EO

Microsoft laat data center in zee zakken (video)

06 juni 2018 om 15:10 uur

Microsoft heeft een datacenter in zee laten zakken bij de Orkney Islands. De computergigant denkt dat het koelen van dergelijke centers duurzamer kan op de zeebodem. Bovendien kan de benodigde energie om op termijn worden opgewekt door de bewegingen van de zee.


De helft van de wereldbevolking woont binnen 200 kilometer van de kust, iedereen doet steeds meer op het internet, en datacenters (‘homes of the cloud') slurpen energie, vooral bij het koelen. Reden dat Microsoft al in 2014 begon met Natic: een idee van een van de medewerkers, dat werd opgepikt en omgezet tot een zeer ambitieus duurzaamheidsproject.


Het afgelopen jaar heeft een prototype van een onderzeedata-center in de ondiepe, warme wateren bij Californië gelegen, waarmee werd bewezen dat het project kansrijk is. Deze week werd daarom bij Orkney een full blown datacenter ter grote van een zeecontainer te water gelaten, met de bedoeling dat het de komende 5 jaar zonder tussenkomst van engineers blijft draaien.

uynkg 

6

Het center is ontwikkeld door Naval Group: een Frans bedrijf dat sinds jaar en dag marineschepen, onderzeeërs en ander zee-tuig bouwt.


"Eerst dachten we dat er nogal een verschil zou zijn tussen een data center en een onderzeeër", zegt directeur Eric Papin, "maar eigenlijk zijn er nogal wat overeenkomsten. Onderzeeërs zijn eigenlijk grote drukvaten met daarin complexe data managementsystemen, procesinfrastructuur en andere systemen die moeten worden ingepast volgens stringente eisen betreffende elektriciteit, volume, gewicht, en koeling."


Naval Group heeft zelfs hetzelfde koelsysteem kunnen gebruiken als gebruikelijk in onderzeeërs. Het systeem laat zeewater binnen, voert dit door radiatoren direct achter de twaalf rekken met servers, en spuugt het terug de zee in.
 

De energie wordt nu nog geleverd door de vele windmolens die Orkney rijk is. Maar voor de toekomst ziet projectmanager Ben Cutler zeker ook kansen om voor de energie die de zee zelf in zich heeft.

 

Reacties (2)

Gaan we nu ook al de zee opwarmen...
m.dekker, 7 juni 2018 09:21
Slim idee, slecht nagedacht. Ik ruik het volgende mileuprobleem al: de opwarming van de zee. Als je dit op grote schaal gaat doen krijg je daar mee te maken. Een paar tienden van een graad temperatuurstijging in zee betekent verstoring van het toch al bedreigde natuurlijke evenwicht.
Het probleem moet aan de bron aangepakt worden. Het probleem is namelijk niet koeling maar het feit dat datacenters zoveel overtollige warmte produceren. Dus reductie van de energieconsumptie op de eerste plaats maar reductie van het warmteoverschot er direct achteraan zou een betere aanpak zijn. En als je dan wil gaan koelen dan zou het slimmer als je die warmte recirculeert voor verwarming van bijvoorbeeld steden.
Rene Vink, 7 juni 2018 09:00
 

Gerelateerd nieuws

Zeeworm inspireert tot onderwaterlijm

Zeeworm inspireert tot onderwaterlijm

Lijm en water zijn geen geslaagde combinatie. Toch heeft WUR-promovendus Marco Dompé het voor elkaar gekregen om onderwaterlijm te maken. Met dank aan de natuur.

Plastic recycling van binnenuit met zuren

Plastic nu eindelijk goed te recycleren

Wetenschappers van het Amerikaanse Berkeley Lab hebben plastics ontwikkeld die steeds opnieuw kunnen worden gerecycled in hoogwaardig materiaal van elke kleur, vorm of gedaante. Dat is zeldzaam, omdat kunststoffen…

Zonnecellen van perovskiet veel sterker door fluoride

Zonnecellen van perovskiet veel sterker door fluoride

Onderzoekers van Differ, de TU/e, de UT, en Peking University hebben ontdekt dat een beschermend laagje van fluoride zonnecellen van perovskiet een stuk stabieler maakt. Na duizend uur onder extreme testomstandigheden…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 mei 2019, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week worden in heel Nederland wonderlijke en innovatieve technologieverhalen...

21 mei 2019, Mercure Hotel Roeselare

UPDATE MACHINEVEILIGHEID

Bij de laatste ontwikkelingen in machineveiligheid horen ook moderne interpretaties.

22 mei 2019, LIMTEC+ Diepenbeek

UPDATE MACHINEVEILIGHEID

Bij de laatste ontwikkelingen in machineveiligheid horen ook moderne interpretaties.

Meer agendapunten »