EO

Tech United hoopt voor elfde keer finale van RoboCup te bereiken

14 juni 2018 om 13:45 uur

Tech United, een team van de TU/e, neemt deel aan de RoboCup. Dit WK robotvoetbal wordt van 18 tot en met 22 juni in het Canadese Montreal georganiseerd. Tech United hoopt voor de elfde keer op rij de finale te behalen.


De RoboCup is het WK voor zelfsturende robots die zonder aansturing van mensen voetballen. De regels voor het WK worden bepaalt door de RoboCup en hebben als doel innovatie te stimuleren. Het achterliggende doel van de RoboCup is het stimuleren van de ontwikkeling van zowel betrouwbare als betaalbare autonome robots waarvan de samenleving kan profiteren. RoboCup stelt zichzelf als doel dat voetbalrobots in 2050 zo ver moeten zijn ontwikkeld dat zij de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan. In totaal nemen zo'n vierduizend deelnemers uit 35 landen deel aan de RoboCup.

 

Catennacio-voetbal

De belangrijkste concurrenten van Tech United in de Middle Size League van de RoboCup legde zich de afgelopen jaren toe op een soort 'catennacio-voetbal', stelt de Eindhovense teamcaptain Wouter Kuijpers. “Zeker de Chinezen en de Portugezen kunnen bijna alles dood verdedigen op de vierkante meter. Met 2 teams van 5 robots op nog geen honderd vierkante meter, was het veld eigenlijk te vol. Het voetbal werd daardoor een beetje schaken, met vaak saaie wedstrijden", aldus Kuijpers. 

 

Dit jaar zijn de velden daarom met 40% vergroot, naar 22x14 meter. “Hierdoor krijgen de robots meer ruimte om te voetballen, om te passen, te combineren en kansen te creëren”, verwacht Kuijpers. In de onderstaande video wordt de trefzekerheid van de robot gedemonstreerd.

 


 

 

Tegelijkertijd verwacht Kuijpers dat de keeper van Tech United het door de wijzigingen drukker gaat krijgen. Verdediging is traditioneel niet de sterkste kant van Tech United, meldt de TU/e. 

 

Finale op 21 juni

De halve finales en de finales zijn op donderdag 21 juni. De finale van de voetbalrobots begint om 20:30 uur donderdag Nederlandse tijd. De voetbalwedstrijden bestaan uit 2 helften van elk een kwartier.

 

Gerelateerd nieuws

Deze 3D-geprinte structuren kunnen gecontroleerde bewegingen uitveoren onder invloed van een magnetisch veld (beeld: MIT)

Magnetische 3D-prints kruipen, rollen en springen (video)

Engineers aan het Massachusetts Institute Of Technology hebben ‘zachte’ 3D-geprinte structuren ontwikkeld waarvan de bewegingen kunnen worden bestuurd met een magneet.

Subsidie voor project rond robots met 'soft touch'

Subsidie voor project rond robots met 'soft touch'

Vijf onderzoeksprojecten krijgen in totaal 22 miljoen euro subsidie van de 4TU.Federatie, een samenwerkingsverband op het gebied van wetenschappelijk onderzoek van de TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente en…

Haptische ondersteuning helpt bij gelijktijdige aansturing van twee robots

Haptische ondersteuning helpt bij gelijktijdige aansturing van twee robots (video)

Een nieuw systeem met haptische besturing maakt het mogelijk twee robots tegelijkertijd aan te sturen. Het systeem is ontwikkeld door onderzoeker Jeroen van Oosterhout van de TU Delft.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Drie functies in één relais

Nieuwe PROTECT SRB-E-FWS-TS veiligheidsrelais modules. Meer functies in één relais: bij het nieuwe veiligheidsrelais.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 juni 2018, Arnhem

State of Fashion: Searching for the New Luxury

Tentoonstelling over mode, met aandacht voor technologie en snufjes

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

18 september 2018, Hardenberg

TIV

TIV houdt in 2018 haar twintigste editie in Hardenberg. Op 18, 19 en 20 september is de vakbeurs het...

Meer agendapunten »