EO

Start-up ontwikkelt alternatief voor tandwielaandrijving

26 juni 2018 om 18:05 uur

De Delftse startup IMSystems heeft een alternatief ontwikkeld voor tandwielaandrijving. “Met het nieuwe transmissiesysteem Archimedes Drive wordt kracht efficiënter, compacter en goedkoper overgebracht. Dat zorgt ervoor dat de bewegingen van robots nauwkeuriger, krachtiger en controleerbaarder worden”, aldus het bedrijf.


Auto's, robots en windturbines bewegen met behulp van tandwielaandrijving. Maar dat systeem heeft nadelen. Zo grijpen de tandwielen nooit helemaal precies in elkaar, wat tot krachtverlies en onnauwkeurige bewegingen leidt. Bovendien zijn de tandwielen onderhoudsgevoelig en relatief groot en zwaar.

 

De techniek

De Archimedes Drive lost die problemen op. In plaats van tandwielen gebruikt IMSystems een gepatenteerd (planetair) vertragingssysteem met gladde holle rollers van hard staal die over elkaar rollen en de krachten op basis van wrijving overbrengen. Hiermee kan het bedrijf in een kleiner en lichter model meer kracht te leveren dan bestaande alternatieven. Bovendien zijn de overbrengingen nauwkeuriger door het ontbreken van speling en heeft het systeem geen smering nodig, wat significant in onderhoud scheelt.

 

40% sneller

Met de belofte dat het product qua prestaties en prijs de concurrentie ver achter zich laat, wil IMSystems een revolutie teweeg brengen in de roboticamarkt. "Met de drive kan een productierobot bijvoorbeeld tot 40% meer werk leveren in dezelfde tijd en komen nieuwe toepassingen in zicht onder andere binnen de robotchirurgie", zegt uitvinder Jack Schorsch.

 

Groeikapitaal

IMSystems ontvangt nu een investering van InnovationQuarter en Lucros Investment van 600.000 euro om het product verder te ontwikkelen en naar de markt te brengen. De basis werkt, nu moet worden aangetoond dat de Archimedes Drive ook op lange termijn blijft draaien en voldoet aan de hoge eisen van de industriestandaard.


Edwin Berkhout, directeur Lucros Investment: "De Archimedes Drive is in potentie een ware ‘enabler' van nieuwe toepassingsgebieden binnen de opkomende roboticamarkt en ook daarbuiten. De snelle ontwikkeling het bedrijf in de afgelopen 2 jaar heeft doorgemaakt is in onze ogen indrukwekkend."

 

Gerelateerd nieuws

Onzichtbaar voor de radar

Onzichtbaar voor de radar

Onderzoekers hebben een manier gevonden dingen onzichtbaar te maken voor radar. Ze vangen de geluidsgolven op en zetten ze door.

Ongeluk met natronloog

Ongeluk met natronloog

Een ingehuurde monteur raakt grotendeels blind na werkzaamheden aan een pomp met natronloog. Wie is er verantwoordelijk voor dit ongeluk: de opdrachtgever of de ingehuurde monteur?

orig jaar won het team de innnovatieprijsKU Leuven naar Australië met 3D-geprinte, wateroplosbare zonnewagen

KU Leuven 3D-print wateroplosbare mallen voor haar zonnewagen

Het Punch Powertrain Solar Team van de KU Leuven is begonnen aan de voorbereidingen voor de World Solar Challenge 2019 in Australië. Het team, dat zijn zonnewagen voor een groot deel 3D-print, wil deze keer…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Nieuw IoT bord met software en TFT

Het nieuwe Arrow ARIS EDGE S3 bord maakt de ontwikkeling van batterij gevoede IoT applicaties met een klein TFT scherm...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 juni 2018, Arnhem

State of Fashion: Searching for the New Luxury

Tentoonstelling over mode, met aandacht voor technologie en snufjes

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

Meer agendapunten »