Trident Delft team neemt deel aan RoboBoat-wedstrijd (video)

Het Trident Delft team van de TU Delft neemt van 18 tot en met 24 juni 2018 deel aan de RoboBoat-wedstrijd in de Amerikaanse stad Daytona, Florida. Het team wordt gedurende deze wedstrijd uitgedaagd met hun boot een reeks opdrachten op een parcours zo snel mogelijk uit te voeren. Denk hierbij aan aanmeren en vertrekken, obstakels ontwijken en door poortjes varen.

Het Trident Delft team bestaat uit zes studenten van de TU Delft. De teamleden hebben gezamenlijk een boot gebouwd die autonoom kan varen en taken kan uitvoeren. In januari werd bij de afronding van de minor Robotics van de TU Delft al een prototype van de boot genaamd Trident gepresenteerd. In de maanden daarna heeft het team de boot klaar gemaakt voor de RoboBoat-wedstrijd. 

Topsnelheid van 1,5 meter per seconde

De Trident is 75 centimeter lang bij 52 centimeter breed, terwijl de boot ongeveer 12 kilo weegt. De topsnelheid van de Trident bedraagt 1,5 meter per seconde. Het team heeft ervoor gekozen de Trident een trimaran-vorm geven, waarbij de boot is voorzien van drie drijvers. Deze vormgeving komt de stabiliteit van de boot ten goede, wat van belang is voor de sensoren die in de romp van het vaartuig verwerkt zijn. Deze sensoren verzamelen data die door de computer aan bood worden gebruikt voor navigatie. 
De Trident gebruikt differential thrust om te sturen, waarbij het mogelijk is de schroeven van de boot onafhankelijk van elkaar aan te sturen. Hierdoor kan bijvoorbeeld de ene schroef bijvoorbeeld vooruit en de andere achteruit kan draaien om de boot snel te laten draaien. 

Eerste deelname van een Delfts team

"We kijken er echt naar uit om hier aan mee te doen. Het is de eerste keer dat er een team uit Delft ingeschreven is, dus we zijn helemaal blanco begonnen. Het zal zwaar worden, want de concurrenten hebben al ervaring", zegt IO-student Timothy Puglia.
In de onderstaande video wordt de Trident getoond.