EO

Nieuwe machine brengt massaproductie van fotonica-chips dichterbij (video)

20 juni 2018 om 13:32 uur

Het Fraunhofer Project Center op de campus van de Universiteit Twente presenteert een machine die het mogelijk maakt glasvezels geautomatiseerd te verbinden aan de chip. Dit is een belangrijke stap richting massaproductie van fotonica-chips, iets waar UT-spinoff PHIX Photonics Assembly grote kansen ziet.


Fotonica-chips zijn bezig aan een snelle opmars en gaan een sleutelrol spelen in toekomst snelle en energiezuinige communicatie. Zo kunnen chips die werken met licht worden ingezet in datacenters en voor de nieuwe mobiele standaard 5G, maar ook in medische toepassingen. Tot nu toe is het echter niet mogelijk fotonica-chips in grote oplages te fabriceren. 

Zestien haardunne glasvezels op de juiste plek plaatsen

De machine die het Fraunhofer Project Center presenteert is ontwikkeld voor PHIX en kan een verbinding leggen tussen de chip en de 'buitenwereld'. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van zestien haardunne glasvezels, wat ook wel een 'fiber-array' wordt genoemd. Deze glasvezels moeten één voor één op de juiste plek worden geplaatst. Dit werd voorheen handmatig gedaan, wat een is  arbeidsintensief en daarom kostbaar proces is. Dit staat een grootschalige introductie van fotonica-chips in de weg staat. 

De nieuwe machine van PHIX Photonics Assembly maakt het mogelijk dit proces te automatiseren, waardoor het proces minder arbeidsintensief en daardoor goedkoper wordt. De machine is gebaseerd op een door het Fraunhofer Instituut voor Productietechnologie (IPT) in Aken ontwikkeld assemblage platform. Dit platform wordt door het Fraunhofer Project Center, wat een samenwerking is tussen de UT, het Fraunhofer IPT en Saxion op het gebied van advanced manufacturing, doorontwikkeld voor toepassingen in fotonica. Het centrum werkt hiervoor nauw samen met PHIX Photonics Assembly.

'Marktvraag gaat exponentieel toenemen'

Albert Hasper, directeur van PHIX: “De marktvraag naar apparatuur op basis van fotonica-technologie gaat exponentieel toenemen. We staan nog maar aan het begin. Deze nieuwe machine gaat helpen om chips breder in te zetten voor het detecteren, genereren, verzenden, meten en beheren van licht.”

 

Gerelateerd nieuws

Finalisten Prins Friso Ingenieursprijs bekend

Finalisten Prins Friso Ingenieursprijs bekend

De drie kanshebbers voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2019 zijn bekend. Vanaf vandaag kan worden gestemd. Op 18 maart wordt, tijdens de Dag van de Ingenieur bij ASML, door een vakjury en publieksstemming bepaald wie de…

Autonome auto wint vertrouwen door symbolen te projecteren

Autonome auto wint vertrouwen door symbolen te projecteren (video)

Jaguar Land Rover heeft een systeem ontwikkeld waarmee autonome auto's andere weggebruikers laten zien wat ze gaan doen. De autonome auto projecteert symbolen op de weg die aangeven of de auto gaat rijden, stopt of…

'Toekomst fotonica ligt in slimme combinaties'

'Toekomst fotonica ligt in slimme combinaties'

Fotonica en radiosignalen komen samen in snelle draadloze datacommunicatie, zoals in 5G. Tegelijk gaan toepassingen van fotonica al veel verder dan alleen telecommunicatie. Niet zelden komt die vooruitgang uit…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

Meer agendapunten »