EO

Brand, schade én podiumplek voor TU Delft Solar Boat

25 juni 2018 om 11:36 uur

Het TU Delft Solar Boat Team heeft de tweede plek behaald tijdens de tweede zonnebootrace van de Solar Sport One competitie op 22 en 23 juni in Purmerend. Dit ondanks een accubrand en ernstige schade aan de huid die afgelopen twee weken ontstond tijdens een test op topsnelheid. De boot zal nu verder worden verbeterd zodat er de aankomende drie races volop gestreden kan worden om de eerste plek te veroveren.


Wouter Spek, piloot van het team: "We hebben nauwelijks de tijd gehad om de boot voor de race te testen aangezien de reparaties net op tijd klaar waren. Op dit moment zijn we dus al ontzettend blij dat de boot de hele race kon varen en dat we nu stevig de tweede plek in handen hebben. En nu gaan we de boot verder optimaliseren zodat we de komende races de eerste plek kunnen aanvallen."

 

Solar Sport One race

Het team doet mee aan de Solar Sport One race competitie, het wereldkampioenschap voor Solar Boat racen. Deze competitie bestaat uit vijf races waarvan de afgelopen race in Purmerend van 22 en 23 juni de tweede is geweest. Tijdens deze race is het team als tweede geëindigd. De races bestaan uit verschillende onderdelen, zoals een top speed record, endurance races, sprints en slaloms. Het team dat deze elementen over alle races het best weet te voltooien wordt wereldkampioen. Net zoals de eerste race eindigde het Delftse studententeam, achter Clafis Victron Energy Solar Boat Team. De volgende race is in Groningen van 29 tot 30 juni en vanaf dan is er tot 15 juli elke week een race.

repaTijdens de reparaties

 

Tegenslagen

Het TU Delft Solar Boat Team heeft in de twee weken voor de race in Purmerend grote tegenslagen gehad. Zo ontstond tijdens een Top Speed test een grote scheur in de romp waardoor de elektronica waterschade opliep en ontstond er op maandag 18 juni een plotselinge accubrand, veroorzaakt door een oudere accu in de speciale vuurbestendige opslagcontainer voor de accu's, waarbij de accu van de nieuwe Solar Boat ook beschadigd raakte.

 

Fietsstabiliteit

Om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de energie die binnenkomt, maakt de boot gebruik van draagvleugels onder de romp zodat deze bij een snelheid van 20 km/h volledige uit het water komt. Hierdoor verlaagt de weerstand onderwater drastisch en is er minder energie nodig om nog harder te gaan. Zo verbruikt de boot op zijn cruisesnelheid even veel energie als een waterkoker. Daarnaast weegt de boot slechts 115 kilogram, waardoor hij minder energie nodig heeft om uit het water te komen. Doordat de boot slechts twee steunpunten heeft, is deze niet stabiel uit zichzelf. Hiervoor vertrouwt het team op het principe van fietsstabiliteit: de boot maakt als het ware constant een vallende beweging, maar door tegen de valrichting in te sturen, blijft deze overeind en rechtdoor precies hetzelfde als bij een fiets.
 

Gerelateerd nieuws

Rotterdams bouwt test-snellaadplein voor slim laden elektrische voertuigen

Rotterdam bouwt test-snellaadplein voor slim laden elektrische voertuigen

Het consortium Flex EV heeft 1,9 miljoen euro subsidie ontvangen voor het realiseren van een innovatief snellaadplein aan de zuidkant van Rotterdam. Hier kunnen logistieke bedrijven hun elektrische voertuigen laden voor…

Onzichtbaar voor de radar

Onzichtbaar voor de radar

Onderzoekers hebben een manier gevonden dingen onzichtbaar te maken voor radar. Ze vangen de geluidsgolven op en zetten ze door.

Team Delft wint Design Award Shell Eco-marathon

Team Delft wint Design Award Shell Eco-marathon

Het Eco-Runner Team Delft van TU Delft heeft met zijn zelfontwikkelde voertuig tijdens Shell Eco-marathon in Londen de derde plek weten te bemachtigen in de categorie Prototype. Het hyperzuinige, op waterstof rijdende…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Nieuw IoT bord met software en TFT

Het nieuwe Arrow Aris Edge S3 bord maakt de ontwikkeling van batterijgevoede IoT-applicaties met een klein TFT-scherm...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 juni 2018, Arnhem

State of Fashion: Searching for the New Luxury

Tentoonstelling over mode, met aandacht voor technologie en snufjes

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

Meer agendapunten »