EO

3D-printer voor titanium vliegtuigvleugels

01 juni 2018 om 08:31 uur

In Australië is onlangs ’s werelds grootste 3D-metaalprinter in gebruik genomen. Het apparaat meet maar liefst 9x3x1,5m en kan in 25 minuten een fietsframe printen.


Eigenaar Titomic maakte dit frame bij de inhuldiging van de machine. Van titanium: een grondstof waar Australië rijk aan is en die het nu voornamelijk in ruwe vorm exporteert. Het land heeft de wens om vaker waarde toe te voegen voordat het waardevolle metaal het land verlaat. De techniek voor de printer is dan ook speciaal ontwikkeld voor het printen van titanium, in samenwerking met de Australische wetenschapsorganisatie CSIRO.


In de Kinetic Fusion technology wordt metaalpoeder onder hoge druk uit een spuitmond geperst en met een hete gasstroom uit de printkop verhit. Het materiaal hecht zich vervolgens op het onderliggende oppervlak. De techniek, die vergelijkbaar is met poedercoaten, werkt sneller dan andere 3D-printmethodieken. Volgens Titomic spuit er zo'n 20 tot 45 kg metaal per uur uit een enkele spuitmond, terwijl andere metaalprinters vaak een dag nodig hebben voor 1 kg. De techniek is ook geschikt om verschillende materialen met elkaar te versmelten.

 

Vliegtuigvleugels

Titomic wil onder meer vliegtuigvleugels gaan printen: objecten waar de combinatie licht-en-sterk zo belangrijk is dat het de hogere prijs van titanium rechtvaardigt en die gezien hun innerlijke structuur baat kunnen hebben bij de vormvrijheid die printen biedt. Een vleugel bevat onder meer kerosinetanks en het bedieningssysteem voor de flaps.


De vormvrijheid kan ook worden gebruikt om dikker te printen waar een constructie stijf moet zijn en dunner waar het kan. Dit maakt de productiemethode geschikt voor de optimalisatie van dragende constructies.

 

 

Gerelateerd nieuws

orig jaar won het team de innnovatieprijsKU Leuven naar Australië met 3D-geprinte, wateroplosbare zonnewagen

KU Leuven 3D-print wateroplosbare mallen voor haar zonnewagen

Het Punch Powertrain Solar Team van de KU Leuven is begonnen aan de voorbereidingen voor de World Solar Challenge 2019 in Australië. Het team, dat zijn zonnewagen voor een groot deel 3D-print, wil deze keer…

Deze 3D-geprinte structuren kunnen gecontroleerde bewegingen uitveoren onder invloed van een magnetisch veld (beeld: MIT)

Magnetische 3D-prints kruipen, rollen en springen (video)

Engineers aan het Massachusetts Institute Of Technology hebben ‘zachte’ 3D-geprinte structuren ontwikkeld waarvan de bewegingen kunnen worden bestuurd met een magneet.

Enorme 3D-printer verwerkt alle soorten afval

Enorme 3D-printer verwerkt allerlei soorten afval

De Genkse startup Colossus (Be) heeft een 3D-printer laten bouwen waar objecten tot drie meter hoog kunnen worden geprint van allerhande korrels, gemaakt van afval. Naar verluidt is het een van de drie grootste 3D…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Nieuw IoT bord met software en TFT

Het nieuwe Arrow Aris Edge S3 bord maakt de ontwikkeling van batterijgevoede IoT-applicaties met een klein TFT-scherm...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

3 september 2018, Breda

Introductie NEN Veiligheidsladder®

Wilt u de veiligheid op de werkvloer vergroten? De NEN Veiligheidsladder® is een certificeerbare norm om...

4 september 2018, Breda

Performance Level & SISTEMA 2.0

Deze training begint bij de basis: de Machinerichtlijn en de link (via risicobeoordeling) naar...

Meer agendapunten »