EO

‘Gelijkspanning biedt kansen in de gebouwde omgeving’

14 juni 2018 om 20:33 uur

De energievoorziening staat aan de vooravond van revolutionaire veranderingen. Door elektrificatie en duurzame stroomopwekking zullen het elektriciteitsnet en de -infrastructuur moeten worden herzien. TKI Urban Energy liet onderzoeken welke rol gelijkspanning daar in kan spelen en welk potentieel gelijkspanning heeft in de gebouwde omgeving. De onderzoeksresultaten worden op vrijdag 15 juni gepresenteerd op het congres ‘DC Groot Gelijk’.


Op verzoek van de TKI heeft Berenschot een roadmap opgesteld op het gebied van gelijkspanning (DC) in de elektriciteitsvoorziening. Het doel van het onderzoek was inzicht verschaffen in het huidige en toekomstige potentieel voor DC in en rond de gebouwde omgeving in Nederland, in het distributieniveau van de elektriciteitsnetten en in welke innovaties daartoe kunnen worden ingezet. Daarnaast was inzicht gewenst in de internationale ontwikkelingen waar Nederland een bijdrage aan kan leveren.


De grootste (potentiële) voordelen van DC zijn volgens dit onderzoek besparing van energie, ruimte en materialen, verlenging van levensduur van componenten, minder storingen van de elektrotechnische omzetters bij DC en eenvoudigere aansturing van apparaten. Innovaties op het gebied van DC kunnen toepassing vinden naast wisselspanning (AC, 50 Hz), de energiedrager van de huidige elektriciteitsvoorziening. In de hoogspanning neemt de toepassing van DC al langer toe voor verbindingen over grote afstanden, zoals de NorNed kabel (2008), de onderzeese DC-verbinding tussen Noorwegen en Nederland over 580 km.

 

Nederland voorop

Nederland lijkt met enkele andere landen een voorloper te zijn, met DC-proeftuinen in de glastuinbouw, in gebouwen en woningen, openbare verlichting en in combinaties van DC met zon-PV, warmtepompen en elektrisch vervoer. Wel is de markt voor DC nog klein. In de waarneming van TKI Urban Energy is er onder de ontwikkelaars en potentiële gebruikers van DC-producten en diensten en ook onder investeerders een behoefte aan (handelings)perspectief om innovaties op het gebied een plek te geven in de elektriciteitsvoorziening van de toekomst.

 

Kansen

De grootste kansen voor DC liggen in openbare verlichting en glastuinbouw. DC-producten en diensten daarvoor zijn tussen nu en 2020 marktrijp en grootschalige toepassing vindt naar verwachting plaats vanaf 2025 tot 2030. Toepassing van DC voor datacenters en voor snel laden binnen de stad laten een verwachte marktrijpheid zien vanaf 2023 en een grootschalige toepassing niet veel later. Toepassingen voor de utiliteitsbouw, woningen en in een lokaal DC-net naar bedrijven en woningen zijn naar verwachting marktrijp tussen 2025 en 2030. Grootschalige commerciële toepassing ligt verder weg in de toekomst na 2035. Dat komt bijvoorbeeld doordat de voordelen van DC pas zichtbaar worden bij grotere combinaties van DC met zon-PV, elektriciteitsopslag, elektrische warmtepompen en elektrisch vervoer.

 

Het gelijkspanningscongres ‘DC Groot Gelijk ' vindt op 15 juni plaats in Nieuwegein. Daar zal de roadmap worden gepresenteerd en zullen partijen vervolgstappen zetten.

 

Gerelateerd nieuws

Subsidie MVI-Energie vernieuwd

Subsidie MVI-Energie vernieuwd

De subsidieregeling Maatschappelijk Verantwoord Innoveren Energie (MVI-Energie) is vernieuwd. Nieuw in de regeling is dat onderzoeksvragen concreet zijn. Het gaat om vraagstukken als de productie van bio-energie, de…

Groene waterstof als motor voor groei en vergroening'

'Groene waterstof als motor voor groei en vergroening'

'De ontwikkeling van groene waterstof moet een belangrijke rol krijgen in het komende Klimaatakkoord en ook in het buitenlands beleid.' Die oproep deed Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, tijdens de…

Industrie wil kwart meer investeren dan vorig jaar

Industrie wil kwart meer investeren dan vorig jaar

Ondernemers in de industrie verwachten in 2018 in totaal 25% meer te investeren in materiële vaste activa dan in 2017. In 2016 is er 8 miljard euro geïnvesteerd in de industrie, waarvan het grootste deel in machines.…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Drie functies in één relais

Nieuwe PROTECT SRB-E-FWS-TS veiligheidsrelais modules. Meer functies in één relais: bij het nieuwe veiligheidsrelais.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 juni 2018, Arnhem

State of Fashion: Searching for the New Luxury

Tentoonstelling over mode, met aandacht voor technologie en snufjes

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

18 september 2018, Hardenberg

TIV

TIV houdt in 2018 haar twintigste editie in Hardenberg. Op 18, 19 en 20 september is de vakbeurs het...

Meer agendapunten »