EO

Nieuwe machine brengt massaproductie van fotonica-chips dichterbij (video)

20 juni 2018 om 13:32 uur

Het Fraunhofer Project Center op de campus van de Universiteit Twente presenteert een machine die het mogelijk maakt glasvezels geautomatiseerd te verbinden aan de chip. Dit is een belangrijke stap richting massaproductie van fotonica-chips, iets waar UT-spinoff PHIX Photonics Assembly grote kansen ziet.


Fotonica-chips zijn bezig aan een snelle opmars en gaan een sleutelrol spelen in toekomst snelle en energiezuinige communicatie. Zo kunnen chips die werken met licht worden ingezet in datacenters en voor de nieuwe mobiele standaard 5G, maar ook in medische toepassingen. Tot nu toe is het echter niet mogelijk fotonica-chips in grote oplages te fabriceren. 

Zestien haardunne glasvezels op de juiste plek plaatsen

De machine die het Fraunhofer Project Center presenteert is ontwikkeld voor PHIX en kan een verbinding leggen tussen de chip en de 'buitenwereld'. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van zestien haardunne glasvezels, wat ook wel een 'fiber-array' wordt genoemd. Deze glasvezels moeten één voor één op de juiste plek worden geplaatst. Dit werd voorheen handmatig gedaan, wat een is  arbeidsintensief en daarom kostbaar proces is. Dit staat een grootschalige introductie van fotonica-chips in de weg staat. 

De nieuwe machine van PHIX Photonics Assembly maakt het mogelijk dit proces te automatiseren, waardoor het proces minder arbeidsintensief en daardoor goedkoper wordt. De machine is gebaseerd op een door het Fraunhofer Instituut voor Productietechnologie (IPT) in Aken ontwikkeld assemblage platform. Dit platform wordt door het Fraunhofer Project Center, wat een samenwerking is tussen de UT, het Fraunhofer IPT en Saxion op het gebied van advanced manufacturing, doorontwikkeld voor toepassingen in fotonica. Het centrum werkt hiervoor nauw samen met PHIX Photonics Assembly.

'Marktvraag gaat exponentieel toenemen'

Albert Hasper, directeur van PHIX: “De marktvraag naar apparatuur op basis van fotonica-technologie gaat exponentieel toenemen. We staan nog maar aan het begin. Deze nieuwe machine gaat helpen om chips breder in te zetten voor het detecteren, genereren, verzenden, meten en beheren van licht.”

 

Gerelateerd nieuws

Bedrijven en wetenschappers publiceren 1e aanzet voor een nationale AI-strategie

Bedrijven en wetenschappers publiceren 1e aanzet voor een nationale AI-strategie

Om te zorgen dat Nederland succesvol wordt in het toepassen van Artificial Intelligence (AI) publiceerde het publiek-private samenwerkingsverband AINED onlangs een eerste aanzet voor een Nederlandse AI-strategie. Het…

Bouwen aan de kleinste kwantumklok ooit

Bouwen aan de kleinste kwantumklok ooit

IqClock, een Europees consortium geleid door UvA-natuurkundige Florian Schreck, gaat klokken bouwen op basis van de nieuwste ontwikkelingen in de kwantummechanica. De optische atoomklokken zullen ongekend precies zijn en…

Microsoft en Volkswagen werken samen aan 'connected car'

Microsoft en Volkswagen werken samen aan 'connected car'

Microsoft en Volkswagen hebben aangekondigd dat ze samen de Volkswagen Automotive Cloud zullen ontwerpen. De Volkswagen Automotive Cloud vormt volgens hen een 'digitaal ecosysteem', waarbij auto's uit de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
NIEUW! Pilz Veiligheidslaserscanner PSENscan

Met de tweedimensionale veiligheidslaserscanner van Pilz, de PSENscan, beveiligt u gevarenzones optimaal.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

13 november 2018, ‘s-Hertogenbosch

Week van de Oppervlaktetechnologie

De Week van de Oppervlaktetechnologie vindt dit jaar plaats van 13 tot en met 15 november 2018 in de...

13 november 2018, München

Electronica 2018

Inside tomorrow

14 november 2018

Precisiebeurs 2018

Op de Precisiebeurs tref je kennis om op het hoogste niveau en volgens de hoogste kwaliteitseisen te...

Meer agendapunten »