Meerdere subsidies energie-innovatie opengesteld

Op 2 juli 2018 openen er meerdere subsidieregelingen voor energie- en klimaatinnovaties binnen de Topsector Energie. Het gaat om de pilot chemische recycling van kunststoffen (onderdeel BBEGR tender) en tenders voor MVI Energie, Geo-energie, Systeemintegratie op de Noordzee, Waterstof en CCUS (tweede openstelling). Ook opent de DEI-tender voor de tweede keer dit jaar.

Chemische recycling van kunststoffen

Een nieuw onderdeel van de BBEGR tender zijn pilotprojecten voor chemische recycling van kunststoffen. Het doel van de regeling is om via innovatie de kosten van chemische recycling te verlagen en concurrerend te maken ten opzichte van verbranding. Zo draagt de regeling bij aan minder CO2-emissie in Nederland. Het budget voor deze tender is € 3 miljoen en is afkomstig uit de ‘klimaatenvelop’ uit het regeerakkoord.

MVI-Energie uitdagingen

De regeling MVI-Energie stimuleert energie-innovatieprojecten die de maatschappelijke component centraal stellen. De slagingskans van deze projecten wordt daarmee vergroot. Nieuw dit jaar is dat er voor 7 bijzondere uitdagingen een MVI-E oplossing wordt gevraagd.

Geo-energie

Een nieuwe regeling om de diepe ondergrond te gebruiken voor geothermie en hernieuwbare energieopslag. Deze richt zich op onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe concepten, componenten en producten. Dit moet kostenefficiënt, veilig en robuust gebeuren en bijdragen aan de energiedoelstellingen in 2030.

Systeemintegratie op de Noordzee

Zeer grote hoeveelheden offshore windstroom integreren in het energiesysteem tegen lage maatschappelijke kosten. Daar gaat het om bij de regeling Systeemintegratie op de Noordzee. Zowel transport en opslag van energie als het afstemmen van vraag en aanbod spelen een rol.

 

Bekijk de subsidies