EO

Duitse staalprijs voor milieuvriendelijke staalcoatings

20 juni 2018 om 11:10 uur

Extreme High-speed Laser Material Deposition is een milieuvriendelijk alternatief voor hardverchromen en chroom(VI)-coatings. (Foto: Fraunhofer ILT, Volker Lannert)

Extreme High-speed Laser Material Deposition (EHLA), ontwikkeld door het Fraunhofer-Institut für Lasertechnik (ILT), is op 13 juni van dit jaar onderscheiden met de tweede plaats bij de innovatieprijzen van de Duitse staalindustrie. Het gaat om een milieuvriendelijk, lasergebaseerd alternatief voor hardverchromen en chroom(VI)-coatings.


Doel van de staalprijzen is de innovaties voor het voetlicht halen die laten zien dat het materiaal ook in de toekomst een goede keuze is en blijft. Niet alleen kijkt de jury naar producten van staal maar ook naar innovatieve processen zoals EHLA, dat in 2017 ook al de Joseph von Fraunhofer-prijs heeft gewonnen Prize in 2017. 

Snel en economisch
De technologie betekent een grote stap vooruit bij het beschermen van metalen componenten die aan hoge spanningen onderhevig zijn tegen slijtage en corrosie. Voorheen werd hierbij vooral op hardverchromen vertrouwd. De zeer snelle variant van het bekende laserpoederproces heeft in de oppervlaktetechniek een heroriëntatie teweeggebracht als het gaat om op chroom(VI) gebaseerde deklagen. EHLA smelt de metaalpoederdeeltjes direct in de laserstraal en verhoogt de gangbare processnelheid  van maximaal een paar meter minuut naar snelheden tot wel 500 m per minuut. Behalve extreem snel is het proces ook economisch: de laagdikte bij EHLA ligt tussen de 25 en 250 micrometer in plaats van de gebruikelijke laagdikte van 500 micrometer of meer.

Nederlandse toepassing
Het EHLA-concept wordt sinds 2015 toegepast door IHC Vremac Cylinders BV dat inmiddels honderden hydraulische cilinders met de technologie heeft gecoat voor offshore-toepassingen overal in de wereld. De cilinders zijn tot 10 m lang met diameters tot 500 mm. De cilinders zijn gecoat met legeringen die ze beschermen tegen slijtage en corrosie onder extreme omstandigheden. Trump levert inmiddels lasersystemen in de TruLaser Cell-reeks die gebruikmaken van het EHLA-proces voor componenten van diverse afmetingen.

China
Veel van de klanten die de nieuwe systemen afnemen bevinden zich in China. In 2017 heeft ACunity GmbH – een spin-off van Fraunhofer ILT – verschillende machines geleverd aan het Advanced Manufacture Technology Center in Beijing. Daaronder bevind zich ook een vijfassig systeem met speciaal ontwikkelde EHLA-nozzle-technologie. Het overheidsinstituut houdt zich intensief bezig met nieuwe milieuvriendelijke processen die verantwoordgebruik maken van natuurlijke bronnen. Gebaseerd op de voorlopige onderzoeksresultaten heeft een Chinese onderneming onlangs besloten drie grote EHLA-systemen aan te schaffen voor het coaten van hydraulische offshore-cilinders . Meer orders worden verwacht omdat in navolging van de EU wil China de komende twee jaar het hardverchromen aan banden leggen.

 

Gerelateerd nieuws

Onzichtbaar voor de radar

Onzichtbaar voor de radar

Onderzoekers hebben een manier gevonden dingen onzichtbaar te maken voor radar. Ze vangen de geluidsgolven op en zetten ze door.

Een waterstofsensor die werkt op kamertemperatuur

Een waterstofsensor die werkt op kamertemperatuur

Onderzoekers van de TU Delft hebben een waterstofsensor ontwikkeld die op kamertemperatuur werkt. De sensor is gemaakt van een dunne laag wolfraamtrioxide.

Steunpunt RI&E heeft RI&E-instrumenten onlangs herzien en aangepast

Steunpunt RI&E actualiseert RI&E-instrumenten

Branches moeten hun RI&E-instrumenten (risico-inventarisatie en -evaluatie) regelmatig actualiseren. Zo blijven zij voldoen aan (veranderde) wet- en regelgeving, de stand der techniek, en de wetenschappelijke…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Nieuw IoT bord met software en TFT

Het nieuwe Arrow Aris Edge S3 bord maakt de ontwikkeling van batterijgevoede IoT-applicaties met een klein TFT-scherm...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 juni 2018, Arnhem

State of Fashion: Searching for the New Luxury

Tentoonstelling over mode, met aandacht voor technologie en snufjes

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

Meer agendapunten »