EO

Vergassen biomassa kansrijk voor industrie

28 mei 2018 om 11:28 uur

Onderzoekers hebben een methode gevonden om geavanceerde biobrandstoffen zeer efficiënt te produceren (beeld: Chalmers University of Technology)

Onderzoekers hebben een methode gevonden om geavanceerde biobrandstoffen efficiënt te produceren. Hiermee bieden biobrandstoffen een duurzaam alternatief voor verwarming, het opwekken van elektriciteit en als brandstof.


Het overstappen van fossiele brandstoffen naar duurzame alternatieven is voor veel sectoren een uitdaging. Door lange investeringscycli is het onder andere in zware industrieën als olie-industrie of de papiersector noodzakelijk hiermee vroegtijdig te beginnen. Tegelijkertijd is het zaak om direct het juiste alternatief te kiezen, aangezien een overstap de nodige financiële investeringen met zich meebrengt. Onderzoekers hebben daarom onderzocht welk alternatief de meeste potentie biedt.

 

Biomassa vergassen

Dit blijkt het vergassen van biomassa te zijn. Hierbij wordt biomassa bij een hoge temperatuur omgezet in een gas. Dit gas kan vervolgens worden verwerkt tot eindproducten die momenteel worden geproduceerd uit olie of aardgas. Een van deze eindproducten is biogas, dat aardgas in bestaande gasnetwerken kan vervangen.


Voorheen werd de ontwikkeling van de vergassingstechnologie gehinderd door het teer dat vrijkomt uit de biomassa en dat het proces kan verstoren. Onderzoekers van de Energy Technology divisie van de Chalmers University of Technology hebben echter een nieuwe productiemethode ontdekt waarmee zij een hogere kwaliteit biogas kunnen produceren via chemische processen. Daarnaast zijn zij erin geslaagd de teer die hierbij vrijkomt beter te beheren. In combinatie met de ontwikkeling van warmtewisselende materialen biedt dit nieuwe mogelijkheden om biomassa efficiënt te vergassen.

 

Bestaande boilers aanpassen

"Wat deze technologie zo aantrekkelijk maakt voor verschillende industrieën is de mogelijkheid bestaande boilers aan te passen", zegt Martin Seemann, hoogleraar Energie Technologie bij Chalmers. "Wij hebben in 2007 op deze manier onze eigen onderzoeksboilers gebouwd en hebben hier nu meer dan 200 manjaren aan ervaring mee opgedaan", aldus Hendrik Thunman, hoogleraar Energie Technologie bij de Zweedse Chalmers University of Technology. "Gecombineerd met lessen die op industrieel niveau zijn opgedaan tijdens het GoBiGas (Gothenburg Biomass Gasification) demonstratieproject dat in 2014 werd gelanceerd, kunnen we nu zeggen dat deze technologie klaar is voor de wereld."

 

Gerelateerd nieuws

Laatste kans: Experimenten Elektriciteitswet sluit 6 september

Laatste kans: Experimenten Elektriciteitswet sluit 6 september

Mensen die willen experimenteren met decentrale duurzame elektriciteitsopwekking kunnen nog tot 6 september ontheffing aanvragen via de regeling Experimenten Elektriciteitswet. Om 17:00 uur sluit de regeling.

Rijk investeerde 151 miljoen euro in energieonderzoek

Rijk investeerde 151 miljoen euro in energieonderzoek

In 2017 investeerde de rijksoverheid 151 miljoen euro in energieonderzoek. Kennisinstituten en bedrijven kregen meer geld voor investeringen in energieonderzoek dan het jaar daarvoor.

Duitse architect ontwerpt kam om oceaan plasticvrij te maken

Duitse architect ontwerpt kam om oceaan plasticvrij te maken (video)

Pacific Garbage Screening (PGS) is een nieuwe oplossing om uiteindelijk tot schone oceanen te komen. De techniek functioneert zonder netten maar op basis van passieve sedimentatie (bezinking). Het zeeleven wordt niet…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Nieuw IoT bord met software en TFT

Het nieuwe Arrow Aris Edge S3 bord maakt de ontwikkeling van batterijgevoede IoT-applicaties met een klein TFT-scherm...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

3 september 2018, Breda

Introductie NEN Veiligheidsladder®

Wilt u de veiligheid op de werkvloer vergroten? De NEN Veiligheidsladder® is een certificeerbare norm om...

4 september 2018, Breda

Performance Level & SISTEMA 2.0

Deze training begint bij de basis: de Machinerichtlijn en de link (via risicobeoordeling) naar...

Meer agendapunten »