EO

Hoe duurzaam is het huwelijk tussen mode en technologie?

29 mei 2018 om 16:39 uur

State of Fashion, zo luidt de tentoonstelling in Arnhem over de samensmelting van mode en technologie. Anneke Smelik, hoogleraar Visuele Cultuur van de Radboud Universiteit, levert een bijdrage met de laatste snufjes, met onder meer zonne-energie uit T-shirts.


Smelik publiceert al jaren over de enorme verscheidenheid van betekenissen van mode, met als laatste ontwikkeling de ‘wearables'. Hoe kun je met techniek de functionaliteit van kleding versterken, zo luidt de onderzoeksvraag, waarbij ook de Hogeschool voor de kunsten ArtEZ en de Technische Universiteit Eindhoven zijn betrokken. De vruchten van onderzoek zijn nu zichtbaar in de tentoonstelling in Arnhem.

 

Technische snufjes

Dat kleding met technische snufjes wordt verrijkt, heeft een langere traditie. Zo wijst Smelik op de kleding van politie en brandweer (brandbestendigheid) en de outfit van sporters, met innovatieve toepassingen van vochtregulering. Een ander voorbeeld is de verwerking van antibacteriële stoffen in ziekenhuislakens en verpleeguniformen. En de toepassingen gaan door, zegt Smelik. "Denk aan sensoren in kleding van mensen met hartproblemen. Als die een beroerte krijgen kan er onmiddellijk een signaaltje afgaan naar een begeleider."


Weinig spullen waarmee wij omgaan zitten zó dicht op de huid als onze kleding. Dit maakt dat kledingstukken als extra laag op de huid signalen uit het lichaam zichtbaar kunnen maken. Er zijn zelfs shirts die van kleur verschieten als de emotie verandert. "Zo kun je aan het shirt zien of iemand bang is, of zenuwachtig of verliefd. Dit roept ethische vragen op: willen we dat wel?" Ze noemt een jurk waarin een functie is verwerkt om te twitteren. "Sommigen vinden het cool, anderen vinden het eng. We moeten kritische vragen blijven stellen over alles wat met kleding mogelijk is."

 

Wel op de catwalk

Komt het Solar T-shirt - waarmee je je iPhone kunt opladen - ook op de markt? Smelik verhaalt over het moeizame huwelijk van zonnecellen en textiel. Inmiddels zijn er flexibele cellen in stoffen verwerkt, maar daarmee liggen de shirts nog niet bij Zara. Zijn ze wel wasbaar? En modieus genoeg? En niet te duur? "Je komt er de catwalk wel mee op, maar de winkels zijn nog een stap te ver."


Smelik wijst op het spanningsveld tussen de innovatieve kleding en de mode-industrie, die om de zes weken nieuwe collecties in de schappen brengt. Tegen die omloopsnelheid is slimme en duurzame kleding niet opgewassen. Haar volgende onderzoeksproject handelt over de structuren van de mode-industrie en de volgens haar grote waslijst van nadelige effecten.

 

Gerelateerd nieuws

Rijk investeerde 151 miljoen euro in energieonderzoek

Rijk investeerde 151 miljoen euro in energieonderzoek

In 2017 investeerde de rijksoverheid 151 miljoen euro in energieonderzoek. Kennisinstituten en bedrijven kregen meer geld voor investeringen in energieonderzoek dan het jaar daarvoor.

Duitse architect ontwerpt kam om oceaan plasticvrij te maken

Duitse architect ontwerpt kam om oceaan plasticvrij te maken (video)

Pacific Garbage Screening (PGS) is een nieuwe oplossing om uiteindelijk tot schone oceanen te komen. De techniek functioneert zonder netten maar op basis van passieve sedimentatie (bezinking). Het zeeleven wordt niet…

Noah van TU/ecomotive (beeld: Bart van Overbeeke)

De meest circulaire auto ter wereld is van vlas en suiker

Het milieueffect van een auto wordt niet alleen bepaald door zijn verbruik, maar net zo goed door de productie ervan en de uiteindelijke recycling. Studenten van de TU Eindhoven ontwikkelden daarom een auto die op al…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Nieuw IoT bord met software en TFT

Het nieuwe Arrow Aris Edge S3 bord maakt de ontwikkeling van batterijgevoede IoT-applicaties met een klein TFT-scherm...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

3 september 2018, Breda

Introductie NEN Veiligheidsladder®

Wilt u de veiligheid op de werkvloer vergroten? De NEN Veiligheidsladder® is een certificeerbare norm om...

4 september 2018, Breda

Performance Level & SISTEMA 2.0

Deze training begint bij de basis: de Machinerichtlijn en de link (via risicobeoordeling) naar...

Meer agendapunten »