EO

Vergassen biomassa kansrijk voor industrie

28 mei 2018 om 11:28 uur

Onderzoekers hebben een methode gevonden om geavanceerde biobrandstoffen zeer efficiënt te produceren (beeld: Chalmers University of Technology)

Onderzoekers hebben een methode gevonden om geavanceerde biobrandstoffen efficiënt te produceren. Hiermee bieden biobrandstoffen een duurzaam alternatief voor verwarming, het opwekken van elektriciteit en als brandstof.


Het overstappen van fossiele brandstoffen naar duurzame alternatieven is voor veel sectoren een uitdaging. Door lange investeringscycli is het onder andere in zware industrieën als olie-industrie of de papiersector noodzakelijk hiermee vroegtijdig te beginnen. Tegelijkertijd is het zaak om direct het juiste alternatief te kiezen, aangezien een overstap de nodige financiële investeringen met zich meebrengt. Onderzoekers hebben daarom onderzocht welk alternatief de meeste potentie biedt.

 

Biomassa vergassen

Dit blijkt het vergassen van biomassa te zijn. Hierbij wordt biomassa bij een hoge temperatuur omgezet in een gas. Dit gas kan vervolgens worden verwerkt tot eindproducten die momenteel worden geproduceerd uit olie of aardgas. Een van deze eindproducten is biogas, dat aardgas in bestaande gasnetwerken kan vervangen.


Voorheen werd de ontwikkeling van de vergassingstechnologie gehinderd door het teer dat vrijkomt uit de biomassa en dat het proces kan verstoren. Onderzoekers van de Energy Technology divisie van de Chalmers University of Technology hebben echter een nieuwe productiemethode ontdekt waarmee zij een hogere kwaliteit biogas kunnen produceren via chemische processen. Daarnaast zijn zij erin geslaagd de teer die hierbij vrijkomt beter te beheren. In combinatie met de ontwikkeling van warmtewisselende materialen biedt dit nieuwe mogelijkheden om biomassa efficiënt te vergassen.

 

Bestaande boilers aanpassen

"Wat deze technologie zo aantrekkelijk maakt voor verschillende industrieën is de mogelijkheid bestaande boilers aan te passen", zegt Martin Seemann, hoogleraar Energie Technologie bij Chalmers. "Wij hebben in 2007 op deze manier onze eigen onderzoeksboilers gebouwd en hebben hier nu meer dan 200 manjaren aan ervaring mee opgedaan", aldus Hendrik Thunman, hoogleraar Energie Technologie bij de Zweedse Chalmers University of Technology. "Gecombineerd met lessen die op industrieel niveau zijn opgedaan tijdens het GoBiGas (Gothenburg Biomass Gasification) demonstratieproject dat in 2014 werd gelanceerd, kunnen we nu zeggen dat deze technologie klaar is voor de wereld."

 

Gerelateerd nieuws

Zeeworm inspireert tot onderwaterlijm

Zeeworm inspireert tot onderwaterlijm

Lijm en water zijn geen geslaagde combinatie. Toch heeft WUR-promovendus Marco Dompé het voor elkaar gekregen om onderwaterlijm te maken. Met dank aan de natuur.

Plastic recycling van binnenuit met zuren

Plastic nu eindelijk goed te recycleren

Wetenschappers van het Amerikaanse Berkeley Lab hebben plastics ontwikkeld die steeds opnieuw kunnen worden gerecycled in hoogwaardig materiaal van elke kleur, vorm of gedaante. Dat is zeldzaam, omdat kunststoffen…

Zonnecellen van perovskiet veel sterker door fluoride

Zonnecellen van perovskiet veel sterker door fluoride

Onderzoekers van Differ, de TU/e, de UT, en Peking University hebben ontdekt dat een beschermend laagje van fluoride zonnecellen van perovskiet een stuk stabieler maakt. Na duizend uur onder extreme testomstandigheden…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 mei 2019, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week worden in heel Nederland wonderlijke en innovatieve technologieverhalen...

21 mei 2019, Mercure Hotel Roeselare

UPDATE MACHINEVEILIGHEID

Bij de laatste ontwikkelingen in machineveiligheid horen ook moderne interpretaties.

22 mei 2019, Gent

Advanced Engineering

Vakbeurs Advanced Engineering verzamelt 100 exposanten en 50 sprekers op het gebied van design,...

Meer agendapunten »