EO

Start-up ontwikkelt alternatief voor tandwielaandrijving

26 juni 2018 om 18:05 uur

De Delftse startup IMSystems heeft een alternatief ontwikkeld voor tandwielaandrijving. “Met het nieuwe transmissiesysteem Archimedes Drive wordt kracht efficiënter, compacter en goedkoper overgebracht. Dat zorgt ervoor dat de bewegingen van robots nauwkeuriger, krachtiger en controleerbaarder worden”, aldus het bedrijf.


Auto's, robots en windturbines bewegen met behulp van tandwielaandrijving. Maar dat systeem heeft nadelen. Zo grijpen de tandwielen nooit helemaal precies in elkaar, wat tot krachtverlies en onnauwkeurige bewegingen leidt. Bovendien zijn de tandwielen onderhoudsgevoelig en relatief groot en zwaar.

 

De techniek

De Archimedes Drive lost die problemen op. In plaats van tandwielen gebruikt IMSystems een gepatenteerd (planetair) vertragingssysteem met gladde holle rollers van hard staal die over elkaar rollen en de krachten op basis van wrijving overbrengen. Hiermee kan het bedrijf in een kleiner en lichter model meer kracht te leveren dan bestaande alternatieven. Bovendien zijn de overbrengingen nauwkeuriger door het ontbreken van speling en heeft het systeem geen smering nodig, wat significant in onderhoud scheelt.

 

40% sneller

Met de belofte dat het product qua prestaties en prijs de concurrentie ver achter zich laat, wil IMSystems een revolutie teweeg brengen in de roboticamarkt. "Met de drive kan een productierobot bijvoorbeeld tot 40% meer werk leveren in dezelfde tijd en komen nieuwe toepassingen in zicht onder andere binnen de robotchirurgie", zegt uitvinder Jack Schorsch.

 

Groeikapitaal

IMSystems ontvangt nu een investering van InnovationQuarter en Lucros Investment van 600.000 euro om het product verder te ontwikkelen en naar de markt te brengen. De basis werkt, nu moet worden aangetoond dat de Archimedes Drive ook op lange termijn blijft draaien en voldoet aan de hoge eisen van de industriestandaard.


Edwin Berkhout, directeur Lucros Investment: "De Archimedes Drive is in potentie een ware ‘enabler' van nieuwe toepassingsgebieden binnen de opkomende roboticamarkt en ook daarbuiten. De snelle ontwikkeling het bedrijf in de afgelopen 2 jaar heeft doorgemaakt is in onze ogen indrukwekkend."

 

Gerelateerd nieuws

Pulsvisserij verboden: nu moeten er nieuwe technieken worden bedacht

Pulsvisserij verboden: nu moeten er nieuwe technieken worden bedacht

Minister Carola Schouten heeft 15 miljoen euro gereserveerd voor innovatie en de ontwikkeling van alternatieven voor Nederlandse vissers die getroffen worden door het verbod op pulsvissen. Zinvol, denk Tammo Bult,…

Onderhoud sluizen en bruggen voorspeld door continue metingen

Onderhoud sluizen en bruggen voorspeld door continue metingen

Bruggen en sluizen die langer meegaan, minder energie verbruiken en minder vaak gestremd zijn. Dat is het resultaat als je beter kunt voorspellen wanneer onderhoud precies nodig is. In het programma Vitale Assets laten…

Finalisten Prins Friso Ingenieursprijs bekend

Finalisten Prins Friso Ingenieursprijs bekend

De drie kanshebbers voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2019 zijn bekend. Vanaf vandaag kan worden gestemd. Op 18 maart wordt, tijdens de Dag van de Ingenieur bij ASML, door een vakjury en publieksstemming bepaald wie de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

Meer agendapunten »