OM eist celstraffen na verdoezelen toedracht ernstig bouwongeval

Tegen een bedrijfsleider en een directeur van een bouwbedrijf uit Kerkrade zijn voor de rechtbank in Den Bosch celstraffen tot drie maanden geëist. De twee zouden hebben geprobeerd om de toedracht van een ernstig bouwongeval te verdoezelen.

Volgens het Openbaar Ministerie zetten de mannen het slachtoffer en getuigen onder druk om de werkelijke aanleiding van het ongeval te verhullen. Dit om te voorkomen dat de bouwer aansprakelijk zou worden gesteld voor het ongeval.
Bij het ongeval, dat eind 2015 plaatsvond, viel een bouwvakker van 3,5 meter hoogte. Hij raakte ernstig gewond aan zijn rug. De tussenvloer waar hij van af viel, was niet voorzien van leuningen. Ook droeg de man geen veiligheidsharnas, was hij niet aangelijnd en hingen er geen valnetten.

Getuigen moesten liegen tegenover arbeidsinspectie
In plaats van direct na het ongeval de hulpdiensten te alarmeren en de arbeidsinspectie in te seinen, besloot de toegesnelde bedrijfsleider eerst de gaten in de verdiepingsvloer af te dichten, een hoogwerker te verplaatsen en veiligheidsharnassen te kopen. Het slachtoffer en getuigen van het ongeval kregen bovendien te horen dat ze moesten liegen over de werkelijke toedracht.
“Het ongeval zou zijn gebeurd doordat het slachtoffer achterover zou zijn gevallen na het achterwaarts verlaten van de hoogwerker. Dat alles nadat hij zijn veiligheidsharnas had uitgetrokken”, aldus de officier van justitie maandag tijdens de strafzaak. Hij noemde het gedrag van de bedrijfsleider schandalig en immoreel.
“Burgers moeten onbelemmerd ten overstaan van een rechter of een ambtenaar naar waarheid en geweten een verklaring kunnen afleggen en die vrijheid is in onze rechtsstaat een zeer groot goed”, aldus de aanklager.

Slachtoffer biecht twee maanden later werkelijke toedracht op
Twee maanden na het ongeval biechtte het slachtoffer bij de arbeidsinspectie de werkelijke gang van zaken rond het ongeval op. Daarop startte het OM een onderzoek.
Hoewel de aanklager de bedrijfsleider van het bouwbedrijf ziet als de kwade genius, verdient ook de directeur straf omdat hij later er bij een getuige op aandrong om bij diens valse verklaring te blijven. Behalve een celstraf van drie maanden, waarvan een maand voorwaardelijk, eiste de aanklager ook een voorwaardelijke ontzetting van het recht om leiding te geven aan het bedrijf voor de duur van een maand met een proeftijd van twee jaar. De onderneming hoorde boetes van in totaal 100.000 euro tegen zich eisen.
De rechtbank doet half juni 2018 uitspraak.

Bron: Cobouw 29-5-2018