EO

Nieuwe machine brengt massaproductie van fotonica-chips dichterbij (video)

20 juni 2018 om 13:32 uur

Het Fraunhofer Project Center op de campus van de Universiteit Twente presenteert een machine die het mogelijk maakt glasvezels geautomatiseerd te verbinden aan de chip. Dit is een belangrijke stap richting massaproductie van fotonica-chips, iets waar UT-spinoff PHIX Photonics Assembly grote kansen ziet.


Fotonica-chips zijn bezig aan een snelle opmars en gaan een sleutelrol spelen in toekomst snelle en energiezuinige communicatie. Zo kunnen chips die werken met licht worden ingezet in datacenters en voor de nieuwe mobiele standaard 5G, maar ook in medische toepassingen. Tot nu toe is het echter niet mogelijk fotonica-chips in grote oplages te fabriceren. 

Zestien haardunne glasvezels op de juiste plek plaatsen

De machine die het Fraunhofer Project Center presenteert is ontwikkeld voor PHIX en kan een verbinding leggen tussen de chip en de 'buitenwereld'. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van zestien haardunne glasvezels, wat ook wel een 'fiber-array' wordt genoemd. Deze glasvezels moeten één voor één op de juiste plek worden geplaatst. Dit werd voorheen handmatig gedaan, wat een is  arbeidsintensief en daarom kostbaar proces is. Dit staat een grootschalige introductie van fotonica-chips in de weg staat. 

De nieuwe machine van PHIX Photonics Assembly maakt het mogelijk dit proces te automatiseren, waardoor het proces minder arbeidsintensief en daardoor goedkoper wordt. De machine is gebaseerd op een door het Fraunhofer Instituut voor Productietechnologie (IPT) in Aken ontwikkeld assemblage platform. Dit platform wordt door het Fraunhofer Project Center, wat een samenwerking is tussen de UT, het Fraunhofer IPT en Saxion op het gebied van advanced manufacturing, doorontwikkeld voor toepassingen in fotonica. Het centrum werkt hiervoor nauw samen met PHIX Photonics Assembly.

'Marktvraag gaat exponentieel toenemen'

Albert Hasper, directeur van PHIX: “De marktvraag naar apparatuur op basis van fotonica-technologie gaat exponentieel toenemen. We staan nog maar aan het begin. Deze nieuwe machine gaat helpen om chips breder in te zetten voor het detecteren, genereren, verzenden, meten en beheren van licht.”

 

Gerelateerd nieuws

Steunpunt RI&E heeft RI&E-instrumenten onlangs herzien en aangepast

Steunpunt RI&E actualiseert RI&E-instrumenten

Branches moeten hun RI&E-instrumenten (risico-inventarisatie en -evaluatie) regelmatig actualiseren. Zo blijven zij voldoen aan (veranderde) wet- en regelgeving, de stand der techniek, en de wetenschappelijke…

Hyperbrains, of apocalyptische chaos? 1-daagse tentoonstelling toont visie studenten DesignLab UT

Hyperbrains, of apocalyptische chaos? 1-daagse tentoonstelling toont visie studenten DesignLab UT

Van robotgeboorte tot allesoverheersende cyborg. Dinsdag 3 juli onthullen studenten Creative Technology het resultaat van wekenlang werken aan interactieve kunstinstallaties in DesignLab Universiteit Twente. Een selectie…

Sterke verbetering van Nederlandse innovatiekracht

Sterke verbetering van Nederlandse innovatiekracht

De innovatiekracht van Nederland heeft in 2017 de sterkste groei van de afgelopen vijf jaar gekend. Dat blijkt uit het European Innovation Scoreboard 2018 (EIS) van de Europese Commissie.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Nieuw IoT bord met software en TFT

Het nieuwe Arrow Aris Edge S3 bord maakt de ontwikkeling van batterijgevoede IoT-applicaties met een klein TFT-scherm...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 juni 2018, Arnhem

State of Fashion: Searching for the New Luxury

Tentoonstelling over mode, met aandacht voor technologie en snufjes

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

Meer agendapunten »