Nieuwe onderzoeksagenda Cybersecurity

Dcypher heeft de 3e editie van de National Cyber Security Research Agenda (NCSRA III) gelanceerd. De NCSRA III beschrijft cyberbeveiligingsonderzoekuitdagingen rond vijf pijlers die samen cybersecurityonderzoek en -ontwikkeling in Nederland ondersteunen. Deze pijlers zijn: Ontwerpen, Verdedigen, Aanvallen, Governance en Privacy.

Vorige agenda’s waren meer disciplinair van opzet. Met de nu gekozen indeling in pijlers komen wetenschappelijke disciplines bij elkaar. Ze geven richting aan het onderzoek en maken interdisciplinaire samenwerking mogelijk. Zo heeft elke pijler bijdragen nodig van computerwetenschappen, techniek, sociale wetenschappen en geesteswetenschappen. Het doel is om met de uitvoering van één nationale cybersecurity onderzoeksagenda een bijdrage te leveren aan de cybersecurity van verschillende topsectoren en NWA-routes.

Nationale call

De NCSRA III vormt de inhoudelijke basis voor de cybersecurity onderzoeksprogrammering in de komende jaren. Ook heeft NWO zich middels het Kennis en Innovatiecontract ICT 2018 – 2019 gecommitteerd aan de opzet van een brede nationale cybersecurity call. Deze call wordt momenteel ontwikkeld door NWO in samenwerking met dcypher, de Topsector ICT en de Topsector Creatieve Industrie. Met deze call wil NWO tegemoet komen aan de behoefte om brede (interdisciplinaire) onderzoekssamenwerking op het gebied van cybersecurity te faciliteren. Daarnaast onderzoekt NWO, samen met vakdepartementen, de mogelijkheid om aan cybersecurity kennisontwikkeling via de NWA bij te dragen.

Totstandkoming NCSRA III

Het eindredactieteam van de NCSRA III bestond uit: Herbert Bos (VU), Michel van Eeten (TUD), Sandro Etalle (TU/e), Frank Fransen (TNO), Jaap-Henk Hoepman (RUN), Erik Poll (RUN) en Jan Piet Barthel (dcypher, NWO). Velen hebben vanuit verschillende disciplines en posities in de kennis- en innovatieketen tekstbijdragen en commentaren geleverd.