EO

Vergassen biomassa kansrijk voor industrie

28 mei 2018 om 11:28 uur

Onderzoekers hebben een methode gevonden om geavanceerde biobrandstoffen zeer efficiënt te produceren (beeld: Chalmers University of Technology)

Onderzoekers hebben een methode gevonden om geavanceerde biobrandstoffen efficiënt te produceren. Hiermee bieden biobrandstoffen een duurzaam alternatief voor verwarming, het opwekken van elektriciteit en als brandstof.


Het overstappen van fossiele brandstoffen naar duurzame alternatieven is voor veel sectoren een uitdaging. Door lange investeringscycli is het onder andere in zware industrieën als olie-industrie of de papiersector noodzakelijk hiermee vroegtijdig te beginnen. Tegelijkertijd is het zaak om direct het juiste alternatief te kiezen, aangezien een overstap de nodige financiële investeringen met zich meebrengt. Onderzoekers hebben daarom onderzocht welk alternatief de meeste potentie biedt.

 

Biomassa vergassen

Dit blijkt het vergassen van biomassa te zijn. Hierbij wordt biomassa bij een hoge temperatuur omgezet in een gas. Dit gas kan vervolgens worden verwerkt tot eindproducten die momenteel worden geproduceerd uit olie of aardgas. Een van deze eindproducten is biogas, dat aardgas in bestaande gasnetwerken kan vervangen.


Voorheen werd de ontwikkeling van de vergassingstechnologie gehinderd door het teer dat vrijkomt uit de biomassa en dat het proces kan verstoren. Onderzoekers van de Energy Technology divisie van de Chalmers University of Technology hebben echter een nieuwe productiemethode ontdekt waarmee zij een hogere kwaliteit biogas kunnen produceren via chemische processen. Daarnaast zijn zij erin geslaagd de teer die hierbij vrijkomt beter te beheren. In combinatie met de ontwikkeling van warmtewisselende materialen biedt dit nieuwe mogelijkheden om biomassa efficiënt te vergassen.

 

Bestaande boilers aanpassen

"Wat deze technologie zo aantrekkelijk maakt voor verschillende industrieën is de mogelijkheid bestaande boilers aan te passen", zegt Martin Seemann, hoogleraar Energie Technologie bij Chalmers. "Wij hebben in 2007 op deze manier onze eigen onderzoeksboilers gebouwd en hebben hier nu meer dan 200 manjaren aan ervaring mee opgedaan", aldus Hendrik Thunman, hoogleraar Energie Technologie bij de Zweedse Chalmers University of Technology. "Gecombineerd met lessen die op industrieel niveau zijn opgedaan tijdens het GoBiGas (Gothenburg Biomass Gasification) demonstratieproject dat in 2014 werd gelanceerd, kunnen we nu zeggen dat deze technologie klaar is voor de wereld."

 

Gerelateerd nieuws

Ocean Grazer kan duurzame energie opslaan voor de lange termijn

Ocean Grazer slaat energie uit golven op voor de lange termijn

De universiteit in Groningen en het bedrijf Ocean Grazer werken samen aan de Ocean Grazer: een systeem om energie op zee te oogsten en op te slaan.

Microsoft en Volkswagen werken samen aan 'connected car'

Microsoft en Volkswagen werken samen aan 'connected car'

Microsoft en Volkswagen hebben aangekondigd dat ze samen de Volkswagen Automotive Cloud zullen ontwerpen. De Volkswagen Automotive Cloud vormt volgens hen een 'digitaal ecosysteem', waarbij auto's uit de…

Duizenden kinderen ontdekken wetenschap en technologie tijdens Generation Discover festival

Duizenden kinderen ontdekken wetenschap en technologie tijdens Generation Discover festival

Stuiterballen maken, waterstof splitsen, racen met zoutauto’s en de stad van de toekomst bouwen. Dat komen duizenden kinderen de komende dagen doen op het Generation Discover festival op het Malieveld in Den Haag. Het…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Slim netwerken met Murrelektronik

Met de nieuwe Murrelektronik PROFINET managed switches, wordt het nu heel eenvoudig om te voldoen aan de PROFINET...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 oktober 2018, Eindhoven

Dutch Design Week

Tijdens DDW ontdek je het beste werk en de meest spraakmakende ideeën van mensen die eigenwijs en...

31 oktober 2018, Delft

Radarontwerptechniek

Radars vinden, behalve in de militaire en civiele luchtverkeersleiding, steeds vaker toepassing in nieuwe...

31 oktober 2018, Breda

2-daagse masterclass Process Safety voor Managers

Bij Process Safety gaat het om de veiligheid van het omgaan met gevaarlijke stoffen in procesinstallaties...

Meer agendapunten »