EO

Slangenhuid behulpzaam bij verbetering slip&grip machines

28 mei 2018 om 14:36 uur

Machines kunnen beter, efficiënter en stiller lopen als de makers bepaalde principes toepassen die de slang de afgelopen miljoenen jaren heeft geoptimaliseerd. En het mooie is: Hisham Abdel-Aal van de Drexel universteit (VS) wijdt al enkele decennia aan onderzoek van slangenhuiden en is tot een dataset gekomen voor engineers.


De schubben van slangenhuiden zijn voorzien van fibrillen: haarachtige structuren van ongeveer 1 micron groot. De positionering van deze fibrillen blijkt, samen met de afmetingen, vorm, stijfheid, en verdeling van de schubben, van essentiële invloed te zijn op het glij- en kronkelgedrag van de slang. Grote, gespierde slangen als boa constrictors en pythons bewegen zich over het algemeen bijvoorbeeld voort door delen van hun lichaam op te tillen en naar voren te ‘slingeren'. Uit de studie blijkt dat de delen die hierbij op de grond blijven, zijn voorzien van extra fibrillen voor extra wrijving.


Nu worden er in de machinebouw al allerlei methodes gebruikt om textuur te creëren, meestal ter verbetering van de smering. En wat blijkt? Er zijn opvallend veel overeenkomsten. Engineers hebben veel van de best-practices die slangen in miljoenen jaren hebben ontwikkeld, de afgelopen 25 jaar dus ook al ontdekt. Best slim. Maar er is nog ruimte voor verbetering. Zo gebruiken twee onderzoekers in Groot-Brittannië het onderzoek momenteel voor de ontwikkeling van titanium invoegstukken met een grotere wrijving bij gelijkblijvende warmtelast. En in Duitsland is een wrijvingsarme cilinder ontwikkeld.


Abdel-Aal stelt zijn kennis gratis beschikbaar voor dergelijke ontwikkelingen. Intussen werkt hij aan een algoritme dat in bestaande ontwerpprocessen kan worden ingevoegd.

 

Gerelateerd nieuws

Deze 3D-geprinte structuren kunnen gecontroleerde bewegingen uitveoren onder invloed van een magnetisch veld (beeld: MIT)

Magnetische 3D-prints kruipen, rollen en springen (video)

Engineers aan het Massachusetts Institute Of Technology hebben ‘zachte’ 3D-geprinte structuren ontwikkeld waarvan de bewegingen kunnen worden bestuurd met een magneet.

NEN 3140 richt zich op de interactie tussen mens en elektrische installatie

NEN 3140 richt zich op de interactie tussen mens en elektrische installatie

NEN 3140 is een belangrijke norm voor installateurs en (andere) werkgevers, omdat zij er voor moeten zorgen dat hun werknemers veilig kunnen werken. Bijvoorbeeld tijdens het inspecteren van een elektrische installatie.

De A340 ‘Flight Lab BLADE‘ (beeld: NLR)

Eerste vliegtuig met laminaire vleugel gepresenteerd

Het eerste demonstratievliegtuig ter wereld met een laminaire vleugel is onlangs gepresenteerd tijdens de ILA luchtvaartshow in het Duitse Berlijn. Het gaat om de A340 ‘Flight Lab BLADE’, die is voorzien van een…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Drie functies in één relais

Nieuwe PROTECT SRB-E-FWS-TS veiligheidsrelais modules. Meer functies in één relais: bij het nieuwe veiligheidsrelais.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 juni 2018, Arnhem

State of Fashion: Searching for the New Luxury

Tentoonstelling over mode, met aandacht voor technologie en snufjes

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

18 september 2018, Hardenberg

TIV

TIV houdt in 2018 haar twintigste editie in Hardenberg. Op 18, 19 en 20 september is de vakbeurs het...

Meer agendapunten »