Stakingen bij DAF en Fokker om vastlopen cao Metalektro

De werkgevers hebben het ultimatum van de vakbonden laten verlopen en zijn dus niet tegemoet gekomen aan de eisen van de werknemers. FNV Metaal kondigt daarom voor deze week al de eerste acties aan. Bij het hoofdkantoor van Fokker in Papendrecht houden de werknemers woensdag een verlengde lunchactie en bij DAF in Eindhoven wordt vrijdag 24 uur gestaakt.

FNV Metaal stelde na de vastgelopen onderhandelingen over een nieuwe cao in de metalektro een definitief ultimatum, net als de overige vakbonden. Dit ultimatum verliep vandaag om 12.00 uur.

Reactie FME op ultimatum

FME gaf voor het verlopen van het ultimatum al aan er niet op in te zullen gaan: "Onder deze voorwaarden tekenen bij het kruisje is voor FME niet mogelijk. Dit zou de toekomstbestendigheid van de technologische industrie en daarmee de werkgelegenheid in gevaar brengen", meldde het FME.

Eerste acties

"De tijd van urenlang praten is voorbij," zegt Petra Bolster, bestuurder FNV Metaal. "De medewerkers uit de metaalsector willen respect en daarom willen ze concrete, goede voorstellen zien. Met een loonsverhoging van 3,5% per jaar en meer zeggenschap en zekerheid over hun werk. Ze willen een moderne en eerlijke cao met regie over hun eigen tijd en hun eigen leven. Daarom voeren de medewerkers bij Fokker als eerste actie, en gaan ze bij DAF staken. Dit is slechts het begin als de werkgevers niet tegemoet komen aan de eisen uit ons ultimatum."

Fatsoenlijk betaald

Volgens FNV Metaal is er spake van een bloeiende sector en klinkende winsten. Daarom wil het een loonstijging van 3,5% voor het komende jaar, met een minimumstijging van 1000 euro. Bolster: "Bij heel veel bedrijven wordt heel veel overgewerkt, omdat het zo goed gaat en de orderportefeuilles zijn vol. De metaalwerkers staan er elke keer weer en zijn loyaal en respectvol naar hun baas. Ze willen meer balans in hun werk, en het werk volhouden tot aan hun pensioen. Maar ook verwachten ze fatsoenlijk betaald te worden voor hun overwerk"

De cao metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal, zoals ASML, Fokker, DAF, Siemens, Scania, Thales en Damen Shipyard.