Robotics Flagship op weg naar FET Flagship-status

Het programma Robotics Flagship, dat zich richt op het ontwikkelen van de robots van de toekomst, is geselecteerd voor de tweede ronde van het selectieproces voor nieuwe EU Flagships for Future and Emerging Technologies (FET). Hiermee maakt het programma kans op één miljard euro aan financiering over een periode van tien jaar.

Van de 33 voorstellen die zich hadden ingeschreven zijn er 17 door naar de tweede ronde. In september worden zes van deze projecten gekozen voor de derde en laatste ronde.

Het Robotics Flaghip brengt op een nog niet eerder vertoonde schaal verschillende onderzoeksdisciplines bij elkaar om de volgende generatie robots te ontwikkelen. Het ontwikkelen van deze robots met geavanceerde eigenschappen kan veel bijdragen aan de maatschappelijke uitdagingen waar we in Europa voor staan. De robots van de toekomst moeten veel beter in staat zijn om mensen te begrijpen, met ze te communiceren en met ze om te gaan. Dit vereist een hele nieuwe manier van denken over het lichaam, de geest en de omgangsvormen van robots. Tot nu toe hebben meer dan 700 wetenschappers zich aangesloten bij het initiatief.

Stefano Stramigioli van de UT, mede-coordinator van het Robotics Flagship, is blij met het succesvol doorkomen van de eerste test. "Robotica zorgt voor razendsnelle veranderingen in onze maatschappij, en het is belangrijk dat Europa leidend is op dit gebied. Een samenwerkingsverband op de schaal die wij voor ogen hebben zou ongekend zijn. Dat we door zijn naar de volgende ronde bewijst dat Europa een gevoel van urgentie met ons deelt. Het wordt spannend om te zien of we inderdaad een FET Flagship programma op kunnen gaan zetten."