Innovatieprijs voor ‘vliegende trekker’

Machinefabriek Boessenkool uit Almelo is de winnaar geworden van de Nederlandse Innovatieprijs 2018. De uitreiking was woensdagavond 13 juni in het tv-programma De Wereld van Morgen.

In het Scheveningse Kurhaus is de prestigieuze prijs overhandigd door ruimtevaarder André Kuipers. De jury prees de technologische hoogstandjes van het familiebedrijf en roemde de passie voor technologie en het innovatievermogen van Boessenkool. Andere genomineerden voor de prijs waren KPN en internetbedrijf Youwe.

Vliegende tractor

Boessenkool ontwikkelde een enorme drone die een gewicht van 500 kilo kan tillen en verplaatsen. Deze drone is in te zetten voor bijvoorbeeld het besproeien van gewassen maar ook voor de bevoorrading in rampgebieden. Bij de ontwikkeling ervan werken we nu nauw samen met Defensie. "Het wordt ook wel een vliegende tractor genoemd." Defensie is van plan om de drone in te zetten bij vervoer van gewonden.

Osse beschouwt de innovatieprijs als een enorme steun in de rug voor zijn bedrijf. "Geweldig dat we deze prijs hebben gewonnen, Het geeft ons een enorme steun in de rug. Het zijn langdurende projecten waarin fors moet worden geïnvesteerd. En hierbij neem je wel enig risico."