NEN 3140 richt zich op de interactie tussen mens en elektrische installatie

NEN 3140 is een belangrijke norm voor installateurs en (andere) werkgevers, omdat zij er voor moeten zorgen dat hun werknemers veilig kunnen werken. Bijvoorbeeld tijdens het inspecteren van een elektrische installatie.

De norm ‘NEN 3140 Bedrijfsvoering van elektrische installaties – Laagspanning’ is van toepassing op het werken aan, met, of in de buurt van elektrische laagspanningsinstallaties en elektrische arbeidsmiddelen. Het doel van de norm is het bewerkstelligen van veilige werkomstandigheden voor iedereen die bij die bedrijfsvoering – dat wil zeggen ook bij onderhoud, gebruik, inspectie en beheer – is betrokken. Onder ‘elektrische arbeidsmiddelen’ vallen niet alleen machines en gereedschappen, maar ook alle andere elektrische apparatuur die in het pand in gebruik is.

Spanningsloos
Naast het beschrijven van definities en uitgangspunten gaat de tekst van de norm vooral over hoe je je organisatie moet inrichten, wie voor wat verantwoordelijk is, en over de binnen de norm te volgen procedures en protocollen. NEN 3140 beschrijft bijvoorbeeld hoe je er voor zorgt dat je aan een spanningsloze installatie kunt werken. En hoe je zo veilig mogelijk kunt werken aan een installatie die toch onder spanning moet blijven, bijvoorbeeld omdat uitschakelen nog gevaarlijker is.

Door Joost Melten

Lees verder op: https://www.installatiejournaal.nl/elektrotechniek/artikel/2018/06/nen-3140-richt-zich-op-de-interactie-tussen-mens-en-elektrische-installatie-1018391