EO

Tech United hoopt voor elfde keer finale van RoboCup te bereiken

14 juni 2018 om 13:45 uur

Tech United, een team van de TU/e, neemt deel aan de RoboCup. Dit WK robotvoetbal wordt van 18 tot en met 22 juni in het Canadese Montreal georganiseerd. Tech United hoopt voor de elfde keer op rij de finale te behalen.


De RoboCup is het WK voor zelfsturende robots die zonder aansturing van mensen voetballen. De regels voor het WK worden bepaalt door de RoboCup en hebben als doel innovatie te stimuleren. Het achterliggende doel van de RoboCup is het stimuleren van de ontwikkeling van zowel betrouwbare als betaalbare autonome robots waarvan de samenleving kan profiteren. RoboCup stelt zichzelf als doel dat voetbalrobots in 2050 zo ver moeten zijn ontwikkeld dat zij de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan. In totaal nemen zo'n vierduizend deelnemers uit 35 landen deel aan de RoboCup.

 

Catennacio-voetbal

De belangrijkste concurrenten van Tech United in de Middle Size League van de RoboCup legde zich de afgelopen jaren toe op een soort 'catennacio-voetbal', stelt de Eindhovense teamcaptain Wouter Kuijpers. “Zeker de Chinezen en de Portugezen kunnen bijna alles dood verdedigen op de vierkante meter. Met 2 teams van 5 robots op nog geen honderd vierkante meter, was het veld eigenlijk te vol. Het voetbal werd daardoor een beetje schaken, met vaak saaie wedstrijden", aldus Kuijpers. 

 

Dit jaar zijn de velden daarom met 40% vergroot, naar 22x14 meter. “Hierdoor krijgen de robots meer ruimte om te voetballen, om te passen, te combineren en kansen te creëren”, verwacht Kuijpers. In de onderstaande video wordt de trefzekerheid van de robot gedemonstreerd.

 


 

 

Tegelijkertijd verwacht Kuijpers dat de keeper van Tech United het door de wijzigingen drukker gaat krijgen. Verdediging is traditioneel niet de sterkste kant van Tech United, meldt de TU/e. 

 

Finale op 21 juni

De halve finales en de finales zijn op donderdag 21 juni. De finale van de voetbalrobots begint om 20:30 uur donderdag Nederlandse tijd. De voetbalwedstrijden bestaan uit 2 helften van elk een kwartier.

 

Gerelateerd nieuws

Snelle robots hebben demoraliserend effect

Snelle robots hebben demoraliserend effect

Robots die te snel en efficiënt zijn, hebben een demoraliserend effect op de werknemers om hen heen. De mensen gaan vervolgens minder hard werken en krijgen een hekel aan de bots. Ook gaan ze hun eigen vaardigheden…

Als schepen konden praten

Als schepen konden praten (video)

De Rotterdamse haven kan de grootste containerschepen ter wereld aan, maar de doorvoer van de duizenden containers die zo’n schip vervoert, veroorzaakt files op water, weg en spoor. Als schepen en andere…

ING: robotarm biedt foodindustrie helpende hand

ING: robotarm biedt foodindustrie helpende hand

Technologie speelt een steeds grotere rol in de voedingsproductie. Binnen de industrie groeit vooral het gebruik van robotica en data-technologie. Dat draagt bij aan de betaalbaarheid van voeding en aan transparantie…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Pilz configureerbare besturingssystemen volop in ontwikkeling

De configureerbare besturingssystemen PNOZmulti 2 van Pilz hebben veel functies en zijn flexibel inzetbaar. U kunt de...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

18 maart 2019, Hilversum

Conferentie Nederland Digitaal

Wetenschap, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheid zijn uitgenodigd voor de eerste...

18 maart 2019, Eindhoven

Time series analysis and forecasting

Bij het analyseren van time series zoek je naar structuren en patronen om het onderliggende proces te...

Meer agendapunten »