Hyperloop Team II TU Delft onthult nieuwe Hyperloop pod (video)

Hettweede Hyperloop Team van de TU Delft heeft zijn nieuwe Atlas 01 Hyperloop pod gelanceerd. Het team gaat met het nieuwe voertuig deelnemen aan het derde deel van de SpaceX Hyperloop Pod Competition, die in juli in de Amerikaanse staat Californië wordt georganiseerd.

De Hyperloop is een nieuwe vorm van transport waarbij een capsule door een afgesloten tunnel reist. In deze tunnel is een vacuüm gecreëerd, waardoor de capsule in feit zweeft. Dankzij deze werkwijze is er geen luchtweerstand of frictie aanwezig, waardoor het voertuig zeer hoge snelheden kan bereiken. In theorie moeten capsules in de volledige Hyperloop een snelheid van 1.200 kilometer per uur kunnen bereiken. Dit zou betekenen dat het voertuig in slechts dertig minuten van Amsterdam naar Parijs kan reizen.

Team neemt voor tweede keer deel

Het Delftse team nam eerder al deel aan de SpaceX Hyperloop Pod Competition 2017, een competitie waarin teams met een zelfontworpen Hyperloop pod met elkaar de strijd aangaan. De wedstrijd bestond uit verschillende fases, waarbij de eerste fase gericht was op veiligheid en de tweede fase op snelheid. Het team werd in deze tweede fase verslagen door studenten van de Duitse Universiteit van München.

Dit jaar wordt de SpaceX Hyperloop Pod Competition opnieuw georganiseerd. Ditmaal is het doel op een testtraject van slechts één kilometer lang een zo hoog mogelijk topsnelheid te bereiken. Het huidige wereldrecord bedraagt 384 kilometer per uur.

Een horizontale raketlancering

Om aan te tonen hoe moeilijk het is dit soort snelheden te behalen toonde technisch manager Maurits Houck van Hyperloop Team II een video van de snelste auto ter wereld. "Het duurt 2,5 minuut voordat deze auto zijn topsnelheid heeft bereikt en weer is afgeremd naar stilstand. Wij proberen dit in slechts 15 seconden te doen. Dit toont aan hoe gek het is wat wij als studenten proberen te realiseren. Het gaat in feite om een horizontale raketlancering", aldus Houck.

De pods waarmee tijdens de SpaceX Hyperloop Pod Competition wordt gestreden zijn kleiner dan de uiteindelijke pods die op de Hyperloop zullen worden ingezet.

Presentatie van nieuwe pod

Onderstaande video’s geven een impressie van de presentatie van de nieuwe Hyperloop pod van  Team II.