Onderhandelingen cao metalektro vastgelopen

FME en de bonden zijn niet tot een principeakkoord gekomen voor de cao metalektro. De bonden hebben FME gevraagd om uiterlijk 5 juni 12.00 uur te reageren op hun eindvoorstel. FME roept hen op zijn beurt op terug te keren naar de onderhandelingstafel.

De cao metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal. FME vertegenwoordigt de bedrijven bij het cao-overleg. Ruim duizend van de 2.200 leden die FME telt, vallen onder deze cao met circa 140.000 medewerkers. Het gaat om bedrijven die in de hightech, engineering, machinebouw, scheepsbouw, elektrotechniek en transportmiddelen.

Het laatste voorstel van de werkgevers bevatte een loonstijging en een investering van enkele miljoenen per jaar voor scholing en een vitaliteitspact voor alle medewerkers in de sector.

Klinkende winsten

FNV Metaal toonde zich zwaar teleurgesteld. Bestuurder Petra Bolster: "Het gaat heel erg goed met de meeste bedrijven in de grootmetaal. Het is dan ook ongelofelijk respectloos dat de FME de klinkende winsten niet vertaalt naar fatsoenlijke voorstellen, waaruit blijkt dat het personeel ook meedeelt in de winsten. De werknemers verdienen een goede loonsverhoging, afspraken om het zware werk aan te kunnen en een moderne cao waarin werknemers meer autonomie en zeggenschap over hun werk hebben. Het gaat dan over regie op hun eigen werk, hun werktijden, hun opleiding en ontwikkeling. Over bijna al deze punten konden we het niet eens worden, wat ronduit bespottelijk is in deze tijd van grote tekorten aan technische vakkrachten."

Onrealistisch voorstel

FME-onderhandelaar Ab van der Touw: "Wij waren nog volop in gesprek en ik ben dan ook zeer onaangenaam verrast dat wij tijdens de onderhandelingen met een ultimatum zijn geconfronteerd met daarin een kostenstijging van 16% na 3 jaar voor de werkgevers. Dat is een absoluut onrealistisch voorstel voor de Nederlandse technologiebedrijven en niet goed voor de werkgelegenheid in onze sector. Het is zeer teleurstellend dat de bonden het eindvoorstel van FME niet hebben willen afwachten."

Verjonging

Volgens FNV houdt de FME voorstellen tegen die de metaalsector aantrekkelijker kan maken voor jonge mensen, komt er geen einde aan "de doorgeschoten flexibilisering" en is ongelijke beloning de norm voor vaste en tijdelijke medewerkers. Bolster: "Over de hele linie ligt de FME dwars. Al hun voorstellen staan dwars op hun eigen innovatieplannen en de ontwikkeling van de metaalsector."