Imec ontwikkelt productieproces voor kleinere microchips

Imec heeft een productieproces ontwikkeld voor een complementaire FET (CFET). Dit transistorconcept kan op termijn de FinFETs vervangen omdat ze met dezelfde performantie en energieverbruik een veel kleinere oppervlakte zullen innemen.

De CFET zal dus verdere miniaturisatie van chiptechnologie mogelijk maken, tot kleiner dan de 3nm node (vandaag is 10nm de meest geavanceerde transistortechnologie in productie).

De transistor bouwt voort op bestaande transistorconcepten, maar integreert een aantal belangrijke wijzigingen in de architectuur. Waar in de huidige chiptechnologieën de p- en n-transistors naast elkaar staan, heeft imec’s CFET beide transitortypes gecombineerd door ze bovenop elkaar te stapelen. Het gevolg is een schakelaar die 50% minder plaats in beslag zal nemen, en dat terwijl het energieverbruik en de performantie even goed zijn als in bestaande FinFET-schakelaars.

Dit onderzoek gebeurt binnen imec’s onderzoeksprogramma naar geavanceerde chiptechnologie, in samenwerking met internationale bedrijven waaronder toestelleveranciers als TEL, Coventor en Lam Research, en programmapartners zoals GlobalFoundries, Huawei, Intel, Micron, Qualcomm, Samsung, SK Hynix, Sony Semiconductor Solutions, TOSHIBA Memory, TSMC en Western Digital.