EO

CO2 met plasma omzetten naar CO: hoe werkt dit proces precies?

20 juni 2018 om 13:45 uur

Zonne-energie is een veelbelovende vorm van brandstof. Om deze bron te kunnen inzetten is het noodzakelijk CO2 naar CO om te zetten, iets wat met behulp van een plasma zeer efficiënt gedaan kan worden. Hoe werkt dit proces echter precies? Dit heeft fysicus Bart Klarenaar van de TU/e ontrafeld. Klarenaar promoveerde onlangs cum laude op dit onderzoek.


Zonne-energie wordt opgewekt met behulp van de zon, een energiebron die alleen overdag beschikbaar is. De meeste vraag naar elektriciteit is echter 's avonds en 's nachts. Om zonne-energie ook op dit soort momenten in te kunnen zetten is het noodzakelijk energie op te kunnen slaan in een brandstof. Om dit mogelijk te maken wordt zonne-energie gebruikt om CO2 om te zetten naar CO, wat vervolgens wordt omgezet naar koolwaterstoffen. Indien deze 'zonnebrandstof' wordt ontbrand, komt de opgeslagen energie weer vrij. 

 
Omzetting optimaliseren 

Het succes van deze methode is in belangrijke mate afhankelijk van het optimaliseren van de omzetting van CO2 naar CO, aangezien deze stap de meeste energie kost. De inzet van plasma is hiervoor een relatief nieuwe methode. Plasma is een gas met geladen deeltjes die botsen met CO2-moleculen, die hierdoor aan het trillen worden gebracht. Dat is in theorie veel energiezuiniger dan het alternatief, waarbij het hele gas wordt verwarmd. 

Om de splitsing van CO2 met plasma te optimaliseren is gedetailleerd en fundamenteel inzicht in dit proces nodig. Klarenaar heeft tijdens zijn promotieonderzoek enkele belangrijkste stappen gezet om dit inzicht te verkrijgen, meldt de TU/e. Zo legde de fysicus met behulp van verschillende spectroscopische technieken in detail de karakteristieken bloot van de trillingen en rotaties van de CO2-moleculen indien deze worden opgewarmd door het plasma. Dit inzicht stelt andere onderzoekers in staat de plasma's optimaler te laten functioneren. 

Bart Klarenaar (1989) studeerde Technische Natuurkunde aan de TU Eindhoven. Zijn promotieonderzoek voerde Klarenaar uit in de groep Plasma & Materials Processing, die onder leiding staat van dr. Richard Engeln en prof.dr.ir. Richard van de Sanden. 

 

Reacties (1)

CO2 omzetten in CO wordt al eeuwen door de natuur gedaan, door middel van het ultraviolet vacuüm licht van uit de zon. Als je CO2 blootstelt aan een frequentie van minimaal 170 nanometer of kleiner zal het CO2 molecuul zich splitsen in CO + O3. (O3) ozon vervalt in 17 nanoseconde weer in zuurstof (O2) Het koolmonoxide gas (CO) is een onverzadigd molecuul en dat kun je weer laten hechten aan water (H2O) . waardoor het een vloeistof wordt. Dit proces is niet nieuw, misschien wel de methode. Maar het zal niet echt een doorslaand succes worden omdat het CO2 maar voor 0,004% deel uitmaakt van onze lucht. Je kunt het enkel bij de bron verzamelen. Er zijn meer alternatieve die meer energie opleveren en meer voor handen zijn, dan deze oplossing.
Rob, 20 juni 2018 21:05
 

Gerelateerd nieuws

Botjes ter grootte van een cel inspecteren zelfstandig pijpleidingen

Micro-robots inspecteren zelfstandig pijpleidingen (video)

Nog even en dan kan de industrie robots ter grootte van een cel inzetten om olie-, gas-, en andere leidingen te inspecteren (waaronder de aderen in het menselijk lichaam). Dit dankzij een uitvinding aan het Massachusetts…

De hele huid van auto of vliegtuig als batterij

Wordt de hele auto batterij?

Wat als je energie kan opslaan in de hele carrosserie van je auto? Of vliegtuig? Dat hebben onderzoekers van de Zweedse UT Chalmers bedacht. Volgens de studie kunnen de carbonvezels fungeren als elektrodes, waardoor de…

Ocean Grazer kan duurzame energie opslaan voor de lange termijn

Ocean Grazer slaat energie uit golven op voor de lange termijn

De universiteit in Groningen en het bedrijf Ocean Grazer werken samen aan de Ocean Grazer: een systeem om energie op zee te oogsten en op te slaan.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
NIEUW! Pilz Veiligheidslaserscanner PSENscan

Met de tweedimensionale veiligheidslaserscanner van Pilz, de PSENscan, beveiligt u gevarenzones optimaal.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

13 november 2018, München

Electronica 2018

Inside tomorrow

15 november 2018, Breda

2-daagse training ATEX 153

Op grond van de Arbowet zijn werkgevers verantwoordelijk voor arbeidsmiddelen en arbeidsplaatsen waar...

19 november 2018, Breda

2-daagse training CE-engineering en fabrikantschap

De Europese CE-richtlijnen gaan uit van het simpele scenario dat bij een verhandeld en/of in gebruik...

Meer agendapunten »