radartoren Maasvlakte II

26 juni 2018 om 18:04 uur

Transport van de nieuwe radartoren van het Havenbedrijf Rotterdam dwars door Rotterdam naar Maasvlakte II. De zeventig meter hoge toren wordt in drie stukken over de Maas vervoerd (Foto: Ries van Wendel de Joode)

Hollandia Infra is gestart met de opbouw van de nieuwe radartoren op Maasvlakte II. De toren is in drie kant-en-klare delen vanaf de Hollandia yard in Krimpen naar de uiterste punt van Maasvlakte II vervoerd. Het bijzondere transport voer dinsdag 12 juni dwars door Rotterdam.


Het onderste deel van de toren is inmiddels op een fundering van zes schroefpalen van 40 meter in de buitenste zeedijk geplaatst, net onder het maaiveld met elkaar verbonden door een stalen funderingsframe waarop de toren wordt gemonteerd. Dit is gedaan om stijfheid van de 70 meter hoge toren te kunnen waarborgen zodat de toren bij harde wind niet kan uitwijken en de radarinstallatie, die zich bovenop de toren bevindt, daardoor onder alle omstandigheden zeer nauwkeurige radarbeelden kan weergeven die tot 50 km verderop kunnen worden opgevangen. Plaatsing in de zeedijk is een complexe operatie omdat de zeewering niet mag verzwakken. Voor het indraaien van de funderingspalen zijn daarom eerst damwanden aangebracht om het dijklichaam te steunen.

 

Planning

Zodra het onderste deel van de toren is geïnstalleerd, kunnen vanaf medio juli het midden- en bovendeel worden opgebouwd en als laatst de radarinstallatie die bovenop de toren komt. De nieuwe radartoren zal in oktober officieel in gebruik genomen worden door Havenbedrijf Rotterdam middels een feestelijke opening.

 

Cortenstaal

De radartoren is uitgevoerd in cortenstaal. Dit is een weervast en voorgeroest staal dat naast een karakteristiek uiterlijk vooral een functioneel karakter heeft. Het roest aan de buitenzijde sluit namelijk de onderliggende staallaag af van zuurstof waardoor de toren onderhoudsvrij is. Daarnaast is dit materiaal 100 procent recyclebaar. Het ontwerp kent een getordeerde ovale vorm. Hierdoor ontstaat een dubbelgekromde staalconstructie waarmee Hollandia Infra, samen met architect Syb van Breda invulling geeft aan de architectonische wensen van het Rotterdams Havenbedrijf om zowel een duurzame als esthetische toren te bouwen voor Maasvlakte II. Daarmee blijft dit haven- en industriegebied ook aantrekkelijk voor recreanten.

 

Oude radartoren

De nieuwe radartoren vervangt de oude betonnen geel-zwart gestreepte toren uit 1974 die aan het einde van zijn levensduur is gekomen. Het radarsignaal van deze toren reikt niet ver genoeg meer omdat hij inmiddels ook te ver van de buitenste zeedijk af staat. Nadat de nieuwe toren in gebruik is genomen, zal de oude toren worden gesloopt.

 

Gerelateerd nieuws

Rotterdams bouwt test-snellaadplein voor slim laden elektrische voertuigen

Rotterdam bouwt test-snellaadplein voor slim laden elektrische voertuigen

Het consortium Flex EV heeft 1,9 miljoen euro subsidie ontvangen voor het realiseren van een innovatief snellaadplein aan de zuidkant van Rotterdam. Hier kunnen logistieke bedrijven hun elektrische voertuigen laden voor…

Onzichtbaar voor de radar

Onzichtbaar voor de radar

Onderzoekers hebben een manier gevonden dingen onzichtbaar te maken voor radar. Ze vangen de geluidsgolven op en zetten ze door.

OM eist celstraffen na verdoezelen toedracht ernstig bouwongeval

OM eist celstraffen na verdoezelen toedracht ernstig bouwongeval

Tegen een bedrijfsleider en een directeur van een bouwbedrijf uit Kerkrade zijn voor de rechtbank in Den Bosch celstraffen tot drie maanden geëist. De twee zouden hebben geprobeerd om de toedracht van een ernstig…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Nieuw IoT bord met software en TFT

Het nieuwe Arrow Aris Edge S3 bord maakt de ontwikkeling van batterijgevoede IoT-applicaties met een klein TFT-scherm...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 juni 2018, Arnhem

State of Fashion: Searching for the New Luxury

Tentoonstelling over mode, met aandacht voor technologie en snufjes

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

Meer agendapunten »