EO

Hoe duurzaam is het huwelijk tussen mode en technologie?

29 mei 2018 om 16:39 uur

State of Fashion, zo luidt de tentoonstelling in Arnhem over de samensmelting van mode en technologie. Anneke Smelik, hoogleraar Visuele Cultuur van de Radboud Universiteit, levert een bijdrage met de laatste snufjes, met onder meer zonne-energie uit T-shirts.


Smelik publiceert al jaren over de enorme verscheidenheid van betekenissen van mode, met als laatste ontwikkeling de ‘wearables'. Hoe kun je met techniek de functionaliteit van kleding versterken, zo luidt de onderzoeksvraag, waarbij ook de Hogeschool voor de kunsten ArtEZ en de Technische Universiteit Eindhoven zijn betrokken. De vruchten van onderzoek zijn nu zichtbaar in de tentoonstelling in Arnhem.

 

Technische snufjes

Dat kleding met technische snufjes wordt verrijkt, heeft een langere traditie. Zo wijst Smelik op de kleding van politie en brandweer (brandbestendigheid) en de outfit van sporters, met innovatieve toepassingen van vochtregulering. Een ander voorbeeld is de verwerking van antibacteriële stoffen in ziekenhuislakens en verpleeguniformen. En de toepassingen gaan door, zegt Smelik. "Denk aan sensoren in kleding van mensen met hartproblemen. Als die een beroerte krijgen kan er onmiddellijk een signaaltje afgaan naar een begeleider."


Weinig spullen waarmee wij omgaan zitten zó dicht op de huid als onze kleding. Dit maakt dat kledingstukken als extra laag op de huid signalen uit het lichaam zichtbaar kunnen maken. Er zijn zelfs shirts die van kleur verschieten als de emotie verandert. "Zo kun je aan het shirt zien of iemand bang is, of zenuwachtig of verliefd. Dit roept ethische vragen op: willen we dat wel?" Ze noemt een jurk waarin een functie is verwerkt om te twitteren. "Sommigen vinden het cool, anderen vinden het eng. We moeten kritische vragen blijven stellen over alles wat met kleding mogelijk is."

 

Wel op de catwalk

Komt het Solar T-shirt - waarmee je je iPhone kunt opladen - ook op de markt? Smelik verhaalt over het moeizame huwelijk van zonnecellen en textiel. Inmiddels zijn er flexibele cellen in stoffen verwerkt, maar daarmee liggen de shirts nog niet bij Zara. Zijn ze wel wasbaar? En modieus genoeg? En niet te duur? "Je komt er de catwalk wel mee op, maar de winkels zijn nog een stap te ver."


Smelik wijst op het spanningsveld tussen de innovatieve kleding en de mode-industrie, die om de zes weken nieuwe collecties in de schappen brengt. Tegen die omloopsnelheid is slimme en duurzame kleding niet opgewassen. Haar volgende onderzoeksproject handelt over de structuren van de mode-industrie en de volgens haar grote waslijst van nadelige effecten.

 

Gerelateerd nieuws

De A340 ‘Flight Lab BLADE‘ (beeld: NLR)

Eerste vliegtuig met laminaire vleugel gepresenteerd

Het eerste demonstratievliegtuig ter wereld met een laminaire vleugel is onlangs gepresenteerd tijdens de ILA luchtvaartshow in het Duitse Berlijn. Het gaat om de A340 ‘Flight Lab BLADE’, die is voorzien van een…

Vliegen op frituurvet: duurzaam en goedkoop

Vliegen op frituurvet: duurzaam en goedkoop

De luchtvaartsector veroorzaakt 1,5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Naar verwachting is de uitstoot van de sector tegen 2050 met een factor drie tot zes gegroeid. Volgens promovendus Sierk de Jong van…

Stakingen bij DAF en Fokker om vastlopen cao Metalektro

Stakingen bij DAF en Fokker om vastlopen cao Metalektro

De werkgevers hebben het ultimatum van de vakbonden laten verlopen en zijn dus niet tegemoet gekomen aan de eisen van de werknemers. FNV Metaal kondigt daarom voor deze week al de eerste acties aan. Bij het hoofdkantoor…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Drie functies in één relais

Nieuwe PROTECT SRB-E-FWS-TS veiligheidsrelais modules. Meer functies in één relais: bij het nieuwe veiligheidsrelais.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 juni 2018, Arnhem

State of Fashion: Searching for the New Luxury

Tentoonstelling over mode, met aandacht voor technologie en snufjes

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

18 september 2018, Hardenberg

TIV

TIV houdt in 2018 haar twintigste editie in Hardenberg. Op 18, 19 en 20 september is de vakbeurs het...

Meer agendapunten »