EO

Microsoft laat data center in zee zakken (video)

06 juni 2018 om 15:10 uur

Microsoft heeft een datacenter in zee laten zakken bij de Orkney Islands. De computergigant denkt dat het koelen van dergelijke centers duurzamer kan op de zeebodem. Bovendien kan de benodigde energie om op termijn worden opgewekt door de bewegingen van de zee.


De helft van de wereldbevolking woont binnen 200 kilometer van de kust, iedereen doet steeds meer op het internet, en datacenters (‘homes of the cloud') slurpen energie, vooral bij het koelen. Reden dat Microsoft al in 2014 begon met Natic: een idee van een van de medewerkers, dat werd opgepikt en omgezet tot een zeer ambitieus duurzaamheidsproject.


Het afgelopen jaar heeft een prototype van een onderzeedata-center in de ondiepe, warme wateren bij Californië gelegen, waarmee werd bewezen dat het project kansrijk is. Deze week werd daarom bij Orkney een full blown datacenter ter grote van een zeecontainer te water gelaten, met de bedoeling dat het de komende 5 jaar zonder tussenkomst van engineers blijft draaien.

uynkg 

6

Het center is ontwikkeld door Naval Group: een Frans bedrijf dat sinds jaar en dag marineschepen, onderzeeërs en ander zee-tuig bouwt.


"Eerst dachten we dat er nogal een verschil zou zijn tussen een data center en een onderzeeër", zegt directeur Eric Papin, "maar eigenlijk zijn er nogal wat overeenkomsten. Onderzeeërs zijn eigenlijk grote drukvaten met daarin complexe data managementsystemen, procesinfrastructuur en andere systemen die moeten worden ingepast volgens stringente eisen betreffende elektriciteit, volume, gewicht, en koeling."


Naval Group heeft zelfs hetzelfde koelsysteem kunnen gebruiken als gebruikelijk in onderzeeërs. Het systeem laat zeewater binnen, voert dit door radiatoren direct achter de twaalf rekken met servers, en spuugt het terug de zee in.
 

De energie wordt nu nog geleverd door de vele windmolens die Orkney rijk is. Maar voor de toekomst ziet projectmanager Ben Cutler zeker ook kansen om voor de energie die de zee zelf in zich heeft.

 

Reacties (2)

Gaan we nu ook al de zee opwarmen...
m.dekker, 7 juni 2018 09:21
Slim idee, slecht nagedacht. Ik ruik het volgende mileuprobleem al: de opwarming van de zee. Als je dit op grote schaal gaat doen krijg je daar mee te maken. Een paar tienden van een graad temperatuurstijging in zee betekent verstoring van het toch al bedreigde natuurlijke evenwicht.
Het probleem moet aan de bron aangepakt worden. Het probleem is namelijk niet koeling maar het feit dat datacenters zoveel overtollige warmte produceren. Dus reductie van de energieconsumptie op de eerste plaats maar reductie van het warmteoverschot er direct achteraan zou een betere aanpak zijn. En als je dan wil gaan koelen dan zou het slimmer als je die warmte recirculeert voor verwarming van bijvoorbeeld steden.
Rene Vink, 7 juni 2018 09:00
 

Gerelateerd nieuws

Subsidie MVI-Energie vernieuwd

Subsidie MVI-Energie vernieuwd

De subsidieregeling Maatschappelijk Verantwoord Innoveren Energie (MVI-Energie) is vernieuwd. Nieuw in de regeling is dat onderzoeksvragen concreet zijn. Het gaat om vraagstukken als de productie van bio-energie, de…

Groene waterstof als motor voor groei en vergroening'

'Groene waterstof als motor voor groei en vergroening'

'De ontwikkeling van groene waterstof moet een belangrijke rol krijgen in het komende Klimaatakkoord en ook in het buitenlands beleid.' Die oproep deed Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, tijdens de…

 Team Fast voorziet bouwplaats van eerste generator op mierenzuur

Bouwplaats krijgt stroom via generator op mierenzuur (video)

Team Fast, een studententeam van de TU Eindhoven, ontwikkelt een generator voor bouwplaatsen die elektriciteit opwekt door middel van duurzaam geproduceerd mierenzuur. Komende twee weken start hiermee een pilotproject…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Drie functies in één relais

Nieuwe PROTECT SRB-E-FWS-TS veiligheidsrelais modules. Meer functies in één relais: bij het nieuwe veiligheidsrelais.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 juni 2018, Arnhem

State of Fashion: Searching for the New Luxury

Tentoonstelling over mode, met aandacht voor technologie en snufjes

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

18 september 2018, Hardenberg

TIV

TIV houdt in 2018 haar twintigste editie in Hardenberg. Op 18, 19 en 20 september is de vakbeurs het...

Meer agendapunten »