EO

Hoe duurzaam is het huwelijk tussen mode en technologie?

29 mei 2018 om 16:39 uur

State of Fashion, zo luidt de tentoonstelling in Arnhem over de samensmelting van mode en technologie. Anneke Smelik, hoogleraar Visuele Cultuur van de Radboud Universiteit, levert een bijdrage met de laatste snufjes, met onder meer zonne-energie uit T-shirts.


Smelik publiceert al jaren over de enorme verscheidenheid van betekenissen van mode, met als laatste ontwikkeling de ‘wearables'. Hoe kun je met techniek de functionaliteit van kleding versterken, zo luidt de onderzoeksvraag, waarbij ook de Hogeschool voor de kunsten ArtEZ en de Technische Universiteit Eindhoven zijn betrokken. De vruchten van onderzoek zijn nu zichtbaar in de tentoonstelling in Arnhem.

 

Technische snufjes

Dat kleding met technische snufjes wordt verrijkt, heeft een langere traditie. Zo wijst Smelik op de kleding van politie en brandweer (brandbestendigheid) en de outfit van sporters, met innovatieve toepassingen van vochtregulering. Een ander voorbeeld is de verwerking van antibacteriële stoffen in ziekenhuislakens en verpleeguniformen. En de toepassingen gaan door, zegt Smelik. "Denk aan sensoren in kleding van mensen met hartproblemen. Als die een beroerte krijgen kan er onmiddellijk een signaaltje afgaan naar een begeleider."


Weinig spullen waarmee wij omgaan zitten zó dicht op de huid als onze kleding. Dit maakt dat kledingstukken als extra laag op de huid signalen uit het lichaam zichtbaar kunnen maken. Er zijn zelfs shirts die van kleur verschieten als de emotie verandert. "Zo kun je aan het shirt zien of iemand bang is, of zenuwachtig of verliefd. Dit roept ethische vragen op: willen we dat wel?" Ze noemt een jurk waarin een functie is verwerkt om te twitteren. "Sommigen vinden het cool, anderen vinden het eng. We moeten kritische vragen blijven stellen over alles wat met kleding mogelijk is."

 

Wel op de catwalk

Komt het Solar T-shirt - waarmee je je iPhone kunt opladen - ook op de markt? Smelik verhaalt over het moeizame huwelijk van zonnecellen en textiel. Inmiddels zijn er flexibele cellen in stoffen verwerkt, maar daarmee liggen de shirts nog niet bij Zara. Zijn ze wel wasbaar? En modieus genoeg? En niet te duur? "Je komt er de catwalk wel mee op, maar de winkels zijn nog een stap te ver."


Smelik wijst op het spanningsveld tussen de innovatieve kleding en de mode-industrie, die om de zes weken nieuwe collecties in de schappen brengt. Tegen die omloopsnelheid is slimme en duurzame kleding niet opgewassen. Haar volgende onderzoeksproject handelt over de structuren van de mode-industrie en de volgens haar grote waslijst van nadelige effecten.

 

Gerelateerd nieuws

Ontwerpstudie voor cirkelversneller van 100 kilometer op Cern gereed

Ontwerpstudie voor cirkelversneller van 100 kilometer op Cern gereed

De ontwerpstudie voor een nieuwe cirkelvormige, ondergrondse deeltjesversneller van 100 kilometer omtrek bij Cern in Genève is gepubliceerd. De superversneller moet de opvolger worden van de huidige LHC-versneller op…

Kracht van wet voor nieuwe Richtlijn Steigers

Wettelijke status voor nieuwe Richtlijn Steigers

De nieuwe Richtlijn Steigers is opgenomen in de Arbocatalogus Bouw & Infra. Daarmee heeft de richtlijn nu officiële kracht van wet gekregen dankzij de gezamenlijke inspanning van verschillende branches om de…

SZW-lijst van kankerverwekkende stoffen en processen geactualiseerd

SZW-lijst van kankerverwekkende stoffen en processen geactualiseerd

Er is een nieuwe SZW-lijst van kankerverwekkende stoffen en processen gepubliceerd op 2 januari 2019. Twee maal per jaar publiceert het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de meest recente versie van de lijst…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

16 januari 2019, Veldhoven

Thermische analyse

Thermische analysetechnieken (zoals TGA, DTA, (MT)DSC, micro-calorimetrie, hoge snelheidscalorimetrie,...

21 januari 2019, Breda

2-daagse training CE-engineering en fabrikantschap

De Europese CE-richtlijnen gaan uit van het simpele scenario dat bij een verhandeld en/of in gebruik...

Meer agendapunten »