EO

Nieuwe machine brengt massaproductie van fotonica-chips dichterbij (video)

20 juni 2018 om 13:32 uur

Het Fraunhofer Project Center op de campus van de Universiteit Twente presenteert een machine die het mogelijk maakt glasvezels geautomatiseerd te verbinden aan de chip. Dit is een belangrijke stap richting massaproductie van fotonica-chips, iets waar UT-spinoff PHIX Photonics Assembly grote kansen ziet.


Fotonica-chips zijn bezig aan een snelle opmars en gaan een sleutelrol spelen in toekomst snelle en energiezuinige communicatie. Zo kunnen chips die werken met licht worden ingezet in datacenters en voor de nieuwe mobiele standaard 5G, maar ook in medische toepassingen. Tot nu toe is het echter niet mogelijk fotonica-chips in grote oplages te fabriceren. 

Zestien haardunne glasvezels op de juiste plek plaatsen

De machine die het Fraunhofer Project Center presenteert is ontwikkeld voor PHIX en kan een verbinding leggen tussen de chip en de 'buitenwereld'. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van zestien haardunne glasvezels, wat ook wel een 'fiber-array' wordt genoemd. Deze glasvezels moeten één voor één op de juiste plek worden geplaatst. Dit werd voorheen handmatig gedaan, wat een is  arbeidsintensief en daarom kostbaar proces is. Dit staat een grootschalige introductie van fotonica-chips in de weg staat. 

De nieuwe machine van PHIX Photonics Assembly maakt het mogelijk dit proces te automatiseren, waardoor het proces minder arbeidsintensief en daardoor goedkoper wordt. De machine is gebaseerd op een door het Fraunhofer Instituut voor Productietechnologie (IPT) in Aken ontwikkeld assemblage platform. Dit platform wordt door het Fraunhofer Project Center, wat een samenwerking is tussen de UT, het Fraunhofer IPT en Saxion op het gebied van advanced manufacturing, doorontwikkeld voor toepassingen in fotonica. Het centrum werkt hiervoor nauw samen met PHIX Photonics Assembly.

'Marktvraag gaat exponentieel toenemen'

Albert Hasper, directeur van PHIX: “De marktvraag naar apparatuur op basis van fotonica-technologie gaat exponentieel toenemen. We staan nog maar aan het begin. Deze nieuwe machine gaat helpen om chips breder in te zetten voor het detecteren, genereren, verzenden, meten en beheren van licht.”

 

Gerelateerd nieuws

IJzerpoeder: schone, alternatieve brandstof voor industrie die van het gas af moet

IJzerpoeder: schone, alternatieve brandstof voor industrie die van het gas af moet (video)

Studenten van de TU Eindhoven werken aan een duurzame technologie die een oplossing kan zijn voor industriële gasgebruikers: ijzerverbranding. IJzerpoeder is namelijk een prima brandstof, zonder CO2-uitstoot, met…

Snellere en minder warme computers dankzij roest

Snellere en minder warme computers dankzij roest

Het hoofdbestanddeel van roest is een goedkoop en veelbelovend materiaal om snellere ICT-toepassingen mogelijk te maken terwijl daarbij minder warmte vrijkomt. Dit blijkt uit een combinatie van experimenteel en…

Klassieke Alfa motor hersteld met 3D Printing

Klassieke Alfa motor hersteld met 3D-printing

De motor van een zeldzame Alfa Romeo Tipo 33/3 race-auto, waarvan er maar twaalf zijn gebouwd en waarvan er één bekend is van Steve McQueen’s Le Mans, is in de originele staat hersteld met gebruik making van 3D…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

13 september 2018, Utrecht

Leiderschapsontwikkeling voor ingenieurs

Voor een succesvolle carrière in de techniek is het steeds belangrijker dat je, naast actuele kennis van...

18 september 2018, Breda

SIL & PL Specialist, machine safety met TÜV persoonscertificaat

Dé 6-daagse opleiding over functionele veiligheid! In deze praktijkgerichte training leren cursisten...

19 september 2018, Eindhoven

Data-analyse en toegepaste statistiek

Data is overal. De kunst is om daaruit belangrijke verbanden en trends te halen.

Meer agendapunten »