EO

Microsoft laat data center in zee zakken (video)

06 juni 2018 om 15:10 uur

Microsoft heeft een datacenter in zee laten zakken bij de Orkney Islands. De computergigant denkt dat het koelen van dergelijke centers duurzamer kan op de zeebodem. Bovendien kan de benodigde energie om op termijn worden opgewekt door de bewegingen van de zee.


De helft van de wereldbevolking woont binnen 200 kilometer van de kust, iedereen doet steeds meer op het internet, en datacenters (‘homes of the cloud') slurpen energie, vooral bij het koelen. Reden dat Microsoft al in 2014 begon met Natic: een idee van een van de medewerkers, dat werd opgepikt en omgezet tot een zeer ambitieus duurzaamheidsproject.


Het afgelopen jaar heeft een prototype van een onderzeedata-center in de ondiepe, warme wateren bij Californië gelegen, waarmee werd bewezen dat het project kansrijk is. Deze week werd daarom bij Orkney een full blown datacenter ter grote van een zeecontainer te water gelaten, met de bedoeling dat het de komende 5 jaar zonder tussenkomst van engineers blijft draaien.

uynkg 

6

Het center is ontwikkeld door Naval Group: een Frans bedrijf dat sinds jaar en dag marineschepen, onderzeeërs en ander zee-tuig bouwt.


"Eerst dachten we dat er nogal een verschil zou zijn tussen een data center en een onderzeeër", zegt directeur Eric Papin, "maar eigenlijk zijn er nogal wat overeenkomsten. Onderzeeërs zijn eigenlijk grote drukvaten met daarin complexe data managementsystemen, procesinfrastructuur en andere systemen die moeten worden ingepast volgens stringente eisen betreffende elektriciteit, volume, gewicht, en koeling."


Naval Group heeft zelfs hetzelfde koelsysteem kunnen gebruiken als gebruikelijk in onderzeeërs. Het systeem laat zeewater binnen, voert dit door radiatoren direct achter de twaalf rekken met servers, en spuugt het terug de zee in.
 

De energie wordt nu nog geleverd door de vele windmolens die Orkney rijk is. Maar voor de toekomst ziet projectmanager Ben Cutler zeker ook kansen om voor de energie die de zee zelf in zich heeft.

 

Reacties (2)

Gaan we nu ook al de zee opwarmen...
m.dekker, 7 juni 2018 09:21
Slim idee, slecht nagedacht. Ik ruik het volgende mileuprobleem al: de opwarming van de zee. Als je dit op grote schaal gaat doen krijg je daar mee te maken. Een paar tienden van een graad temperatuurstijging in zee betekent verstoring van het toch al bedreigde natuurlijke evenwicht.
Het probleem moet aan de bron aangepakt worden. Het probleem is namelijk niet koeling maar het feit dat datacenters zoveel overtollige warmte produceren. Dus reductie van de energieconsumptie op de eerste plaats maar reductie van het warmteoverschot er direct achteraan zou een betere aanpak zijn. En als je dan wil gaan koelen dan zou het slimmer als je die warmte recirculeert voor verwarming van bijvoorbeeld steden.
Rene Vink, 7 juni 2018 09:00
 

Gerelateerd nieuws

Ontwerpstudie voor cirkelversneller van 100 kilometer op Cern gereed

Ontwerpstudie voor cirkelversneller van 100 kilometer op Cern gereed

De ontwerpstudie voor een nieuwe cirkelvormige, ondergrondse deeltjesversneller van 100 kilometer omtrek bij Cern in Genève is gepubliceerd. De superversneller moet de opvolger worden van de huidige LHC-versneller op…

Kracht van wet voor nieuwe Richtlijn Steigers

Wettelijke status voor nieuwe Richtlijn Steigers

De nieuwe Richtlijn Steigers is opgenomen in de Arbocatalogus Bouw & Infra. Daarmee heeft de richtlijn nu officiële kracht van wet gekregen dankzij de gezamenlijke inspanning van verschillende branches om de…

Dunne filmzonnecellen in autowegen, fietspaden, vangrails en geluidschermen

Dunne filmzonnecellen in autowegen, fietspaden, vangrails en geluidschermen

Je zou zeggen dat de weg een hele slechte plek is voor zonnecellen. Ze krijgen daar immers te maken met vervuiling, hoge druk, wrijving, en - schaduwwerpend– verkeer. Toch is er een sterke wens om het wegdek in te…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

16 januari 2019, Veldhoven

Thermische analyse

Thermische analysetechnieken (zoals TGA, DTA, (MT)DSC, micro-calorimetrie, hoge snelheidscalorimetrie,...

21 januari 2019, Breda

2-daagse training CE-engineering en fabrikantschap

De Europese CE-richtlijnen gaan uit van het simpele scenario dat bij een verhandeld en/of in gebruik...

Meer agendapunten »