EO

Microsoft laat data center in zee zakken (video)

06 juni 2018 om 15:10 uur

Microsoft heeft een datacenter in zee laten zakken bij de Orkney Islands. De computergigant denkt dat het koelen van dergelijke centers duurzamer kan op de zeebodem. Bovendien kan de benodigde energie om op termijn worden opgewekt door de bewegingen van de zee.


De helft van de wereldbevolking woont binnen 200 kilometer van de kust, iedereen doet steeds meer op het internet, en datacenters (‘homes of the cloud') slurpen energie, vooral bij het koelen. Reden dat Microsoft al in 2014 begon met Natic: een idee van een van de medewerkers, dat werd opgepikt en omgezet tot een zeer ambitieus duurzaamheidsproject.


Het afgelopen jaar heeft een prototype van een onderzeedata-center in de ondiepe, warme wateren bij Californië gelegen, waarmee werd bewezen dat het project kansrijk is. Deze week werd daarom bij Orkney een full blown datacenter ter grote van een zeecontainer te water gelaten, met de bedoeling dat het de komende 5 jaar zonder tussenkomst van engineers blijft draaien.

uynkg 

6

Het center is ontwikkeld door Naval Group: een Frans bedrijf dat sinds jaar en dag marineschepen, onderzeeërs en ander zee-tuig bouwt.


"Eerst dachten we dat er nogal een verschil zou zijn tussen een data center en een onderzeeër", zegt directeur Eric Papin, "maar eigenlijk zijn er nogal wat overeenkomsten. Onderzeeërs zijn eigenlijk grote drukvaten met daarin complexe data managementsystemen, procesinfrastructuur en andere systemen die moeten worden ingepast volgens stringente eisen betreffende elektriciteit, volume, gewicht, en koeling."


Naval Group heeft zelfs hetzelfde koelsysteem kunnen gebruiken als gebruikelijk in onderzeeërs. Het systeem laat zeewater binnen, voert dit door radiatoren direct achter de twaalf rekken met servers, en spuugt het terug de zee in.
 

De energie wordt nu nog geleverd door de vele windmolens die Orkney rijk is. Maar voor de toekomst ziet projectmanager Ben Cutler zeker ook kansen om voor de energie die de zee zelf in zich heeft.

 

Reacties (2)

Gaan we nu ook al de zee opwarmen...
m.dekker, 7 juni 2018 09:21
Slim idee, slecht nagedacht. Ik ruik het volgende mileuprobleem al: de opwarming van de zee. Als je dit op grote schaal gaat doen krijg je daar mee te maken. Een paar tienden van een graad temperatuurstijging in zee betekent verstoring van het toch al bedreigde natuurlijke evenwicht.
Het probleem moet aan de bron aangepakt worden. Het probleem is namelijk niet koeling maar het feit dat datacenters zoveel overtollige warmte produceren. Dus reductie van de energieconsumptie op de eerste plaats maar reductie van het warmteoverschot er direct achteraan zou een betere aanpak zijn. En als je dan wil gaan koelen dan zou het slimmer als je die warmte recirculeert voor verwarming van bijvoorbeeld steden.
Rene Vink, 7 juni 2018 09:00
 

Gerelateerd nieuws

Laatste kans: Experimenten Elektriciteitswet sluit 6 september

Laatste kans: Experimenten Elektriciteitswet sluit 6 september

Mensen die willen experimenteren met decentrale duurzame elektriciteitsopwekking kunnen nog tot 6 september ontheffing aanvragen via de regeling Experimenten Elektriciteitswet. Om 17:00 uur sluit de regeling.

Rijk investeerde 151 miljoen euro in energieonderzoek

Rijk investeerde 151 miljoen euro in energieonderzoek

In 2017 investeerde de rijksoverheid 151 miljoen euro in energieonderzoek. Kennisinstituten en bedrijven kregen meer geld voor investeringen in energieonderzoek dan het jaar daarvoor.

Duitse architect ontwerpt kam om oceaan plasticvrij te maken

Duitse architect ontwerpt kam om oceaan plasticvrij te maken (video)

Pacific Garbage Screening (PGS) is een nieuwe oplossing om uiteindelijk tot schone oceanen te komen. De techniek functioneert zonder netten maar op basis van passieve sedimentatie (bezinking). Het zeeleven wordt niet…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Nieuw IoT bord met software en TFT

Het nieuwe Arrow Aris Edge S3 bord maakt de ontwikkeling van batterijgevoede IoT-applicaties met een klein TFT-scherm...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

3 september 2018, Breda

Introductie NEN Veiligheidsladder®

Wilt u de veiligheid op de werkvloer vergroten? De NEN Veiligheidsladder® is een certificeerbare norm om...

4 september 2018, Breda

Performance Level & SISTEMA 2.0

Deze training begint bij de basis: de Machinerichtlijn en de link (via risicobeoordeling) naar...

Meer agendapunten »