EO

Slangenhuid behulpzaam bij verbetering slip&grip machines

28 mei 2018 om 14:36 uur

Machines kunnen beter, efficiënter en stiller lopen als de makers bepaalde principes toepassen die de slang de afgelopen miljoenen jaren heeft geoptimaliseerd. En het mooie is: Hisham Abdel-Aal van de Drexel universteit (VS) wijdt al enkele decennia aan onderzoek van slangenhuiden en is tot een dataset gekomen voor engineers.


De schubben van slangenhuiden zijn voorzien van fibrillen: haarachtige structuren van ongeveer 1 micron groot. De positionering van deze fibrillen blijkt, samen met de afmetingen, vorm, stijfheid, en verdeling van de schubben, van essentiële invloed te zijn op het glij- en kronkelgedrag van de slang. Grote, gespierde slangen als boa constrictors en pythons bewegen zich over het algemeen bijvoorbeeld voort door delen van hun lichaam op te tillen en naar voren te ‘slingeren'. Uit de studie blijkt dat de delen die hierbij op de grond blijven, zijn voorzien van extra fibrillen voor extra wrijving.


Nu worden er in de machinebouw al allerlei methodes gebruikt om textuur te creëren, meestal ter verbetering van de smering. En wat blijkt? Er zijn opvallend veel overeenkomsten. Engineers hebben veel van de best-practices die slangen in miljoenen jaren hebben ontwikkeld, de afgelopen 25 jaar dus ook al ontdekt. Best slim. Maar er is nog ruimte voor verbetering. Zo gebruiken twee onderzoekers in Groot-Brittannië het onderzoek momenteel voor de ontwikkeling van titanium invoegstukken met een grotere wrijving bij gelijkblijvende warmtelast. En in Duitsland is een wrijvingsarme cilinder ontwikkeld.


Abdel-Aal stelt zijn kennis gratis beschikbaar voor dergelijke ontwikkelingen. Intussen werkt hij aan een algoritme dat in bestaande ontwerpprocessen kan worden ingevoegd.

 

Gerelateerd nieuws

Als schepen konden praten

Als schepen konden praten (video)

De Rotterdamse haven kan de grootste containerschepen ter wereld aan, maar de doorvoer van de duizenden containers die zo’n schip vervoert, veroorzaakt files op water, weg en spoor. Als schepen en andere…

Nooit meer last van herrie

Nooit meer last van herrie (video)

De dag lijkt aanstaande dat werknemers in lawaaiige omgevingen zonder oorkappen hun werk kunnen doen. In Boston is namelijk een metamateriaal ontwikkeld dat geluid voor 94% dempt.

Opbrengstgrens standaard zonnecellen doorbroken

Opbrengstgrens standaard zonnecellen doorbroken

Solliance Solar Research heeft twee technologieën gecombineerd om licht beter om te zetten in zonnestroom. Dit levert een equivalent omzettingsrendement (licht-naar-elektriciteit) op van 30,2%. Dit is ruim een derde…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Pilz configureerbare besturingssystemen volop in ontwikkeling

De configureerbare besturingssystemen PNOZmulti 2 van Pilz hebben veel functies en zijn flexibel inzetbaar. U kunt de...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

18 maart 2019, Hilversum

Conferentie Nederland Digitaal

Wetenschap, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheid zijn uitgenodigd voor de eerste...

18 maart 2019, Eindhoven

Time series analysis and forecasting

Bij het analyseren van time series zoek je naar structuren en patronen om het onderliggende proces te...

Meer agendapunten »