EO

3D-printer voor titanium vliegtuigvleugels

01 juni 2018 om 08:31 uur

In Australië is onlangs ’s werelds grootste 3D-metaalprinter in gebruik genomen. Het apparaat meet maar liefst 9x3x1,5m en kan in 25 minuten een fietsframe printen.


Eigenaar Titomic maakte dit frame bij de inhuldiging van de machine. Van titanium: een grondstof waar Australië rijk aan is en die het nu voornamelijk in ruwe vorm exporteert. Het land heeft de wens om vaker waarde toe te voegen voordat het waardevolle metaal het land verlaat. De techniek voor de printer is dan ook speciaal ontwikkeld voor het printen van titanium, in samenwerking met de Australische wetenschapsorganisatie CSIRO.


In de Kinetic Fusion technology wordt metaalpoeder onder hoge druk uit een spuitmond geperst en met een hete gasstroom uit de printkop verhit. Het materiaal hecht zich vervolgens op het onderliggende oppervlak. De techniek, die vergelijkbaar is met poedercoaten, werkt sneller dan andere 3D-printmethodieken. Volgens Titomic spuit er zo'n 20 tot 45 kg metaal per uur uit een enkele spuitmond, terwijl andere metaalprinters vaak een dag nodig hebben voor 1 kg. De techniek is ook geschikt om verschillende materialen met elkaar te versmelten.

 

Vliegtuigvleugels

Titomic wil onder meer vliegtuigvleugels gaan printen: objecten waar de combinatie licht-en-sterk zo belangrijk is dat het de hogere prijs van titanium rechtvaardigt en die gezien hun innerlijke structuur baat kunnen hebben bij de vormvrijheid die printen biedt. Een vleugel bevat onder meer kerosinetanks en het bedieningssysteem voor de flaps.


De vormvrijheid kan ook worden gebruikt om dikker te printen waar een constructie stijf moet zijn en dunner waar het kan. Dit maakt de productiemethode geschikt voor de optimalisatie van dragende constructies.

 

 

Gerelateerd nieuws

Enorme 3D-printer verwerkt alle soorten afval

Enorme 3D-printer verwerkt allerlei soorten afval

De Genkse startup Colossus (Be) heeft een 3D-printer laten bouwen waar objecten tot drie meter hoog kunnen worden geprint van allerhande korrels, gemaakt van afval. Naar verluidt is het een van de drie grootste 3D…

Kunnen robots een Ikea-stoel in elkaar zetten?

Kunnen robots een Ikea-stoel in elkaar zetten? (video)

We zijn er inmiddels aan gewend dat robots kunnen vliegen, duiken, springen, zwemmen, boodschappen inpakken, en burgers bakken. Maar kunnen ze ook een Ikea-stoel in elkaar zetten?

Een huis? Dat 3D-print je toch in een dag...

Een huis? Dat 3D-print je toch in een dag...(video)

Het Amerikaanse constructiebedrijf Icon is erin geslaagd om binnen een etmaal een huis te 3D-printen. Het gaat om een kleine woning, bedoeld om te zorgen dat ‘niemand in de wereld hoeft te gaan slapen zonder een dak…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Drie functies in één relais

Nieuwe PROTECT SRB-E-FWS-TS veiligheidsrelais modules. Meer functies in één relais: bij het nieuwe veiligheidsrelais.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 juni 2018, Arnhem

State of Fashion: Searching for the New Luxury

Tentoonstelling over mode, met aandacht voor technologie en snufjes

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

18 september 2018, Hardenberg

TIV

TIV houdt in 2018 haar twintigste editie in Hardenberg. Op 18, 19 en 20 september is de vakbeurs het...

Meer agendapunten »