Robot aansturen met hersengolven en handgebaren (video)

Een nieuw systeem stelt gebruikers in staat fouten van een robot te corrigeren met uitsluitend hersensignalen of een handgebaar. Het systeem is ontwikkeld door MIT’s Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL).

"Robots dingen laten doen is niet eenvoudig. Wetenschappers moet hierdoor doorgaans expliciet robots programmeren of hen laten begrijpen hoe mensen via een taal communiceren", schrijft Adam Conner-Simons van CSAIL. Het nieuwe systeem van MIT moet het aansturen van robots intuïtiever maken door hiervoor uitsluitend handgebaren en hersengolven te gebruiken.

Hoe werkt het systeem?

Het systeem monitort de hersenactiviteit van gebruikers en kan hierdoor in real-time detecteren indien de gebruiker een fout opmerkt in de taak die ene robot uitvoert. Met behulp van een interface die spieractiviteit meet, kan de persoon vervolgens met behulp van handgebaren door beschikbare correctiemogelijkheden te scrollen om de juiste corrigerende handeling te kiezen, die vervolgens wordt uitgevoerd door de robot.