Watertaxi Seabubbles ‘zo snel en stabiel als een auto’ (video)

Seabubbles is een draagvleugelbootboot die gebruik maakt van vliegtuigtechnologie om stabiel te blijven. Bedoeling is om watertaxi’s te creëren die even stabiel en snel zijn als auto’s.

"We gebruiken het systeem Fly by Wire, dat is ontwikkeld voor de vliegtuigindustrie", vertelt Alain Thébault, de uitvinder van de Hydrocoptère (één van de snelste zeiljachten ter wereld) en één van de mannen achter Seabubbles. "De draagvleugels zijn voorzien van drie flaps, net als vliegtuigvleugels. Sensoren onder de flaps meten de hoogte tot het water en de software en een paar kleine elektromotoren sturen de flaps aan, zodat zij de boot in evenwicht houden."

Schone energie

De boten varen van dock naar dock. Ze zijn elektrisch en laden op terwijl ze aangemeerd zijn aan een dock om passagiers in en uit te laten. De elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen, windturbines en onderwatergeneratoren die op en aan het dock zijn bevestigd. Een app helpt de gebruiker om het dichtstbijzijnde dock te vinden.

Thébault kwam op het idee voor de taxi-service omdat hij zijn kennis wilde inzetten voor iets wat veel mensen tot nut kan zijn. En hij verwacht dat goede watertaxi’s de verkeersdruk in veel wereldsteden kunnen doen afnemen.