EO

Tech United hoopt voor elfde keer finale van RoboCup te bereiken

14 juni 2018 om 13:45 uur

Tech United, een team van de TU/e, neemt deel aan de RoboCup. Dit WK robotvoetbal wordt van 18 tot en met 22 juni in het Canadese Montreal georganiseerd. Tech United hoopt voor de elfde keer op rij de finale te behalen.


De RoboCup is het WK voor zelfsturende robots die zonder aansturing van mensen voetballen. De regels voor het WK worden bepaalt door de RoboCup en hebben als doel innovatie te stimuleren. Het achterliggende doel van de RoboCup is het stimuleren van de ontwikkeling van zowel betrouwbare als betaalbare autonome robots waarvan de samenleving kan profiteren. RoboCup stelt zichzelf als doel dat voetbalrobots in 2050 zo ver moeten zijn ontwikkeld dat zij de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan. In totaal nemen zo'n vierduizend deelnemers uit 35 landen deel aan de RoboCup.

 

Catennacio-voetbal

De belangrijkste concurrenten van Tech United in de Middle Size League van de RoboCup legde zich de afgelopen jaren toe op een soort 'catennacio-voetbal', stelt de Eindhovense teamcaptain Wouter Kuijpers. “Zeker de Chinezen en de Portugezen kunnen bijna alles dood verdedigen op de vierkante meter. Met 2 teams van 5 robots op nog geen honderd vierkante meter, was het veld eigenlijk te vol. Het voetbal werd daardoor een beetje schaken, met vaak saaie wedstrijden", aldus Kuijpers. 

 

Dit jaar zijn de velden daarom met 40% vergroot, naar 22x14 meter. “Hierdoor krijgen de robots meer ruimte om te voetballen, om te passen, te combineren en kansen te creëren”, verwacht Kuijpers. In de onderstaande video wordt de trefzekerheid van de robot gedemonstreerd.

 


 

 

Tegelijkertijd verwacht Kuijpers dat de keeper van Tech United het door de wijzigingen drukker gaat krijgen. Verdediging is traditioneel niet de sterkste kant van Tech United, meldt de TU/e. 

 

Finale op 21 juni

De halve finales en de finales zijn op donderdag 21 juni. De finale van de voetbalrobots begint om 20:30 uur donderdag Nederlandse tijd. De voetbalwedstrijden bestaan uit 2 helften van elk een kwartier.

 

Gerelateerd nieuws

FotoEen robot als een fruitvliegje (video)

Een robot als een fruitvliegje (video)

Zijn prestaties zijn haast onnavolgbaar en toch is hij vrij eenvoudig te maken. De vleugels gaan 17 keer per seconde op en neer. Hiermee genereren ze de nodige lift waardoor hij in de lucht kan blijven. Met kleine…

Flexibele zonnecellen in de vangrail

Flexibele zonnecellen in de vangrail

Voor het eerst zijn er zonnecellen aangebracht op een vangrail. Het gaat om een stuk van 72 meter op een vangrail naast de provinciale weg N194 bij Heerhugowaard. Het is een proef met flexibele folie met zonnecellen.…

Hyperbrains, of apocalyptische chaos? 1-daagse tentoonstelling toont visie studenten DesignLab UT

Hyperbrains, of apocalyptische chaos? 1-daagse tentoonstelling toont visie studenten DesignLab UT

Van robotgeboorte tot allesoverheersende cyborg. Dinsdag 3 juli onthullen studenten Creative Technology het resultaat van wekenlang werken aan interactieve kunstinstallaties in DesignLab Universiteit Twente. Een selectie…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

13 september 2018, Utrecht

Leiderschapsontwikkeling voor ingenieurs

Voor een succesvolle carrière in de techniek is het steeds belangrijker dat je, naast actuele kennis van...

18 september 2018, Breda

SIL & PL Specialist, machine safety met TÜV persoonscertificaat

Dé 6-daagse opleiding over functionele veiligheid! In deze praktijkgerichte training leren cursisten...

19 september 2018, Eindhoven

Data-analyse en toegepaste statistiek

Data is overal. De kunst is om daaruit belangrijke verbanden en trends te halen.

Meer agendapunten »