EO

‘Gelijkspanning biedt kansen in de gebouwde omgeving’

14 juni 2018 om 20:33 uur

De energievoorziening staat aan de vooravond van revolutionaire veranderingen. Door elektrificatie en duurzame stroomopwekking zullen het elektriciteitsnet en de -infrastructuur moeten worden herzien. TKI Urban Energy liet onderzoeken welke rol gelijkspanning daar in kan spelen en welk potentieel gelijkspanning heeft in de gebouwde omgeving. De onderzoeksresultaten worden op vrijdag 15 juni gepresenteerd op het congres ‘DC Groot Gelijk’.


Op verzoek van de TKI heeft Berenschot een roadmap opgesteld op het gebied van gelijkspanning (DC) in de elektriciteitsvoorziening. Het doel van het onderzoek was inzicht verschaffen in het huidige en toekomstige potentieel voor DC in en rond de gebouwde omgeving in Nederland, in het distributieniveau van de elektriciteitsnetten en in welke innovaties daartoe kunnen worden ingezet. Daarnaast was inzicht gewenst in de internationale ontwikkelingen waar Nederland een bijdrage aan kan leveren.


De grootste (potentiële) voordelen van DC zijn volgens dit onderzoek besparing van energie, ruimte en materialen, verlenging van levensduur van componenten, minder storingen van de elektrotechnische omzetters bij DC en eenvoudigere aansturing van apparaten. Innovaties op het gebied van DC kunnen toepassing vinden naast wisselspanning (AC, 50 Hz), de energiedrager van de huidige elektriciteitsvoorziening. In de hoogspanning neemt de toepassing van DC al langer toe voor verbindingen over grote afstanden, zoals de NorNed kabel (2008), de onderzeese DC-verbinding tussen Noorwegen en Nederland over 580 km.

 

Nederland voorop

Nederland lijkt met enkele andere landen een voorloper te zijn, met DC-proeftuinen in de glastuinbouw, in gebouwen en woningen, openbare verlichting en in combinaties van DC met zon-PV, warmtepompen en elektrisch vervoer. Wel is de markt voor DC nog klein. In de waarneming van TKI Urban Energy is er onder de ontwikkelaars en potentiële gebruikers van DC-producten en diensten en ook onder investeerders een behoefte aan (handelings)perspectief om innovaties op het gebied een plek te geven in de elektriciteitsvoorziening van de toekomst.

 

Kansen

De grootste kansen voor DC liggen in openbare verlichting en glastuinbouw. DC-producten en diensten daarvoor zijn tussen nu en 2020 marktrijp en grootschalige toepassing vindt naar verwachting plaats vanaf 2025 tot 2030. Toepassing van DC voor datacenters en voor snel laden binnen de stad laten een verwachte marktrijpheid zien vanaf 2023 en een grootschalige toepassing niet veel later. Toepassingen voor de utiliteitsbouw, woningen en in een lokaal DC-net naar bedrijven en woningen zijn naar verwachting marktrijp tussen 2025 en 2030. Grootschalige commerciële toepassing ligt verder weg in de toekomst na 2035. Dat komt bijvoorbeeld doordat de voordelen van DC pas zichtbaar worden bij grotere combinaties van DC met zon-PV, elektriciteitsopslag, elektrische warmtepompen en elektrisch vervoer.

 

Het gelijkspanningscongres ‘DC Groot Gelijk ' vindt op 15 juni plaats in Nieuwegein. Daar zal de roadmap worden gepresenteerd en zullen partijen vervolgstappen zetten.

 

Gerelateerd nieuws

Wereldwijde uitstoot CO2 neemt weer toe

Wereldwijde uitstoot CO2 neemt weer toe

2017 en 2018 gaan de boeken in als jaren waarin de CO2-uitstoot toenam na een aantal jaren waarin er geen verandering was in de uitstoot. Die toename is er ondanks het klimaatverdrag van Parijs en de toename in…

Sluismodules vergemakkelijken grootschalige renovatie

Sluismodules vergemakkelijken grootschalige renovatie

Een algoritme dat leidt tot lego-achtige modules om sluizen uit op te bouwen. Daarop is Tim Wilschut gepromoveerd aan de TU Eindhoven. De modules moeten het vervangen en renoveren van uiteindelijk alle 127 sluizen van…

Minister wil minder regels voor drones (video)

Minister wil minder regels voor drones (video)

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil innovatieve toepassingen van drones aanjagen door minder eisen te stellen aan testlocaties en experimenten voor inspectiewerk. Dat heeft zij…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
PROTECT PSC1: programmeerbaar, modulair, multifunctioneel en kostenbesparend

De PROTECT PSC1-veiligheidsbesturing is compact, heeft een modulaire structuur en kan uiterst flexibel worden ingezet....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

13 december 2018, Breda

2-daagse training HAZOP Leader

De HAZOP studie is een veelgebruikte methode voor het identificeren van risico’s en ongewenste...

11 januari 2019, D&F kantoor Breda

4-daagse masterclass Process Safety voor Engineers

Optimaliseer uw procesveiligheids-management systeem met als resultaat minder ongevallen en stijgende...

Meer agendapunten »