EO

VirTUe vertegenwoordigt Nederland in bouwwedstrijd Solar Decathlon in Dubai

29 mei 2018 om 16:24 uur

Een interactieve klok die het energieverbruik aangeeft, gelijkstroom om energie te besparen, een grote, gedeelde ruimte die wonen efficiënt en sociaal maakt. Dat zijn enkele kenmerken van de innovatieve, duurzame woning waarmee studententeam VirTUe van de TU/e Nederland vertegenwoordigt in de internationale bouwwedstrijd Solar Decathlon, in november in Dubai. Maandag 4 juni wordt de woning officieel geopend, tijdens de Dutch Technology Week.


Bewoners verbinden met technologie en met elkaar. Dat is wat VirTUe - een team van 40 studenten van de TU/e en Fontys Hogeschool - wil bereiken met het door henzelf ontworpen woongebouw Linq. Het is een appartementencomplex met meerdere verdiepingen, waarbij een ‘deeleconomie' voor bewoners centraal staat.


"De kamers zijn van elkaar gescheiden door een grote, gedeelde ruimte die bewoners met elkaar in contact brengt", zegt projectmanager Ellen van den Bersselaar. "Hier is veel groen - ‘een verticale tuin' - en de mensen delen faciliteiten als de keuken, de wasruimte en een sportschool." Dit stimuleert volgens het team een diverse en sociale gemeenschap, maar bespaart ook energie en woonkosten.

 

Etalage

Met Linq vertegenwoordigen de studenten Nederland in de internationale bouwwedstrijd Solar Decathlon Middle East 2018 in Dubai, die op 14 november begint. Tijdens de wedstrijd bouwt het team één van de woningen uit het complex daadwerkelijk op. Het gaat om de bovenste woning die het schuine dak met zonnepanelen bevat: dankzij de licht hellende hoek is de energieopbrengst maximaal en ontstaat er schaduw en koelte in het gebouw.

 

"Met deze woning geven we ook een etalage van alle technologie en innovatie die het hele gebouw bevat", zegt Van den Bersselaar. Zo bevat het appartement één centrale module die alle technologische installaties bevat. Een interactieve klok laat bewoners doorlopend zien hoe het huis ‘presteert'. Ook maakt het huis gebruik van gelijkstroom, in plaats van het conventionele wisselstroom. "Wisselstroom was ooit de beste optie om over lange afstanden stroom te transporteren, maar nu halen we onze energie direct uit zonnepanelen. Dan is gelijkstroom een stuk efficiënter", aldus Van den Bersselaar.

 

Escape room en kookworkshop

Als voorbereiding op de wedstrijd heeft VirTUe hun woning op de campus van de TU Eindhoven alvast een keer opgebouwd, op het grasveld voor het Auditorium. Op maandag 4 juni, tijdens de Dutch Technology Week, zal de woning officieel geopend worden. De rest van de week zijn er activiteiten voor crowdfunders, zoals een escape room, kookworkshop en overnachtingen. Vrijdag en zaterdag is de woning open voor publiek.

 

Solar Decathlon

De Solar Decathlon is een internationale bouwwedstrijd voor universiteiten gericht op de promotie van innovatief en duurzaam bouwen. Teams krijgen tien dagen de tijd om hun huis op te bouwen. Vervolgens worden alle ontwerpen beoordeeld op tien verschillende categorieën - vandaar de naam ‘decathlon' - zoals architectuur, energieverbruik en innovatie. Er is een overall-winnaar en deelwinnaars per onderdeel. De totale prijzenpot bedraagt ongeveer 2,3 miljoen euro. In totaal doen 21 teams mee uit 16 landen.

 

Gerelateerd nieuws

Ocean Grazer kan duurzame energie opslaan voor de lange termijn

Ocean Grazer slaat energie uit golven op voor de lange termijn

De universiteit in Groningen en het bedrijf Ocean Grazer werken samen aan de Ocean Grazer: een systeem om energie op zee te oogsten en op te slaan.

Microsoft en Volkswagen werken samen aan 'connected car'

Microsoft en Volkswagen werken samen aan 'connected car'

Microsoft en Volkswagen hebben aangekondigd dat ze samen de Volkswagen Automotive Cloud zullen ontwerpen. De Volkswagen Automotive Cloud vormt volgens hen een 'digitaal ecosysteem', waarbij auto's uit de…

Telebotica: op afstand voelen wat je robot doet

Telebotica: op afstand voelen wat je robot doet

Robots kunnen niet alleen op eigen houtje werken, maar ook fungeren als de handen en ogen van een menselijke operator. Met de nieuwste generatie telebotica voel je het zelfs als je ergens tegenaan stoot. Ook als je zelf…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Slim netwerken met Murrelektronik

Met de nieuwe Murrelektronik PROFINET managed switches, wordt het nu heel eenvoudig om te voldoen aan de PROFINET...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 oktober 2018, Eindhoven

Dutch Design Week

Tijdens DDW ontdek je het beste werk en de meest spraakmakende ideeën van mensen die eigenwijs en...

31 oktober 2018, Delft

Radarontwerptechniek

Radars vinden, behalve in de militaire en civiele luchtverkeersleiding, steeds vaker toepassing in nieuwe...

31 oktober 2018, Breda

2-daagse masterclass Process Safety voor Managers

Bij Process Safety gaat het om de veiligheid van het omgaan met gevaarlijke stoffen in procesinstallaties...

Meer agendapunten »